CHP’li Necati Yılmaz, Melih Gökçek’in başkanlık yaptığı süre boyunca kaynak israfına ve kentsel tahribata yol açan projeleri ile Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın Gökçek döneminden kalan usulsüz projeleri devam ettirdiğine yönelik iddiaları TBMM gündemine taşıdı. Gökçek döneminde başlatılan, istifasından sonraki tarihte vazgeçilen proje ve uygulamaları soran Yılmaz, “Gökçek’in görevden alınmasına sebebiyet veren usulsüzlük ve hukuksuzlukların tespiti yapılmış mıdır, yapıldı ise bununla ilgili hukuksal süreç başlatılmış mıdır?” diye sordu.

CHP Parti Meclisi Üyesi ve Ankara Milletvekili Necati Yılmaz, 1994-2017 yılları arasında Ankara Büyükşehir Belediye Başkanlığı yapan Melih Gökçek’in bütçe israfına, tarihsel ve doğal tahribata yol açan projelerinin akıbetini ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Tuna’nın usulsüz inşaatlara ve açıkça bütçe israfı olan projelere devam edilmesi için onay verdiği iddialarını TBMM gündemine getirdi. Gökçek döneminde başlatılan, istifasından sonraki tarihte vazgeçilen proje ve uygulamaları soran Yılmaz, “Gökçek’in görevden alınmasına sebebiyet veren usulsüzlük ve hukuksuzlukların tespiti yapılmış mıdır, yapıldı ise bununla ilgili hukuksal süreç başlatılmış mıdır?” diye sordu.

“GÖKÇEK CUMHURİYET’İN İZLERİNİ BAŞKENT’TEN TEK TEK SİLDİ”

Yılmaz, Başbakan Binali Yıldırım’ın yanıtlaması istemiyle verdiği soru önergesinde, Ankara Büyükşehir Belediyesi eski Başkanı Melih Gökçek’in, Başkanlık koltuğunda oturduğu 23 yıl boyunca plansız ve programsız projelerle kaynak israfına, kamu zararına, doğal, kültürel varlıklar ile tarihi yapıların tahribatına sebep olduğunu belirtti. Gökçek döneminin akıllarda kalan projelerini hatırlatan Yılmaz, şöyle devam etti:

“ ‘Mutlak Tarım Alanı’ statüsüne sahip olan Atatürk Orman Çiftliği arazisi üzerine yapılan ANKAPARK ve ‘Kaçak Saray’, ODTÜ ormanının bir gecede yok edilip sekiz şeritli yola dönüştürülmesi, Kuzey Ankara Kentsel Dönüşüm Projesi, Dikmen ve Mamak Kentsel Dönüşüm Projesi, Güneypark Kentsel Dönüşüm Projesi (Sinpaş Altın Oran), ‘Kanal Ankara’ ve Ulus Tarihi Kent Merkezi Planlaması, büyük ölçekli projelere ek olarak trafik düzenlemeleriyle özelliklerini yitiren meydanlar, trafik sorununa çözüm olacağı ileri sürülen, sayısız yeşil alanın yok edilmesine sebep olan katlı kavşak ve çok şeritli yollar ve sistematik olarak gerçekleştirilen yıkımlar Ankara’nın tarihi ve doğal dokusuna geri dönülemez zararlar vermiş, Cumhuriyet’in izlerini Başkent’ten tek tek silmiştir.”

YENİ BAŞKAN İSRAF PROJELERİNE ONAY MI VERDİ?

Gökçek’in ardından Ankara Büyükşehir Belediyesi Başkanı olan Mustafa Tuna’nın göreve başladığı andan itibaren Gökçek döneminin izlerini silmeye çalıştığını ifade eden Yılmaz, “Kent dokusuyla kesinlikle uyumlu olmayan, çeşitli meydanlara yerleştirilmiş heykeller kaldırılmış, “Kanal Ankara” projesi iptal edilmiş, Başkent’in önemli sorunlarından olan ulaşım problemi toplu taşıma 24 saate çıkarılarak çözülmeye çalışılmıştır. Fakat Mustafa Tuna’nın usulsüz inşaatlara ve açıkça bütçe israfı olan projelere devam edilmesi için onay verdiği iddia edilmektedir” dedi.

İSRAF TESPİTİ YAPILDI MI?

Gökçek döneminde başlatılan, istifasından sonraki tarihte vazgeçilen proje ve uygulamaların neler olduğunu soran Yılmaz, “Vazgeçilmesi planlanan başka proje ve uygulama var mıdır? Varsa bunlar nelerdir? Gökçek döneminde yapılan proje ve uygulamaların yapılmış bir israf tespiti var mıdır? Varsa bu israfın maliyeti nedir?” sorularını yöneltti.

CHP’li Yılmaz, halkın ihtiyaçları doğrultusunda var olan sorunların ve olası çözümlerin tespitinin yapılıp yapılmadığının açıklanmasını isteyerek, şu soruları yöneltti:

“-Bu amaçla seçimlere kadar olan dönemde başlatılması planlanan proje var mıdır? Varsa bunlar nelerdir?

-Başkent’in ulaşım, altyapı gibi önemli ve temel sorunlarının çözümü için Büyükşehir Belediyesi ne gibi çalışmalar yürütmektedir?

-2015 yılında temelleri atılan Ankara Uluslararası Fuar Alanı ve Kongre Merkezi, 2014 yılında tanıtımı yapılan 333 Anka Kule ve İnanç Tarihi Müzesi gibi Gökçek döneminden kalma projelere devam edilmekte midir?”