DSC_0545

Türkiye’de adil, güvenilir ve şeffaf bir seçim ortamı yaratılması için kurulduğu günden bu yana her seçimde sorumluluk alan Oy ve Ötesi Derneği, 24 Haziran’daki Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri için de 81 ilde çalışmalarını hız kesmeden sürdürüyor.  Bu kapsamda Artvin’e gelerek seçimlerde nasıl oy kullanılacağı,  müşahitlerin görevleri,  seçimlere katılan tüm partilerin neler yapması gerektiği sandık öncesinden oy sayımına, oyların teslimine kadar geçen süreci en ince ayrıntısına kadar slayt eşliğinde anlatıldı.

Oy ve Ötesi kurulduğu 2014 yılından beri, seçim süreçlerinde oy kullanma ve oylara sahip çıkmanın ötesinde sivil toplum alanına katkıda bulunmak misyonu ile üç farklı alanda çalışıyor: Gönüllü sandık gözlemcisi organizasyonunu sürekli olarak büyütüyor ve etkinleştiriyor, seçim sistemindeki aksaklıkların giderilmesine yönelik bir baskı grubu oluşturuyor ve son olarak da sosyal ağını güçlendirmek için kapsamlı çalışmalar yürütüyor.

YOLA ÇIKTIK GELİYORUZ: HEDEF 81 İL

200.000’in üzerindeki gönüllüsüyle, seçimlerin Türkiye genelinde şeffaf ve demokratik bir biçimde gerçekleştiğinden emin olmak için şimdiye kadarki seçimlerde 45 il ve 162 ilçede varlık gösteren Oy ve Ötesi Derneği, 24 Haziran’da yapılacak Cumhurbaşkanlığı ve Milletvekili Genel Seçimleri öncesi “Geleceğin Varsa Sandık Burada” sloganıyla sandık gönüllüsü kayıtlarını başlattı. Yola çıktık geliyoruz diyen Oy ve Ötesi bölge sorumluları bölge, il ve ilçe bazında kapsamlı çalışmaları ile 81 ilde sandık gözlemcisi yerleştirmeyi hedefliyoruz dedi.

10 Haziran 2018 tarihinde ’de olan Oy ve Ötesi Ardahan, Kars, Iğdır, Artvin Bölge sorumlusu Banu Binbaş,  Artvin’de Eğitim Sen Artvin Şubesi Toplantı Salonunda slayt eşliğinde gerçekleştirdiği bilgilendirme eğitimi sonrası yaptığı açıklamada “Tüm Türkiye’yi karış karış geziyor ve her ilde eğitimler düzenliyoruz. Artvin’deki ziyaretimizde gönüllülerimiz ile bir araya geldik ve birlikte çalışma fırsatı da bulduk. Geçmiş seçimlerde olduğu gibi bağımsız sandık gözlemcisi (müşahit) organizasyonu yapmaya devam ediyoruz. Artvin’deki Oy ve Ötesi gönüllüleri ile bu seçimde de sandıkların başındayız” dedi.

Oy ve Ötesi Bölge Sorumlusu Banu Binbaş : “Oy ve Ötesi olarak, seçim ve sandık güvenliğinin, hesap verebilirlik ve şeffaflık gibi en temel demokratik ilkeler çerçevesinde sağlanmasına katkı vermek için tüm gönüllülerimizle 6 seçimdir Türkiye’nin dört bir yanında görev başındayız. Sandık görevi için gönüllü kayıtlarımızı 30 Mayıs Cuma günü açtık. İlk iki saat içerisinde 2 bin 200 kişi kaydoldu ve böylelikle son beş senenin rekor kayıt sayısına ulaşmış olduk. Çalışmalarımızın karşılık bulması ve her seçimde daha fazla sayıda bilinçli vatandaşa ulaşabiliyor olmamız bizler için çok sevindirici. Demokratik bilinç ve vatandaşlık görevi çerçevesinde oyuna sahip çıkmak isteyen her görüşten, her kesimden ve tamamen gönüllü vatandaşları siyasi görüşlerinden bağımsız olarak bu sürecin bir parçası olmaya davet ediyoruz” dedi.

