13627114_10154320062618674_230595828165406324_n

Sadece Artvin’in değil, Türkiye’nin, dünyanın yakından tanıdığı  Kafkasör Festivali bu yıl  28-01 Temmuz tarihleri arasında yapılacak. Kafkasör adıyla, doğasıyla, Artvin’in hemen üstünde olması nedeniyle hayati öneme sahip olmasıyla çok özel bir yerdir.

Kafkasör,  Kültür, Turizm ve  Sanat Festivali olduğu için  önemi de katlanıyor. Burada sanat da, kültür de yaşatılmaya çalışılıyor, Zaten Sanat ve kültürün yaşatıldığı yerde Turizm denen sektör kendiliğinden oluşur.

Ancak bu yıl Artvin tarihinde hiç yaşanmamış bir durum yaşandı. Kafkasör Festivali’nin yapıldığı alan özel mülk. Yani tapulu, yani  özel şahıs arazisi. Bugüne kadar yer sahibi Artvin’e olan sevgisinden,  Artvinli olmanın verdiği fedakârlık duygusuyla sesini çıkarmamış. Murat Gökçen bunu verdiği beyanat ile 2 haberde de belirtti. Ancak Kafkasör alanının Turizm alanı ilan edilmesinden sonra yapılan İmar değişikliği ile arazinin büyük bir kısmı yeşil alana bırakıldı.  Kafkasör bu yüzden mahkemelik oldu.

Murat Gökçen, elbette ki hakkını arayacak. Elbette ki çözüm için kanuni hakkı olan yerel veya ulusal basın dahil her yolu kullanacak.  Bu mülkiyet hakkından gelir.  Mahkeme salonlarında hakim ve savcıların arkasında “Adalet Mülkün Temelidir.” Sözü yazar. Hele de özel bir mülkün içinden sahibinin rızası olmadan geçeme, kullanamazsınız. Konu mahkemelik olunca, Arenanın olduğu yer konunun tam merkezinde. Yani sıkıntılı bir dönem başladı.

Değerli dostlar,  Murat Gökçen, 2006 yılına kadar Festival için ücret almamış. Bu fedakârlığı siz yapar mıydınız? Yapmazdınız, çünkü kimse yapmaz biliyorum.  Bu tarihten sonra Festivalin ticari amaçla yapıldığı, ticarileştiği gerekçesiyle sembolik ücret talep etmiş.

  1. FESTİVAL İÇİN 2018 YILI İÇİN RESMİ BİR SÖZLEŞME YAPTINIZ MI?

Değerli dostlar Kafkasör Kültür Turizm ve Sanat Festivali artık 500- 600 bin TL’lik bütçesiyle büyük bir organizasyon haline geldi.  Ticari boyutu fazlasıyla oluştu. Elbette ki bu yerde yapılıyorsa hakkı neyse o ücreti vereceksiniz. Kaldı ki yer sahipleri bunun peşinde de değil.  Böyle bir yerin sahiplerini aramıyorsanız, önemsemiyorsunuz demektir. 3 gün boyunca orada oluşturulan seyyar dükkanlar için  küçücük yerler için sadece 3 gün için  2 bin, 3 bin TL ücret alırken bu yerin sahiplerine ne ödüyorsunuz? Onlarla bile bir akit, sözleşme imzalıyorsunuz da festival alanının tamamına sahip insanlarla geçtik sözleşme yapmayı,  tenezzül edip konuşmuyorsunuz bile!.   Bir kez daha soruyorum,   Kafkasör  Festivali’nin yapıldığı arazinin mirasçılarıyla yani yer sahipleriyle  38. Festival için  2018 yılı için resmi bir sözleşme yani akit yaptınız mı?

Bunun için bir ücret ödemesi yapmayacak mısınız? Hangi sözleşmeye göre, neye göre ödeme yapacaksınız? Yada biz yaparız, kimseye de hesap vermeyiz. Bu mudur yapacağınız. Eğer öyleyse bunun anlamı Siz kimsiniz demektir? Bu ne hukuki ne ahlakidir.  Boğa sahipleri kaç kez belediyeden ve Artvin Valiliğinden açıklama bekledi. Ancak böyle bir açıklama şu ana kadar yapılmış değil. Şurada kalmış 2 gün… Hala bir açıklama gelmeyecek mi?

