Odunpazarı Belediye Başkanı Av. Kazım Kurt, 5 Haziran Dünya Çevre Günü nedeniyle mesaj yayınladı.

1972 yılında Stokholm’de düzenlenen Birleşmiş Milletler Çevre Konferansı’nda alınan kararla, 5 Haziran Gününün “Dünya Çevre Günü” olarak kabul edildiğini belirten Başkan Kurt, Çevre konusunda duyarlılığın artırılması ve örnek teşkil edecek uygulamaların hayata geçirilmesi için önemli adımlar attıklarını kaydetti.

Başkan Kurt, sözlerine şöyle devam etti: “Sanayileşme, kentlerdeki nüfus artışları ve bilinçsiz tüketim çevre sorunlarının artmasına neden oluyor. Üstelik bu sorun sadece ülkemizi ilgilendiren bir sorun değildir. Çevre kirliliği sorunu evrensel bir boyuttadır. Bugün buzullar hızla erimekte ve birçok canlı türü yok olma tehlikesi ile karşı karşıya kalmaktadır. Bütün ülkelerin ortak sorunu haline gelen çevre kirliliği, günümüzde insan sağlığını tehdit eder boyutlara ulaşmıştır. Dünya alarm vermekte, ancak ne yazık ki iktidar bu alarma gözünü ve kulağını tıkamış durumdadır. Daha ucuz ve sağlıklı olan yenilenebilir enerji kaynaklarını kullanmak yerine Türkiye’nin verimli topraklarına nükleer ve termik santraller yapılmak istenmekte, akarsuları üzerine hidro elektrik santralleri yapılamaktadır. Türkiye’nin buğday ambarı olarak bilinen Alpu Ovası’nın o verimli toprakları üzerine kömürlü termik santral yapılmak istenmektedir. Termik santral yapılarak toprağı ve havası kirletilen onlarca örnek varken, Eskişehirlilerin bu katliama sessiz kalması hatta izin vermesi istenmektedir. Ancak buradan bir kez daha Eskişehirlilerin bu kömürlü termik santrale izin vermeyeceğini belirmek isterim. Tüm bunların arkasında AKP İktidarının yanlış enerji politikaları yatmaktadır. 24 Haziran’da gerçekleşecek olan seçimde toprağına, havasına ve suyuna sahip çıkan bizler sandık başına giderek AKP İktidarının tüm yanlış politikalarına artık ‘TAMAM’ demeliyiz.  Yoksa bir Kızıldereli Atasözünde de dendiği gibi ‘Son ırmak kuruduğunda, son ağaç yok olduğunda, son balık öldüğünde; beyaz adam paranın yenmeyen bir şey olduğunu anlayacak.’

Çevrenin kirlenmesini önlemek için Odunpazarı Belediyesi olarak üzerimize düşen görevleri yerine getiriyoruz. Dünya Saati, geri dönüşüm eğitimleri, atık pil ve atık yağ toplama kampanyaları; Barış, Özgürlük, Adalet ve Kardeşlik Ormanları gibi ses getiren ve özellikle de bilinçlendirmeye yönelik çalışmalarımızla kararlılığımızı her seferinde gösteriyoruz. Ancak bu sorun sadece bizim çalışmalarımızla çözülemez, devletimizin ve vatandaşlarımızın da üstüne düşen görevi yerine getirmesi gerekiyor. Doğa ile uyum içinde yaşamak, sürdürülebilir kalkınma politikalarını benimsemek, gelecek nesillere yaşanabilir, yeşil bir çevre bırakmak en büyük hedefimiz. Dilerim Alpu Ovası’na yapılmak istenen kömürlü termik santralden bir an önce vazgeçilir; küresel ısınma ve iklim değişikliği konusunda mücadeleyi sağlamaya yönelik uluslararası tek çerçeve olan Kyoto Protokolü tüm ülkeler tarafından koşulsuz kabul edilir. ”