YETERLİ VE DENGELİ SANDIK KURULLARI İÇİN “ÖNCELİK HARİTASI” HAZIRLANDI.
TÜRKİYE GENELİ ÖNCELİK HARTİTASINDA ARTVİN’DEN YUSUFELİ İLÇESİ YER ALIYOR

Oy ve Ötesi bu seçimde, geçmiş seçimlerde yeterli ve dengeli sandık kurullarının bulunmadığı bölgelerde öncelikli olmak üzere daha güçlü bir varlık göstermeyi hedefliyor. 24 Haziran seçimlerinde tüm illerden kayıt almayı, yeterli sayıda başvuru alındığı ölçüde tüm sandıklar için müşahit organizasyonu yapmayı hedefleyen Oy ve Ötesi Derneği, yeterli ve dengeli sandık kurulları ile müşahidin bulunmadığı ve seçmen sayısının yüksek olduğu ilçeleri müşahide öncelikli olarak ihtiyaç duyan ilçeler olarak tespit etti ve gönüllülerin, müşahit ihtiyacının en yüksek olduğu ilçeleri görerek kolayca seçim yapabilmesi için “Öncelik Haritası” uygulamasını kullanıma sundu. Gönüllüler diledikleri takdirde bu haritadaki öncelikli ilçeleri seçerek müşahitlik görevi üstlenebilecek.  Çıkardığımız öncelik haritasına göre Yusufeli ilçesi Öncelikli ilçe olarak tespit edildi.  Artvin’deki gönüllülerimiz Yusufeli için  görev üstlenebilir. Bunun nasıl yapılacağı ve genel bilgilendirmeyi aşağıda yerdiğimiz

“Türkiye Öncelik Haritası”nı incelemek için tıklayınız: https://oyveotesi.org/harita/index.html

Müşahit kaydınızı yapmak için tıklayınız: sandik.oyveotesi.org

Müşahit olmak dışında Oy ve Ötesi’ne farklı alanlarda destek olabileceğinizi düşünüyorsanız www.oyveotesi.org adresini inceleyebilirsiniz.  Oy ve Ötesi’ne iletisim@oyveotesi.org adresine e-posta göndererek veya Oy ve Ötesi sosyal medya hesaplarından ulaşabilirsiniz.

Yaklaşık 3 saat süren bilgilendirme çalışmasına Yeşil Artvin Derneği Başkanı Nur Neşe Karahan,  Eğitim Sen Artvin Şubesi Başkanı Köksal Gümüş, Artvin Faal Gazeteciler Derneği Başkan Yardımcısı Sami Özçelik, eğitim sen üyeler ve vatandaşlar katıldı.  Sunum sonrası soru cevap bölümünde ise sık yaşanan sorunlar ve bu sorunlara karşı neler yapılacağı örneklendirme ile anlatıldı. En çok üzerinde durulan konu ise cep telefonuyla oy kullanma yasak olmasına rağmen, bu yasağa uyulmaması üzerinde duruldu.

 NASIL Kİ KİMLİKSİZ OY KULLANILAMAZ AYNI ŞEKİLDE CEP TELEFONUYLA DA KABİNE GİRİLEMEZ OLMASI LAZIM

Artvin Faal Gazeteciler Derneği Başkan Yardımcısı Gazeteci Sami Özçelik,” Siz yaklaşık 3 saattir seçimlerde nasıl oy kullanılacağı,  neler yapılacağı, nelere dikkat edilmesi gerektiği, hangi durumda oyların geçersiz olacağı ve oy kullanırken nelere dikkat edeceğimizi anlatırken,  kimliksiz ve bunun yerine geçen soğuk damgalı ehliyet, pasaport gibi belgelerle oy kullanabileceğimizi söylüyorsunuz.

Oy kullanırken cep telefonu ile kabine girilemeyeceği, oy kullanma gizliliğinin ifşa edilemeyeceği kanunla belirtildiği halde bu yasağa ısrarla uymayanları görüyoruz. Her seçimde de bunlar maalesef yaşanmaktadır.  Bunların yaşanmaması için enim bir önerim var.

Sandık Başkanları ve sandık kurulu yasada bulunan bu maddeleri hatırlatarak seçmenlere  cep telefonuyla kabine girmemeleri gerektiğini, bunun da suç olduğunu söylemeli. Maalesef, açıktan oy kullananlar, cep telefonuyla çekip, bunu farklı amaçlarla, şahsi çıkarlar için kullanılması  her açıdan demokrasiye de etik kurallara da  insanlık erdemine de aykırı olduğunu düşünüyorum.” Dedi.

“Banu Binbaş gazeteci Özçelik’in takıldığı bu noktaya katıldığını ancak, daha önemli noktalara daha çok dikkat edilmesi gerektiğinin altını çizerek katılımcılara teşekkür etti.

HABER: SAMİ ÖZÇELİK