Bir Yanda Rize-Artvin Havalimanı Çalışmaları Diğer Yanda Köylülerin Yaşam Alanları…

Ömer ŞAN
Rize

1-pazar-tasocaklarina-mahkeme-dur-dedi
Rize’nin Pazar ilçesinde yapılma çalışmaları devam eden Türkiye’nin deniz dolgusu ile yapılan 2. Havalimanı olan Rize-Artvin Havalimanı deniz dolgusu için alınacak dolgu malzemesi temin için kurulan ve işletmeye alınan taşocaklarına yargı ‘dur’ dedi.   Rize’nin Pazar ilçesine bağlı Hisarlı, Subaşı, Sivrikale köylerinde açılan ve yapılması planlanan taşocakları için Bakanlıkça verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararı, Rize İdare Mahkemesi tarafından ‘iptal’ edildi.

Kararı ve konuyu değerlendiren köylüler ve çevrecilerin avukatı Yakup Şekip Okumuşoğlu, “Yönetmeliğin arkasından dolaşılıp iş yapılmasına engel olduk” dedi.

ÇED Kararı İptal
Rize Pazar’da 3 köyü içine alan ve Par-San A.Ş. tarafından işletilen ve yapılması planlanan taşocakları projesi, Rize İdare Mahkemesi tarafından verilen ‘iptal’ kararı ile durduruldu.

Köylüler ve çevreciler adına davayı üstlenen Avukat Yakup Okumuşoğlu, İdare Mahkemesinin, bölgede keşif yapan Bilirkişi Heyetinin hazırladığı inceleme raporu doğrultusunda hareket ettiğinin altını çizdi.

Keşif Heyetinin bölgede ayrıntılı bir inceleme yaptığını anlatan Okumuşoğlu, “Şirket, 99 hektarlık bir alanda madencilik yapmak için ruhsat almış. Bununla birlikte taşocakları sahalarını bölerek, her birini 25 hektarın altına düşürmüş. Bunun nedeni de, yönetmeliğin 25 hektarın altında kalan projeler için ÇED istememesi. Biz buna dava açtık. Mahkeme de, talebimiz doğrultusunda ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını iptal etti” diye konuştu.

1-pazar-tasocaklari
Proje Ayrıntısı
Bölgedeki projelerin, patlamalı taşocağı projesi olduğuna dikkat çekilen Mahkeme kararında, patlamalar nedeni ile 100 metreden kısa mesafelerde toprak kaymalarının oluşabileceği de vurgulanıyor.

Bakanlıkça verilen ‘ÇED Gerekli Değildir’ kararını iptal eden Mahkeme kararında ayrıca, bölgenin tarımsal ürünlerine ve içme su kaynaklarına etkisine dair hiçbir veri olmadığı da belirtildi.

Ayrıca söz konusu kararda, mevcut ve yapılması planlanan taşocağı sahalarına komşu olan dereye dair projede hiçbir bilgi dahi bulunmaması da mahkeme kayıtlarına geçti.

Pazar’ın 3 köyünü de ilgilendiren projenin yargı kararıyla ‘iptal’ edilmesine rağmen, bölge için tehlikenin devam ettiğini söyleyen Avukat Okumuşoğlu, havaalanı projesiyle birlikte bölgede onlarca sondaj faaliyetinin başladığına da işaret etti.

Tehlike boyutlarının artarak büyüdüğüne dikkat çeken Okumuşoğlu, “Her yeni taşocağının, yeni bir ekolojik yıkım olduğunu unutmamalıyız. Bölge insanı, kamulaştırılan bu alanlarda tarım yapıyor. Yani sürekli bir gelir elde ediyor. Bu dahi dikkate alınmıyor” diye konuştu.

Alınan yargı kararlarına karşın bölgede devam eden taşocağı ve dolgu çalışmalarının ne şekilde etkileneceği ise merak konusu oldu.