2011kafkasor_boga2

Dünyanın en önemli en eski Boğa Güreşleri Festivalleri arasında yer alan Kafkasör Kültür Turizm Ve Sanat Festivali tarihinde ilk kez tartışmalı ve herkesin merak ettiği çok önemli bir sorun ile karşı karşıya olmasına rağmen,  haberin yerel basına manşetten yansımasına karşın hiçbir açıklama yapmayan Artvin Belediyesi hiçbir sorun yokmuş gibi davranmaya devam ediyor..  Bu arada festival tarihi de ilan edilmiş durumda.

Tarihi, yüzyıllar öncesine dayanan ve Yaylalara çıkarılacak boğaların birbirlerine zarar vermesini engellemek amacıyla yaylalara çıkışta Kafkasör Mezrasında yaptırılan “Barış” güreşleri zaman içinde büyük ilgi çekti.  Festivale dönüştü.  Festivalin ilk fotoğrafları ise 1947 yılında objektiflere yansımış, bu fotoğrafları yerel basın ile merhum Süleyman Yıldırım 2008 yılında paylaşmıştı.

Bu boğa güreşleri Gökçen ailesine ait tapulu arazisi içinde yapılageldi. Daha sonra boğa güreşleri 1980 yılından sonra Artvin belediyesi bünyesinde yapılmaya başlandı.  Özel şahsın tapulu yerinde belediye tarafından arena yapıldı.   Ramiz- Halide Gökçen varisleri adına kayıtlı özel mülk içinde bugüne kadar yapılan festivallerde 2006 yılından sonra sembolik bir ücret alınmaya başlandı.

Ancak, Kafkasör Bölgesi’nin Turizm alanı ilan edilmesinin ardından yapılan imar değişikliği sonrasında yaklaşık 83 dönümlük arazinin yarısı yeşil alan gösterildi. Bunun üzerine konu mahkemeye taşındı.  Artvin Post haberi manşetten Artvin Kamuoyuna duyurdu. Ancak Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe çok önemli ve herkesin ne olacak dediği bu konu ile ilgili tek bir  satır açıklama yapmadı.

DAVALI BİR YERDE FESTİVAL YAPILABİLECEK Mİ?
BEN BOĞACIYIM BELEDİYEDEN CEVAP BEKLİYORUM!

Boğa yetiştiricisi Cengiz İnce, haberi okuduğunu, Gökçen ailesinin haklı nedenlerden dolayı mahkemeye gittiğini, buna karşın belediyenin nasıl bir alternatifi olduğunu bilmediğini belirterek,

“Ben boğa yetiştiricisiyim.  Bu yıl 38. Düzenlenen Kafkasör Festivali’ne boğamla katılacağım. Ama belediyenin bu sorunla ilgili  tek bir satırı yok.  Haberi yalanlamıyorlar da: Çok merak ediyorum. Hem bir vatandaş olarak, hem de boğa yetiştiricisi olarak soruyorum.

Bu konuyla ilgili olarak açıklama yapan ve bu yıl ki festival için yerini vermeyeceğini söyleyen arazi varislerinden davacı  Murat Gökçen ile konuşuldu mu? Arazi sahipleriyle anlaştı mı? Oradan nasıl bir cevap aldı?  Gökçen Ailesi dava konusu olduğu için izin vermeyeceğini açıkça söylemiş. Belediye zorla mı girecek? Nasıl olacak. İnsan bir açıklama yapmaz mı? Benim boğam Yusufeli’nde. Sizin aracılığınızla soruyorum.  Boğamı 10-15 gün önce alana götürüp kamp yaptırtmam lazım. Bunu yapabilecek miyiz, Bundan dolayı hukuki bir sorun ortaya çıkmayacak mı?

Artvin Belediyesi Artvin Valiliği bu festivalin paydaşları olduğuna göre, net bir açıklama bekliyorum. Eğer bu yapılan Haypet Yolu gibi olursa biz ne yapacağız? Ortada büyük bir sorun var. Buna rağmen bu rahatlığın sebebini çok merak ediyorum.”dedi.

