Daha önce Danıştay kararıyla kurtarılan Kastamonu’daki Loç Vadisi’nin HES Projesi için  Orya İnşaat’ın Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na sunduğu proje için ‘ÇED Olumlu’ kararı verildi. “Yeni ÇED raporu da mahkeme tarafından iptal edilen raporun aynısı” diyen bölge haklı, yeniden yargıya başvurmaya hazırlanıyor.

Danıştay kararından sonra 2016 yılında Loç Vadisi’ni terk etmek zorunda kalan Orya İnşaat yeni bir raporla tekrar Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’na başvurmuştu. Eskisinin aynısı olan rapora Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’ndan ÇED olumlu raporu çıktı.

17 Nisan 2018 tarihinde bakanlığın resmi web sayfasında yayımlanan  ÇED olumlu raporu şöyle:

KASTAMONU ili CIDE, ilcesi Devrekani Çayı Üzerinde mevkiindeki ORYA ENERJİ ELEKTRİK ÜRETİM A.Ş. tarafından yapılması planlanan CİDE REGÜLATÖRÜ VE HİDROELEKTRİK SANTRALİ( 22,131 MWm – 21,252 MWe) projesi ile ilgili olarak Bakanlığımıza sunulan ÇED Raporuİnceleme Değerlendirme Komisyonu tarafından incelenmiş ve değerlendirilmiştir. Proje ile ilgili olarak ÇED Yönetmeliğinin 14. maddesi gereğince Bakanlığımızca “Çevresel Etki Değerlendirmesi Olumlu” Kararı verilmiş olup; KASTAMONU Valiliği(Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) tarafından kararın halka duyurulması gerekmektedir. Ayrıca, söz konusu projeye ait Nihai ÇED Raporu ve eklerinde belirtilen hususlar ile 2872 sayılı Çevre Kanununa istinaden yürürlüğe giren yönetmeliklerin ilgili hükümlerine uyulması, mer’i mevzuat uyarınca ilgili kurum/kuruluşlardan gerekli izinlerin alınması ve ÇED Yönetmeliği gereğince yatırımın başlangıç, inşaat dönemine ilişkin izleme raporlarının Bakanlığımıza, projede yapılacak Yönetmeliğe tabi değişikliklerin de KASTAMONU Valiliklerine (Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü) iletilmesi gerekmektedir.İlgililere ve kamuoyuna duyurulur.

LOÇ Vadisi halkı mücadeleye devam edeceklerini ve dava açacaklarını blirttiler.

Raporda şimdiye kadar 7 bin 763 ağacın kesildiğini belirten rapor, daha ne kadar ağaç kesileceği konusunda rakam bulunmamaktadır.