KONU 2 KEZ YEREL MEDYADA ÇIOKMASINA RAĞMEN İLGİLİLERDEN ÇIT ÇIKMADI!

Yerel medyada 2 kez haber yapılmasına karşın tek bir satır açıklama yapılmamışsa, yalanlanamamışsa, ortada gerçekten çok büyük bir sorun olduğu gerçeği vardır. Bu yıl bir şekilde yer sahiplerini, hukuku, ahlakı, beşeri değerleri ezerek yaptınız diyelim. Gelecek yıl ne yapacaksınız?

Ben Artvin Valiliği yada Artvin Belediyesinin yerinde olsaydım şunu yapardım.   Kafkasör Arenası için 2018 sözleşmesini hazırlar, tartışır, son haline getirir ve her iki tarafın imzasıyla resmiyet altına alırdım.  O zaman bu haberler çıkmazdı. Kimse bir şey demezdi.

Şimdi siz bu haberlere cevap vermeyerek sorunu çözmüş mü oldunuz? Biz yerel medya olarak haberleri yaparken bize cevap verilsin yada dikkate alınmasın diye yapmıyoruz ki, Kamuoyunu bilgilendirmek ve farkındalık oluşturmak için haber yaparız.  Hoşunuza gider mi, gitmez mi bu kısmına bakmayız. Ben bu yazımı tarihe not düşülsün diye kaleme alıyorum. Yoksa 1 gün kala bize, kamuoyuna cevap vereceklerini beklemiyorum.

ONLARCA YILDIR KAFKASÖR FESTİVAL ALANININ SATIN ALINMASI KONUŞULDUDURDU AMA!..

Kafkasör ne yazık ki 38. Yılında bu şekilde bir haberle anılmış oldu. Yıllarca belediye bu alanı satın alacak dendi.  Emin Özgün zamanından beri,  Mehmet Kocatepe dönemi içinde de söylene durdu. Yani demem o ki bu sorunun yaşanacağı 10’larca yıldır biliniyordu. Elinizi vicdanınıza şöyle bir koyun.  Vali, belediye başkanı bürokrat, yada sıradan bir vatandaş olarak şu soruya cevap verin. Bana değil, kendi vicdan mahkemenizdeki İlahi Hakime cevap verin.

SİZİN BÖYLE BİR ARAZİNİZ OLSA BU FEDAKÂRLIĞI YAPAR MIYDINIZ?
BİR DÖNEM YER ÜCRETİNİN FAZLALIĞINDAN DÖNERCİLER KAFLASÖR’E ÇIKMADI!

Sizin böyle bir araziniz olsa,  içinde de bir ilin  en ünlü festivali yapılsa neredeyse sıfıra gelecek  sembolik ücretle bu festivalin yapılmasına izin  verir miydiniz? Belediye küçücük  seyyar dükkanlardan aldığı ücret bir senesinde   Artvin’in yerli dönercilerini Kafkasör’den etti. Döner esnafı pahalı ücreti protesto etti, çıkmadı. Dışarıdan dönerciler getirdiler. Dönerciler yere yüksek fiyat ödeyince bunun parasını halktan çıkardılar. Bu yıl dönerin porsiyonu 20 TL’den verilecekse  bir nedeni de bu olacak.

 GÖKÇEN AİLESİNE ARTVİN İÇİN BUGÜNE KADAR YAPTIKLARI FEDAKÂRLIKLARINDAN DOLAYI ÇOK TEŞEKKÜR EDİYORUM…

Ben bir gazeteci olarak,  bir Artvinli olarak bir insan olarak, yüz yıllardır yapılagelen, son 38 yıldır, resmileştirilen  Artvin Valiliği ve Artvin Belediyesi’nin  paydaşlığı ile organize edilen Artvin’in Türkiye’nin en büyük festivalinin yapıldığı alanı bugüne kadar neredeyse para almadan tahsis eden başta Gökçen ailesine bir gazeteci ve Artvinli olarak teşekkür  ediyorum. Böyle bir yer kimin olsa neler yapmaz ki? Buna karşın bir de sizin yaptığınıza bakın…

Haber: Sami Özçelik