Artvin yerel basınında 38’ncisi düzenlenecek Kafkasör Kültür-Turizm ve Sanat Festivali’nin 29-30 Haziran ve 1 Temmuz tarihlerinde yapılacağı yer aldı. Ancak haberde başkanın herhangi bir açıklaması yer almıyor.

Öte yandan 17 Mayıs tarihinde çıkan haber sonrası Artvin kamuoyu “Kafkasör ne olacak?  Sorularına cevap ararken,   tapu maliklerinden Sabit Murat Gökçen’i telefonla arayan gazeteci Sami Özçelik’e  haber sonrası kendisinin ne Artvin Belediyesi’nden, nede Artvin Valiliği’nden aranmadığını söyledi.

ARENA İLE İLGİLİ SORUNUN ÇÖZÜLDÜĞÜ YADA ÇÖZÜLEMEDİĞİ ARTVİN KAMUOYU İLE PAYLAŞILMALI YADA BAŞKA BİR YERDE YAPILACAKSA ONUN DA BİLGİSİ VERİLMELİDİR

Mahkemeye intikal etmiş dünyanın en önemli festival alanı ile ilgili çok önemli bir festival arifesi öncesi hiçbir açıklama yapılmamış olmasını anlayamadıklarını belirten, boğa yetiştiricisi ve  Artvin halkı  acil açıklama beklediklerini dile getiriyor.

Vatandaşı tedirgin eden belediyenin iş yapma ve çalışma metodu. Üst Haypet’i Alt Haypet’e bağlayan Prestij projesi  bu anlayışın ürünü oldu. Yol fiziki olarak çok kötü oldu, ve özel mülkten geçildiği için mülk sahibi yolun ortasına betonlu çeper dikti!. Aynı şekilde  Kamiloğlu Petrol’ün olduğu viraja garabet bir kavşak yapılmış, trafiği allak bullak etmişti. Yerel basının ısrarı ve Artvin Halkının baskısıyla onu kaldırmak zorunda kalmışlardı.

Şimdi Kafkasör konusunda da aynı yöntemle gidiyorlar. Yaparız, olur!. Oysa zaman varken,  bir yıllığına da olsa arazi sahipleriyle konuşup anlaştıktan sonra resmi bir anlaşma belgesiyle sorunu çözmesi gerekiyor.  Çünkü sözle şifahen yapılan anlaşmaların hiçbir resmi değeri yok. Yada anlaşma sağlanamadıysa bununda duyurulması, nerede nasıl yapılacağının açıklanması zorunlu ve gereklidir.

KAFKASÖR’DE  PATLAYAN BÜYÜK KRİZ!.

Konuyla ilgili 17 Mayıs 2018 tarihli 2109 Sayılı Artvin Post gazetesinde  “KAFKASÖR’DE PATLAYAN  BÜYÜK KRİZ!” başlığı ile  manşetten yayınlana haberi bir kere daha  hem Artvin belediyesi, Hem Artvin valiliği, hem de Artvin Kamuoyu ile bir kere daha paylaşıyoruz.

Artvin denince akla ilk gelen  marka değer Kafkasör’dür. Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali sadece Türkiye’de değil, dünyada bilinen en eski, en çok ilgi çeken dünya festivalleri arasında yer alır. Her yıl 10 binlerce insan bu festivalde buluşur. Ancak son günlerde kamuoyunda dolaşan söylenti ile ilgili Artvin Post’un yaptığı araştırma kamuoyundan saklanan büyük bir krizi ortaya çıkardı.

Artvin Belediye Başkanı Mehmet Kocatepe Melo  (Sarıbudak) Festivali’nde canlı yayında yaptığı açıklamada bu yıl yapılacak olan  38. Kafkasör Kültür, Turizm ve Sanat Festivali’nin şimdiye kadar yapılanların en görkemlisi olacağını söyledi.  Ancak konudan haberdar olmasına rağmen Kafkasör Arena’nın mahkemeye intikal ettiğinden bahsetmedi.

