Fırtınalı bir kış oldu ertesi yıl
Aynı yılın teşrininde (ekim)
Üç arkadaş Zonguldak’a indiler.
Şurdan şu tarafa tut, bütün deniz
Girdi Ocağa.
Kanununda aynı yılın, ( aralık)bir sabahtı,
Hamdi Şentürk’ü kömürün altından çıkardılar,
kan içinde yüzü gözü,
elleri simsiyahtı.
Bir beyaz karyolada
hayata veda etti (1939)
Rahmetli Hamdi Şentürk’ün bir oğlu doğdu (1940)…”
(Nazım Hikmet – Memleketimden İnsan Manzaraları)

78’LİLER’DEN SOMA KARARINA TEPKİ

26733722_10156023162343119_1415668981466845438_n

78’liler Derneği Başkanı Seyfettin Altıkulaç, Soma Faciası kararına tepki göstredi. Altıkulaç yaptığı  yazılı açıklamasında şu ifadelere yer verdi;

” Manisa’nın Soma ilçesinde 13 Mayıs 2014’te meydana gelen ve 301 madencinin yaşamını yitirdiği kitlesel iş cinayetinin görüldüğü dava sonuçlanmış, Soma katliamının yaşanmasında sorumlulukları olanlar hakkında ödül gibi cezalar verilmiştir. Akhisar Ağır Ceza Mahkemesi’nde görülen ve 5’i tutuklu 51 sanığın yargılandığı davada Can Gürkan ve Genel Müdür Ramazan Doğru 22 yıl 6 ay hapisle cezalandırılmış, Soma Holding Yönetim Kurulu Başkanı Alp Gürkan’a beraat kararı verilmiştir.

Soma katliamının yaşanmasında en az maden sahipleri kadar sorumluluğu olan ve yeterli denetimleri yapmayan Çalışma Bakanlığı görevlileri başta olmak üzere, kamu görevlilerinin yargılanmaması Soma davasının en önemli eksikliği olmuştur. Madenci aileleri ve kamuoyu katliamın gerçekleştirilmesinde sorumluluğu olan herkesin yargılanmasını talep ederken, mahkeme heyetinin verdiği karar, Türkiye’de işçiler söz konusu olduğunda ne hukuk ve ne de adaletin olmadığını bir kez daha göstermiştir.

Kömür işçisine borcum var kara ömrü kısacık…” Maden emekçileri, yerin yüzlerce metre altında en güç koşullarda her gün sevdikleriyle vedalaşarak, gün ışığına kavuşmayı, kazaya uğramadan geçen günlerin hesabını yaparak yaşayan, havasız, sağlıksız çalışma ortamından dolayı emeklilik sonrası yaşamı da uzun sürmeyen insanlardır. Ülkemiz, madenlerde yaşanan ölümlü iş “kazalarında” (cinayetlerinde) dünyanın en sicili bozuk ülkelerinden biridir.

Soma faciası, 301 işçinin yaşamını yitirmesine yol açan bir facia olarak belleklerden silinmeyecektir. Günler öncesinden kendini belli eden sıcaklık artışı facianın habercisi olmasına karşın, daha fazla kâr için işçiler ölüme mahkûm edilmiştir. Yaşanan, kaza değildir, kader değildir, madenciliğin doğasında olduğu söylenen, fıtrat hiç değildir.

Göz göre göre gelen bir cinayettir, faciadır. Patronların, egemenlerin gözünde maden işçisinin hiçbir önemi yoktur. Çünkü, işçiler istemediğin kadar çoktur; en güç, en sağlıksız koşullarda çalışmak zorundadır. Soma’da 301 işçi göçüğün değil göz göre göre gelen  ihmalin altında kaldı, can verdi.  Aradan 4 yıl geçti. Şimdi kararı açıklanıyor. 301 İşçiyi göçük, ailelerini ise bu karar öldürdü!. Vicdanlar sızladı.

HABER: SAMİ ÖZÇELİK