Halkların Demokratik Partisi İzmir Milletvekili Serpil Kemalbay,  26 Temmuz 2018 günü  İstanbul Sirkeci’deki PTT binasının restorasyonu işinde gerekli önlemlerin alınmaması, havanın rüzgârlı olmasına rağmen çalışmaların durdurulmaması ve yağmurun yağmasıyla içeri geçmeye çalışırken iskeleden düşen 23 yaşındaki mimari restoratör Dilek DAYAR ile ilgili Çalışma, Sosyal Hizmetler ve Aile Bakanı tarafından yanıtlanması istemiyle ilgili soru önergesi verdi.

 İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nin verilerine göre 2018 Haziran ayında 149, yılın ilk 6 ayında 907 işçi iş cinayetlerinde yaşamını yitirmiştir. Yaşanan cinayetlerin tamamı kaza, kader ya da fıtrat değil, gerekli önlemlerin alınmamasından dolayı bile bile işçilerin ölüme gönderilmesidir.

Sömürü çarklarının işlemeye devam etmesi için, ucuz emek ile sermaye semirtsin diye bu karanlık tabloya göz yumulmaktadır. AKP hükümetlerinin geçmiş deneyimlerine bakıldığında  iş cinayetlerinin önüne geçmediği görülmektedir. Bir anlamıyla bu suça  ortak olmaktadır.

Daha fazla kâr için çalışma yaşamı işçiler için her geçen gün cehenneme, sermaye için ise adeta  cennete dönüşürken hükümet devekuşu misali başını kuma gömmektedir.

Sağlıklı ve güvenli olmayan iş organizasyonu, taşeron sistemi, denetimsizlik, işçi sağlığı ve iş güvenliği kapsamında uygulanması gereken yönetmeliklerin açıkça ihlal edilmesi gün geçtikçe yaygınlık kazanmaktadır.

26 Temmuz 2018 günü  İstanbul Sirkeci’deki PTT binasının restorasyonu işinde havanın rüzgârlı olmasına rağmen çalışmaların durdurulmaması ve yağmurun yağmasıyla içeri geçmeye çalışırken iskeleden düşen 23 yaşındaki mimari restoratör Dilek DAYAR hayatını kaybetmiştir. Dilek Dayar’ın adı da maalesef iş cinayetlerinde hayatı gasp edilen işçiler raporuna  eklenmiştir.

Bu bağlamda;

  1. 26 Temmuz Perşembe günü saat 10.30’da yaşanan iş cinayeti öncesi, işçilerin havanın rüzgârlı olduğunu belirtmelerine rağmen işçilerin çalışılmalarına devam etmelerinin istendiği doğru mudur?
  2. Kurulan cephe iskelelerinin ve iskele şeklinde kullanılan geçici iş ekipmanları ile ilgili zorunluluk olan TS EN 12810-1, TS EN 12810-2, TS EN 12811-1, TS EN 12811-2 ve TS EN 12811-3 standartlarına uygunluğu denetlenmiş midir?
  3. İskelede kullanılan zemin kalaslarının aralıklarının 1,5 metreden az olması gerekirken ve fazla olmasına rağmen taşeron firma, yüklenici firma ve PTT tarafından bu husus denetlenmiş midir?
  4. PTT ve Bakanlık tarafından ihale verilirken taşeron firma ve yüklenici firmanın vergi kayıtları, SGK kayıtları denetlenmiş midir? 3 yıllık firma olan taşeron firma sahiplerinin geçmiş sicilleri incelenmiş midir?
  5. Yüklenici firma ve taşeron firmada yaş aralığı 18-25 olan genç işçilerin ve stajyerlerin yeterli deneyimlerinin olmadığı da gözetilerek işçi sağlığı ve iş güvenliği eğitimlerinin yasaya uygun verilip verilmediği denetlenmiş midir?
  6. İskele ile bina arasında güvenli bir şekilde geçilebilecek kadar kısa bir boşluk olması, söz konusu alanın geçişe müsait olmadığını belirtmek amacıyla bariyerlerle kapatılması ya da boşluk üzerinde kalas, file benzeri güvenlik önlemlerinin bulunması şartları yerine getirilmiş midir?
  7. Taşerona verdiği restorasyon işini PTT’nin denetleyip denetlemediği Bakanlığınızca araştırılmış mıdır?
  8. Havanın rüzgârlı olmasına ve işçilerin bunu belirtmesine rağmen,  çalışmanın neden durdurulmadığı ilgili firmaya sorulmuş mudur?
  9. İki iskele arasında güvenlik filesi kurulmamasının dışında iskelenin daha önceden sorunlu olduğunun anlaşılmasına rağmen, çözüm olarak iskelenin üzerine bir iskele daha kurulmuş olduğu doğru mudur?
  10. İş güvenliği için kullanılan halatın kısa olduğu doğru mudur?
  11. Bütün sektörlerde kullanılan makine ve ekipmanların periyodik ve düzenli kontrolünün yapılıp yapılmadığı denetlenmekte midir?
  12. İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği hizmetlerinin piyasa koşullarında verilmesi anlayışının artık kabul edilmemesi  gerektiğini düşünüyor musunuz?
  13. Olayda ana üstlenici ve taşeron firma ile iş güvenliği firmalarının ihmali üzerine Bakanlığınızca ne gibi bir işlem yapılmıştır?
  14. 23 yaşında genç bir kadın işçinin ölümüyle sonuçlanan bu iş cinayetiyle ilgili Bakanlığınızca kapsamlı bir soruşturma açılmış mıdır? Açılmış ise ne aşamadadır?