CHP Ankara Milletvekili Dr. Murat Emir, Ankara’nın Altındağ ilçesi Örnek mahallesinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi’nin Fethullah Gülen Cemaati’ne tahsis ettiği, 15 Temmuz Darbe Girişimi sonrası el konularak mühürlenen, ardından başka bir vakfa tahsis edilmesine karşın faaliyete geçirilmeyen yurt binasının bodrumuna dolan yağmur sularından oluşan su birikintisinde, Abdurrahman Kaçan isimli 8 yaşındaki çocuğun boğularak ölmesini Meclis gündemine taşıdı.

CHP’li Emir, İçişleri Bakanı Süleyman Soylu tarafından yanıtlanması istemiyle verdiği soru önergesinin gerekçesinde şunları aktardı:

Melih Göçek döneminde yurt olarak FETÖ’ye tahsis edilmiş

Ankara’nın Altındağ ilçesi Örnek Mahallesi Gülaçan Sokak No:48’deki taşınmazda, Ankara Büyükşehir Belediyesi ekipleri tarafından bina inşa edilerek, 15 Temmuz Darbe Girişimi öncesi Fethullah Gülen Cemaati’ne yurt olarak tahsis edilmişti. Darbe Girişimi sonrası Fethullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması’na (FETÖ/PDY) yönelik tedbirler kapsamında Türkiye genelindeki okul ve yurtlarına el konulduğu gibi bu bina da Ankara Valiliği tarafından el konularak mühürlendi. Bina bir süre sonra başka bir vakfa tahsis edildi.

 Mühürlendikten sonra hırsızların mekânı olan binada yaşanan facia!

Bina yeniden tahsisin edilmesine karşın vakıf tarafından faaliyete geçirilmedi. Bina, aradan geçen zamanda hırsızlar tarafından birçok defa soyuldu. Binaya ilişkin yaşananlar bununla da kalmadı; son olarak küçük bir çocuğun ölümü yaşandı. Metruk bir şekilde uzun süre sadece hırsızların ilgisini çeken binaya, bodrum katından girişin de yapılabildiği, üstü mika kaplı bölüm, zamanla mikanın kırılması üzerine yağmur suyuyla dolmaya başladı. Çevre sakinlerinin şikâyeti üzerine ilk zamanlarda Ankara Su Kanalizasyon İdaresi (ASKİ) ekipleri tarafından, tahliye edilen su birikintisi, tahliye edilmeyince küçük bir gölede dönüştü. Ne yazık ki bodrum kattaki bu su birikintisi, 19 Mart 2018 tarihinde Abdurrahman Kaçan isimli 8 yaşındaki çocuğun düşüp boğularak hayatını kaybetmesine yol açtı.

 Sorumlular hakkında soruşturma başlatıldı mı?

CHP’li Emir’in, İçişleri Bakanı Soylu’ya, 8 yaşındaki Abdurrahman Kaçan isimli çocuğun ölümüne kadar varan ihmaller zincirine ilişkin herhangi bir işlem yapılıp yapılmadığını da sorduğu soru önergesindeki diğer soruları ise şöyle:

“-Örnek Mahallesi Gülaçan Sokak No.48’deki söz konusu binanın mülkiyeti Ankara Büyükşehir Belediyesi’ne mi aittir?

-İlgili bina, yurt olarak kullanılmak üzere hangi tarihte hangi kararla kime tahsis edilmiştir?

-15 Temmuz Darbe Girişimi sürecinden sonra ilgili bina, Ankara Valiliği tarafından, hangi karara istinaden, ne zaman ve hangi nedenle mühürlenmiştir?

-Bina tekrar kullanıma açılmasının ardından hangi vakfa tahsis edilmiştir?

-Bahçesindeki kuyunun suyla dolup, burada 8 yaşında bir çocuğun boğulup hayatını kaybetmesinde hangi kurumun ihmali söz konusudur? Bu konuda Savcılık soruşturması başlatılmış mıdır? Başlatıldıysa, soruşturmanın dışında idari bir inceleme de yürütülmekte midir?”