KAFKASÖR FESTİVAL ALANI RAMİZ HALİDE GÖKÇEN’İN VARİSLERİNE AİT ÖZEL MÜLKTÜR

Artvin kamuoyunda son günlerde Kafkasör Kültür-Turizm ve Sanat Festivali’nin nerede yapılacağı oldukça gündem konusu. Bu yıl 38’ncisi yapılacak olan Kafkasör Kültür-Turizm ve Sanat Festivali 50 yılı aşkın süredir yapılmakta olduğu Kafkasör Arena’da artık yapılamayabilir. Kafkasör Festival alanı olarak kullanılan (boğa güreşlerinin yapıldığı Arena dâhil )yaklaşık 83 dönümlük arazi Ramiz-Halide Gökçen’in varisleri adına tapuda kayıtlı bir arazi olduğu bilinmekte.

HAZIRLANAN İMAR PLANIYLA ADETA ARAZİ GÖÇEN AİLESİNİN ELİNDEN ALINIYOR!

Bugüne kadar Artvin sevgisi ve iyi niyet çerçevesinde Artvin Belediyesi’ne tapu maliki Gökçen ailesi tarafından maddi karşılığı olmaksızın festival dönemi ile sınırlı olmak üzere kullandırılan taşınmazda Artvin Belediyesi’nin talebi üzerine Kültür Turizm Bakanlığının yaptırmış olduğu imar planına karşı taşınmaz maliklerince haksız ve mülkiyet hakkını açıkça ortadan kaldıran mahiyette olduğu iddiası ile İdari Yargıda iptal davası açılmış ve dava süreci halen devam etmektedir…

Konu hakkında bilgi almak için görüştüğümüz tapu maliklerinden Sabit Murat Gökçen; yapılanların haksız ve hukuka aykırı olduğunu, bu haksızlığın düzeltilmesi için ilgili kurumlarca bugüne kadar hiçbir  adımın atılmadığını ve bu sebeple haklarını sonuna kadar yargı yoluyla arayacaklarını belirtti. Aile, yaşadıkları bu mağduriyetin giderilmesi için başka bir yol kalmadığından hukuk mücadelesiyle karşı karşıya bırakılmış olduğunu beyan etti ve bu süreçte Kafkasör’de yaşadıkları haksızlıklara değinerek şunları söyledi;

ARTVİN’İN ÖNEMLİ KÜLTÜR, SANAT VE TURİZM MARKASI KAFKASÖR FESTİVALİ 50 YILDIR ARAZİMİZDE YAPILIYOR!..

“Artvin Kafkasör Arenanın olduğu yer atalarımızdan bizlere intikal eden bir yerdir. Taşınmaz tapulu özel mülk olup adını Kafkasör’den alan ve bir dünya markası haline gelen Kafkasör Kültür, Sanat ve Turizm Festivali bugüne kadar bizim arazimizde kesintisiz yapılmıştır. Biz bu duruşumuzu dedelerimizden aldığımız Artvin sevgisi ve topraklarımıza bağlılığımızla bugüne kadar sürdürdük ve festivalin tapulu arazimizde bila bedel yapılmasına gönülden izin verdik.

Ancak, 2005 yılında tapulu arazimizin bizim iyi niyetimizin dışında ticari amaçlı kullanıldığını tespit ettik ve bu olumsuz durumun sona erdirilmesi amacı ile sembolik bir ücret talep etmek zorunda kaldık. Bu ücret, taşınmazın büyüklüğü (82.835,00 m2 yüzölçümlü) ve konumu dikkate alındığında normal kira değeriyle karşılaştırılamayacak kadar küçüktür. Elli yılı aşkın süre devam eden bu süreç tamamen memleket sevdası ve bu geleneğe olan saygımız sayesinde göz yumduğumuz bir süreçti.

İMAR DEĞİŞİKLİĞİ İLE BÜYÜK HAK KAYBINA UĞRUYORUZ!

Ancak gelinen noktada; Kafkasör Mevkii’nde Turizm Bakanlığı tarafından yapılmak istenen imar değişikliğinden sonra gerçekten çok büyük bir hak kaybına uğradığımızı ve anayasa ile koruma altına alınan mülkiyet hakkımızın elimizden alındığını gördük. Bu bizi derinden yaraladı. Biz buna asla layık değiliz, zira yaşanan süreçte hazırlanan imar planı ile bizim bilgimiz ve rızamız dışında tapulu mülkümüz adeta elimizden alınmaya çalışılmış ve bu şekilde büyük bir vefasızlık örneği sergilenmiştir.

