32941453_10155700794287833_1395474843436056576_n

Artvin’de yol kenarına terk edilen köpekler açlığa yenik düşüyor. Sayıları onları bulan köpekler yiyecek ve su bulabilmek için karayolundan geçmeye çalışırken de trafik güvenliğini tehlikeye düşürüyor veya eziliyor.

Gerek Varyant yolu, Gerek Artvin-Yusufeli Erzurum yoluna bırakılan,  dağlık ve ormanlık arazide yiyecek ve içecek bulmakta zorlanan köpeklere, yoldan geçen bazı sürücüler yardım etmeye çalışıyor. Köpeklerden bazıları yiyecek arayışı sırasında karayolundan karşıya geçmek isterken araçların çarpması sonucu telef olurken, birçoğu da açlık ve susuzluğa yenik düşüyor,

’BU NASIL BİR VİCDAN’

Bölgeye giderek köpekleri besleyen hayvanseverler,  Artvin, Şavşat, Ardanuç, Artvin Yusufeli Erzurum Karayolu’na bırakılan köpekler hem karayollarına tehlike oluşturuyor, hem de yaşama tutunamıyorlar. Artvin Belediyesi’nin çöp döktüğü Harhan bölgesinde onlarca köpek bırakılmış durumda. Bu köpekler Artvin dışından da Ardahan gibi yerlerden de getirilerek bırakılıyor.  Çöpler burada toprağa gömüldüğü için köpekler aç kalıyor. Bu bölgenin yakınında bulunan Altınsu Tesislerine gelen köpekler gelene giden insanlar için sorun oluşturuyor. Altınsu Tesislerini işleten Tayyar Güneri,

“ Ben hayvanları gerçekten çok severim. Bir iki tane olsa bizim atıklarımızla besleriz. Ama burada onlarca köpek var. Gücümüz yetmez. Bu hayvanları buraya terk ederek aslında ölüme terk ediyorlar. Bu hayvanlar ne yer ne içer umurlarında değil. Buna bir çözüm bulunması gerekiyor. Karayollarına da tehlike saçıyorlar, eziliyorlar. Bu hayvanlar için ilgililer, yetkililer ne yapıyor? Bir çalışmaları var mı? Köpekler sadece bizim burada yok. Yol boyunca her yerde aç, hasta köpekler var. İnsanın vicdanı sızlıyor. Ben bu konuda herkesin duyarlı olmasını istiyorum. “dedi.

Yol kenarlarına terk edilen sokak hayvanları için su ve yiyecek anlamında hiçbir çalışma yapılmıyor. Artvin Belediyesi eski çöplük alanına 2 buçuk trilyona köpek barınmaevi yapıyor. Ancak hayvanlar burada hapishane gibi tutulacaksa bunun da bir anlamı kalmayacak. Bu kez de ölene kadar ömür boyu hapis almış mahkum gibi orada ölmeyi bekleyecek. Bu da doğru değil.  Bundan dolayı Sokak Hayvanları dernekleri ve hayvanseverler şimdiden buna tepki gösteriyor.

Yol boyunca bırakılan sokak hayvanlarının Belediye ve ilgili kurumların STK’larla işbirliği yaparak mutlaka besleme yapması ve su ihtiyacını karşılayacak yer belirlemesini de isteyen hayvanseverler;” Bu hayvanlar canlıdır. Bunların da canı var,  Tek suçları terk edilmiş ve sahipsiz olmaları. Her gün çöpe binlerce sokak hayvanı besleyecek yiyecek atan insanlar azıcık duyarlı olsa hem bunlar çöpe gitmeyecek, hem de bu hayvanların yaşamı kurtulacak.

29365529_153160405359644_6472480483455270912_n

Bunu çok basit bir şekilde yapmak mümkün…  Sokak Hayvanları ile ilgili gerçekten bir birim kurmak, araç ve personel tahsis etmek. Bu birimin tek bir görev ve sorumluluğu bu olmalı.  Alo sokak hayvanları hattı kurarak, direk bu birime ulaşılmalı. O zaman kimse bu sorundan bahsetmeyecek ve Artvin örnek iller arasında gösterilerek, Türkiye ve dünyada olumlu örnek haberlere konu olacak bir proje ile konuşulmuş olacaktır.” Şeklinde duygularını dile getirdi.

