ABD’nin Türkiye’ye karşı almış olduğu bir dizi ekonomik yaptırımlara tepki, Samsun, Ordu ve Zonguldak’taki berberlerden geldi ve bundan böyle “Amerikan” diye adlandırılan saç tıraşını bundan böyle yapmayacaklarını duyurdular.

Dükkanlarının camekanlarına “Amerikan Traşı Yapmıyoruz” yazılı duyuruları asan berberler “artık kendi geleneklerimize, kendi örf ve adetlerimize uygun tıraş stilleri yapılacaktır. Amerikan tıraşı değil bundan sonra Türk tıraşı yapılacak” açıklamasında bulundular.

Amerikan traşı, Osmanlı modelidir.

9 Temmuz 2006 tarihinde Berberler ve Kuaförler Federasyonu Başkanı Bayram Karakaş AA’na verdiği röpartajda. Amerikan ve alabros olarak bilinen saç modellerini Osmanlı döneminde kabadayıların kullandığını söylemiş ve şu açıklamalarda bulunmuştu.

“Amerikan ya da Alabrosun “pehlivan tıraşı” olduğunu,  “Önü kabarık olan bu saç tipi çocuklar arasında, çizgifilm kahramanı Tenten’in ismiyle bilinir. Ama pehlivanlarımızın, ecdadımızın olduğu tıraş alabros tıraşıdır. Yiğitlerin, kabadayıların, külhanbeylerinin olduğu tıraştır”