Konu yargıya intikal ettiğinden dolayı festivalin arazimiz üzerinde yapılmasına artık müsaade edemiyoruz. Artvin Belediyesi’nin bizi ve hemşerilerimizi böyle üzücü bir olayla karşı karşıya bırakması nedeni ile ben ve kardeşlerim olarak oldukça üzgünüz.

“BİZ, BUGÜNE KADAR BİZE DÜŞEN NOKTADA ELİMİZDEN GELENİ YAPTIK!”

Değerli Hemşerilerimizin şunu bilmesini isteriz ki; biz, boğa güreşleri geleneğimizin devamını sağlamak için bugüne kadar elimizden geleni fazlası ile yaptık. Artvin’in marka değeri olan bu festivalin, onur duyduğumuz topraklara, kültürümüze, sanatımıza, geleneklerimize ve Artvin’in tanıtımına çok önemli katkı sağladığını biliyor ve düşünüyoruz.

Ancak geldiğimiz noktada, yapılması istenilen imar değişikliğinden sonra arazimiz üzerindeki tüm mülkiyet haklarımız elimizden alınmak istenmektedir.

“TÜRKİYE CUMHURİYETİ BİR HUKUK DEVLETİDİR. ADALET MÜLKÜN TEMELİDİR”

Türkiye Cumhuriyeti bir hukuk devletidir.  Adalet Mülkün Temelidir. Bu itibarla, tapulu arazimiz üzerinde mülk sahibi olan ailemizin dışında hiç kimsenin ve hiçbir kurum ve kuruluşun herhangi bir tasarruf ve söz hakkının olmaması gerekir. Bizde yapılan bu büyük haksızlık karşısında hakkımızı aramak için hukuk devletinde başvurulacak son merci olarak adalete müracaat etmiş bulunmaktayız.

Artvin Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yargı sürecinin başladığı 2017 yılı Kasım ayından bu güne kadar ne sözlü nede yazılı bir beyanla tarafımıza yapılan bu haksızlığın ortadan kaldırılması ve sorunun diyalog ve uzlaşma yoluyla çözümü yönünde hiçbir adım atılmamıştır.

“ARTVİN BELEDİYESİ VE KÜLTÜR VE TURİZM BAKANLIĞI TARAFINDAN YARGI SÜRECİNİN BAŞLADIĞI 2017 YILI KASIM AYINDAN BU GÜNE KADAR NE SÖZLÜ NEDE YAZILI BİR BEYANLA TARAFIMIZA YAPILAN BU HAKSIZLIĞIN ORTADAN KALDIRILMASI VE SORUNUN DİYALOG VE UZLAŞMA YOLUYLA ÇÖZÜMÜ YÖNÜNDE HİÇBİR ADIM ATILMAMIŞTIR!”

Şu hususu da önemle belirtmek isterim ki; bir hukuk devletinde bir taşınmaz ile ilgili devletin herhangi bir plan veya tasarrufu olacak ise öncelikle taşınmaz rızaen anlaşma yolu ile satın alınmak veya bu mümkün olmaz ise kamulaştırılmak sureti ile mülkiyet hakkına saygı gösterilmesi gerekli ve zorunludur.

Hal böyle iken; Artvin Belediyesi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yargı sürecinin başladığı 2017 yılı Kasım ayından bu güne kadar ne sözlü nede yazılı bir beyanla tarafımıza yapılan bu haksızlığın ortadan kaldırılması ve sorunun diyalog ve uzlaşma yoluyla çözümü yönünde hiçbir adım atılmamıştır.

Tüm bu sebeplerle; davaya konu olmuş bir yerde herhangi bir etkinlik ve çalışma yapılamayacağı hususu dikkate alınarak bizim bilgimiz ve rızamız dışında ki tüm kullanımlara (eğlence, etkinlik, konaklamalı çadır ve hayvan koruması gibi) izin vermeyeceğimizi ve aksine davranış halinde konuyla ilgili gerekli tüm yasal işlemleri başlatacağımızı sizin aracılığınızla kamuoyunun bilgisine saygı ile sunarız“ dedi.

HABER: SAMİ ÖZÇELİK