Sokak Hayvanları Derneği Üyesi Hayvansever Emel Meriç, kendi imkânlarıyla sokak hayvanlarına bakarken, diğer yandan kanunsuz bir şekilde toplanan bir anlamda aç susuz ölüme terk edilen yollara bırakılan hayvanlara yetişmeye ve kamuoyunun dikkatini çekmeye çalışıyor.  Artvin Belediyesi’nin Ramazan ayında bile köpekleri topladığı ve  bir yerlere götürdüğü ihbarına rağmen kimsenin bu konuda konuşmamasını, eleştiri yapmamasını eleştiren Meriç, Sosyal paylaşım sayfasından yazdığı yazıda;

“O kadar insana haber verdik. Aylardır ilan ediyoruz. Mesai saatleri dışında toplama olursa haber verin diye. Varyant yolunda bir sürü köpek var açlar, hastalar diye her gün ihbar alıyoruz. O durumda olmasınlar diye, toplamalar olmasın, ölmesinler diye gecemiz gündüzümüze karıştı. Yahu bir kişi bile nasıl görmez. 2 gün toplama yapılmış, biri güpe gündüz. Nasıl bir haber veren çıkmaz! Ben mi idrak edemiyorum nedir? Sokakta kavga ya da bir erkeğin bir kadını darp ettiğini gördü mü perdeyi çeken bir toplumdan hayvan hakları ile ilgili hassasiyet beklemek büyük ahmaklık galiba. Evet ben bir ahmağım galiba!

Bir başka paylaşımında ise  şu ifadelere yer veriyor; “Geceleri köpekler havladığında, sokakta bir köpek gördüğünde akıllara ben geliyormuşum. Ne güzel.Gurur duyarım. Ama şunu akıllarına soksalar iyi olacak. O köpekleri ben üretmiyorum. Çoğalsınlar diye de çabam yok. Tam tersi sayıları artıp başlarına bir şey gelmesin diye kısırlaştırılmalarını sağlamaya çalışıyorum. Aylardır dernekteki arkadaşlarımızla gece gündüz bu hayvanlara katil ruhlu yaratıklar bi şey yapmasınlar diye çırpınıyoruz. Yer arıyoruz ama kurumlar yer vermiyor. Kurumlar için toplayıp dağ başına atmak en kolayı. Masrafsız. Doğanın içinde yapalım bir yer rahat rahat yaşasınlar diyoruz. Verin bir arsa kirası neyse verelim herkes rahat etsin madem. Onlar doğdu. Hani yaradan diyorsunuz ya onları da inandığınız yaradan yarattı. Ben ise onları içinde yaşadığımız ve her gün içine ettiğimiz doğanın bir parçası olarak görüyorum. Bu nedenle öldürülmelerine, toplanıp dağ başında ölüme atılmalarına razı değilim. Olmayacağım. Ben katil değilim başka bir canlının da sırf benim konforum için öldürülmesine razı gelmeyeceğim.

Çocuklarınızı bahane ediyorsunuz ama alakası yok. O çocuklar o kadar duyarlı o kadar güzel yürekliler ki onları kullanarak hayvanları şikayet ediyorsunuz. Çocuklarınızı çok düşünüyorsanız sürekli istismar edilen vakıf evlerine de ses çıkarın. Çok cesaretiniz varsa onları şikayet edin. Gücünüz zayıfa yetiyor çünkü.

Beni köpekleri bahane edip konuşanlar akıllarınca dalga geçenler benim zerre umurumda değil. Umurumda olan tek şey o kötülükleri yüzünden hayvanların öldürülmesine sebep olacak olmaları ve bu dünyayı daha da kirletmeleri!

Duyarlı olan arkadaşlarım lütfen mesai saatleri dışında hayvanlarla ilgili bir şey (tedavi dışında ki 24 saat çalışan bir veterinere rastlamak zordur) yapıldığını görürseniz bize haber verin.

32595205_10155693091547833_640247987380944896_n

Haydiko Derneği de sayfasından Artvin Belediyesi’nin cevaplamasını istediği 7 soruyu yöneltti.

Artvin Belediyesine soruyoruz!

1- Saat 17.00’den sonra ve hafta sonları veteriner kliniği çalışmıyorken gece 23.00 civarında hayvan toplama aracı haybulans Çayağzı Mahallesi ve İskebe’de ne yapmaktadır?

2- Belirtilen mahallelerde hep beslediğimiz hayvanlar azalmıştır. Bu hayvanlar nerede?

3- Yasada kısırlaştırma veya tedavi dışında toplama yapılamaz denmesine, hayvanların toplanıp yerleşim yerleri dışına bırakılması suçtur denmesine rağmen ne yapılmak istenmektedir?

4- Sokaktaki hayvan sayısını azaltmak adına yeşil alan tahsisi yapılmasını istememize rağmen neden talebimize olumlu cevap verilmemiştir?

5- Yüzyıllar önce evcilleştirilip biz insanlara mahkûm edilen bu hayvanların yerleşim yeri dışına atılmaları halinde ölecekleri bilinmesine rağmen, üzerinde “merhamet etmeyene merhamet olunmaz” yazılı bir araçla toplanıp sürgün edilmeleri nasıl açıklanır?

6- Hayvanların da zarar görmeyeceği bir çözüm bulmak için işbirliği taleplerimiz neden reddediliyor?

7- Yasalar gayet açıkken yasalara aykırı hareket eden kurumlar neden denetlenmiyor?

#hayvanlarıkoruyalım #hayvanhakları #hayvanhaklarinasaygi #hayvanlarınsesiol #hayvanlarasahipçıkalım #hayvanlaraeziyetehayır