Kırklareli’ndeki Istranca Dağları eteklerindeki Balaban köyünde endemik bitkilerin olduğu alana mezarlık yapılması gerekçesiyle başlanan ağaç kesimi, Edirne İdare Mahkemesi kararıyla durduruldu.

Kırklareli’de Istranca Dağları eteklerinde bulunan Demirköy ilçesi Balaban köyünde muhtarlık, endemik yani bölgeye özel bitkilerin yer aldığı ormanda 6 dönümlük alanı yeni köy mezarlığı yapmak için ağaç kesimine başladı. Köylülerden Hasan Erkan Taşçı, yağmur ormanlarının ortasına yapılmak istenen mezarlık konusunu yargıya taşırken, Edirne İdare Mahkemesi, mezarlık tahsisine yönelik ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi.

‘ORMANLIK ALAN YOK EDİLİYOR’

DHA’nın haberine göre Avukat Gönül Aydemir, Edirne İdare Mahkemesine verdiği dilekçede devlet ormanına mezarlık yapılmak istendiğini belirterek, “Mezarlık yeri için ormanlık alan yok ediliyor, ağaçlar kesiliyor” dedi. Mahkemenin yürütmeyi durdurma kararı vermesine rağmen 5 gündür ağaçların kesildiğini belirten Av. Aydemir “Eğer mevcut mezarlık ıslah edilemiyorsa, valilik, belediye bir yer göstersin” diye konuştu.

Köylülerden Hasan Ersan Taşçı da ormandaki kayın ve söğüt ağaçlarının kesildiğini ifade ederek “Biz de iptali için Edirne İdare Mahkemesine başvurduk. Mahkeme ormanlık alanın mezarlık için tahsisine yönelik karar için ‘yürütmeyi durdurma’ kararı verdi” dedi.

Balaban köyü muhtarı Nazım Görkey ise köylerinin mezarlığında defin yapmak için yer kalmadığını belirterek “Ağaç kesip orman katliamı yapmıyoruz. Kesilen ağaçlar belli ve güzel ağaçları kesmiyoruz” diyerek kendini savundu.

MAHKEME KARARI

Edirne İdare Mahkemesi, kararında, “Devlet  ormanı niteliğindeki sahada bulunan ağaçların kesileceği anlaşılmış olup, işlemin uygulanması halinde mahiyeti gereği telafisi güç zarar oluşacağından, yeni bir karar verilinceye kadar dava konusu işlemin yürütülmesinin durdurulmasına, savunma ve ara kararına cevap verilebilmesi için idarelere 15 gün süre tanınmasına oy birliği ile karar verildi” denildi.

KOSMedya – 8 Eylül 2018