Çerkezköy-Kapaklı sınırları içerisinde kurulması planlanan ve sağlığa zararları bilimsel çalışmalarla da kanıtlanan kömürlü termik santralin ihtiyacı olan soğutma suyu için sondaj çalışmaları başladı. Halkı bilgilendirmek adına yaptıkları toplantılarda gerek Enerji Bakanlığı yetkilileri, gerekse AKP’li Milletvekilleri, kurulması planlanan termik santralin ihtiyacı olan suyu Meriç Nehrinden getireceklerini iddia etmişlerdi. Ancak Çerkezköy Halaçlı sınırında başlatılan sondaj çalışmaları termik santralin ihtiyacı olan suyun anlatıldığının aksine Meriç Nehrinden değil, yeraltı sularından temin edileceğini gözler önüne serdi.

Kapaklı sınırları içerisinde kurulması planlanan kömürlü termik santral için Hallaçlı ve Çayırdere Mahallelerinde sondaj çalışmaları başladı.

RAPOR GERÇEĞİ YANSITMIYOR
Kömürlü termik santralin ÇED raporunda, ‘Ayvacık Barajı ve Meriç Nehri’nden getirilecek suların kullanılacağı’ maddesi yer alırken, işler hiç de raporda yazıldığı gibi yürümüyor. Öyle ki, Silivri’nin Çayırdere ve Çatalca’nın Hallaçlı Mahallesi’nde kömürlü termik santralde kullanılmak üzere ihtiyaç duyulan suyu çıkarmak için yaklaşık 10 farklı yerde sondaj çalışması gerçekleştiriliyor.

SU SIKINTISI BAŞLAYACAK
Bölgenin kısıtlı olan yeraltı suyunun, santralde yıkama ve soğutma işlemleri için kullanılacağı gün yüzüne çıkarken; zaten derinlerde olan su seviyesi daha da aşağı inecek. Sondaj çalışması yapılan bölgelerde, ihtiyaç duyulan miktarda suya ulaşmak için 80 metre derinliğe inildiği öğrenilirken; santralin kurulup suların da orada heba edilmesinin ardından bölge halkı ilerleyen zamanlarda büyük bir su sıkıntısı çekecek.

Saray Gazetesi – 7 Eylül 2018