Cumhuriyet Gazetesi muhabiri Canan Coşkun’a verilen hapis cezasına Çağdaş Gazeteciler Derneği çok sert tepki göstererek karar, “Bağımsız yargının değil partili yargının kararıdır!” açıklamasında bulundu.

Çağdaş Gazeteciler Derneği’nin basın açıklaması şöyle: 

Gazeteci Coşkun’a hapis cezası, bağımsız yargının değil partili yargının kararıdır!
Cumhuriyet gazetesi muhabiri Canan Coşkun, iktidarın “Yeni Türkiye” dediği ve gazetecilik mesleğinin ortadan kaldırılmak istendiği bir adalet cehennemine atılan son meslektaşımız oldu. Coşkun’a, yaptığı haberler gerekçe gösterilerek hakkında açılmış davada, tam bir hukuk garabetinin ardından hapis cezası verildi.
Savcılık iddianamesinin hukuki hiçbir yönünün olmadığı Coşkun’un ve avukatlarının verdiği savunmayla ortaya çıkmışken verilen bu ceza, davanın hukukla değil AKP yasalarıyla görüldüğünü de gözler önüne sermiş oldu. Ne söz konusu haber bir suçtur ne de Coşkun suçlu. Burada suçlanan gazetecilik mesleği ve mesleğinin gereğini yerine getiren gazetecilerdir. İddianamede belirtilen suç unsuru AKP’ye yakın gazetelerde ve hatta Coşkun’un haberinden daha önce yer almıştır. Buna rağmen haberi nedeniyle Coşkun’a açılan dava ve verilen ceza, ülke yargısının siyasallaşma düzeyini göstermektedir. Mahkemeler AKP büroları, hakimler parti komiserleri haline getirilmek istenmektedir. Gazetecilik mesleğine saldırılar aynı zamanda hukuka saldırılar haline de gelecek düzeyde derinleşmiştir. Bu durum bizlere tarihin karanlık köşelerinde kalmış pek çok örneği bulunan faşizm mahkemelerini hatırlatmaktadır.
Coşkun’a verilen ceza onun nezdinde halkın haber alma hakkına, gazetecilik mesleğinin toplumsal sorumluluk niteliğine ve tüm muhalefete verilmiş bir gözdağıdır. AKP iktidarı ve hem evrensel hukuk ilkelerini hem de meslek onurlarını ayaklar altına alan hakimler bilmelidir ki basın tarihinde faşizmin cezalarına karşı meslek onurunu koruyan gazeteciler de vardır.
Canan Coşkun’a verilen hapis cezası, bağımsız yargının değil partili yargının kararıdır. Gazetecilik yaptığı için Coşkun hakkında hapis cezası verilmesinde payı olanlar, hem evrensel hukukun geçerli olduğu bağımsız mahkemelerde hem de tarihin karşısında düşünce ve ifade özgürlüğü ile basın özgürlüğünü katletmek suçu işlemiştir. Bağımsız mahkeme kararının ne olacağını sadece tahmin edebiliriz ama tarihin mahkemesinin kararının ne olacağını çok iyi biliyoruz: Diğer örneklerin yanına, tarihin karanlık köşelerine atılacaklardır.
Canan Coşkun’un ve Cumhuriyet gazetesinin yanındayız.
ÇAĞDAŞ GAZETECİLER DERNEĞİ GENEL YÖNETİM KURULU