CHP HEYETİNİN 3. HAVALİMANI İNŞAATINA GİRMELERİNE İZİN VERİLMEDİ

f9c770e2-7e1b-4555-ae84-d65b352a84b0CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, 3. Havalimanında yaşanılan gelişmelerle ilgili İstanbul İl Başkanlığı’nda bir basın toplantısı gerçekleştirdi.

İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ve milletvekilleri ile birlikte basın açıklaması öncesi 3. Havalimanı inşaat alanına girmek İsteyen Ağbaba ve beraberindekilerin alana girmelerine izin verilmedi.

Ağbaba, İl Başkanı Canan Kaftancıoğlu ile birlikte CHP İstanbul İl Başkanlığında basının karşısına geçti. 3. Havalimanında son günlerde insanca yaşama ve çalışma talepleri karşılanmayan emekçilerin direnişi olduğunu belirteN Ağbaba, “Bazı basın mensuplarının, yandaş kalemlerin  3. Havalimanının 29 Ekim’e 5 hafta kala gündeme geldiğini iddia ediyorlar. Oysaki bunların tamamı gerçek dışı. Milletvekillerimiz 3. Havalimanının inşaatı başladığı günden itibaren işçilerin sorunlarını gündeme getirmeye devam ediyor. 3. Havalimanı ile ilgili en dikkat çeken iddia açılışının 29 Ekim’e yetiştirilemeyeceği ile ilgili.  Bugüne kadar tüm başarısız olduğu projelerde AKP hep bahaneler ortaya sürüyordu. ‘Ey Trump, Ey Amerika, Ey Avrupa Birliği, Ey Kılıçdaroğlu’ diye. Şimdi bahaneleri bitti sıra işçilere bahane bulmaya geldi. Bu sorumluluğu işçilerin sırtına yüklemeye çalışıyor. 29 Ekim’e yetişemeyecek havalimanının inşaatının bitirilmemesi için işçilerin engellendiği söyleniyor, fatura 3. havalimanı basın top1işçilere kesilmek isteniyor”dedi.

“Dev proje deyip öve öve bitiremedikleri 3. Havalimanında işçilerin taleplerinde çözülemeyecek hiçbir şey yok.”diyen Ağbaba, “ Milletvekili arkadaşlarımız Gökhan Zeybek ve Gülizar Emecan işçilerle görüştüler, taleplerini aldılar. Bu talepler yarım saatte çözülecek talepler ama çözülmüyor. Niye çözülmüyor? Çünkü işçilerinin taleplerini vermeyerek iş sürecinin uzatılması hedefleniyor. Sorumluluğu fakir fukara, işçiye yüklemek istiyorlar” ifadelerini kullandı.

Ağbaba, “Geçtiğimiz günlerde peronların birinin çöktüğü iddia ediliyor, pistin çöktüğü iddia ediliyor.Havalimanı inşaatında önemli  risk var. İşi aceleyle bitirmek isterken Pamukova’da ki gibi hızlı tren faciaları yaşıyoruz. Çorlu’da ki tren kazalarını yaşıyoruz. Birkaç gündür yapılan uygulamaya baktığımızda bir çete devleti ile karşı karşıya kaldığımızı görüyoruz. Milletvekillerimiz alana sokulmuyor, bugün sabah İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu ile birlikte havalimanına 10 km’den fazla yaklaşmamız engellendi. Neyi gizliyorlar, kimden gizliyorlar? Hangi kusurunuz, hangi pisliğiniz var ki seçilmiş milletvekillerini içeriye almıyorsunuz. 3. Havalimanı inşaatı adeta bir mülteci kampı görünümünde OHAL bitti diyorlar, OHAL’den daha beter uygulamaların olduğunu bir sıkıyönetim ile karşı karşıyayız. Giriş çıkışlar yasak, görüşme yasak, basının içeri girmesi yasak, sendikacıların avukatların girmesi yasak” şeklinde konuştu.

 “Devletin bütün sırlarının olduğu Kozmik Odaya girilmesine izin veriliyor, seçilmiş milletvekillerinin şantiye alanına girmesi izin verilmiyor.”diyen CHP Genel Başkan Yardımcısı Veli Ağbaba, “Devletin sırlarının ortaya dökülmesine ses çıkartmayanlar, yandaşlarının kirli çamaşırlarının ortaya dökülmesine izin vermiyorlar. Çünkü yandaşlarının kirli çamaşırları ile AKP’nin kirli çamaşırları aynı sepetin içinde. Binlerce işçi insanca çalışma ortamı isteyip eylem yaparken, yüzlerce işçi gözaltına alınmışken ülkenin Çalışma Bakanının nerede olduğunu merak ediyoruz. Çalışma Bakanını göreve davet ediyoruz. Biz bugün başvuru yapacağız.Bakanlık incelemiyorsa CHP milletvekilleri olarak 3. Havalimanının içine girip iddiaları araştırmak için bir komisyon kurmaya hazır olduğumuzu belirtmek istiyoruz. Çalışma Bakanı görevini yapmıyorsa biz yapmaya hazırız.”dedi.

b5379d91-9105-4b55-89c1-3e691647ff56 CHP Emek Büroları Genel Koordinatörü Veli Ağbaba, 3. Havalimanıyla ilgili çok ciddi ve vahim iddialar olduğunu belirterek, “Şantiye de hayatını kaybeden işçilerin çoğunda baret ve emniyet kemeri yok. Hayatını kaybeden işçilere sonradan baret ve emniyet kemeri takıldığı iddiasıdır. Bu iddialar mutlaka araştırılmalarıdı.Resimlerde de yer alan tahtakuruları var. İşçiler yemek kuyruğunda kaybettikleri zamanın maaşlarından kesildiği söyleniyor. Bu kadar basit sorunların bilerek ve istenerek çözülmemesinin altında farklı sebepler olduğunu düşünüyoruz. Aslında AKP işçinin yatağındaki tahta kurusudur.  Tahta kurularınıuzakta aramaya gerek yok, tahtakurusu, kan emici AKP’nin ta kendisidir. AKP sadece 3. Havalimanında değil tüm Türkiye’deki emekçilerin kanını emmektedir. Emekçilerin kanıyla iktidarını sürdürmektedir.”ifadelerini kullandı.

 Ağbaba açıklamasının sonunda şu görüşlere yer verdi; “İşçiler yazlık, kışlık uçan saray istemiyorlar. Tahtakurusuz yatak, insanca yaşam istiyorlar. Emeklerinin karşılığını istiyorlar. Maaşlarının elden ödendiğini söylüyorlar. Vergi ve sigortadan kaçırmak için formül bulmuşlar.İddialar mutlaka araştırılmalıdır. İşçilerin talepleri kısaca şu şekilde; Eyleme katılan işçilerin hiçbiri, işten çıkarılmayacak. Servis sorunu çözülecek. Lavabo, banyo ve yatakhaneler temizlenecek. Tahta kurusu sorunu çözülecek. AKP’nin övündüğü prestij, mega projede dile getirdiği 3. Havalimanı inşaatında işçilerin bu taleplerin karşılanmaması düşündürücü. Çalışma bakanlığını tekrar göreve davet ediyoruz.Milletvekillerinin anayasadan kaynaklı haklarının kullanmasına engel olan Valiliği ve AKP’yi kınıyoruz. Bir hukuk devleti değil bir çete devleti ile karşı karşıyayız. En başından beri işçilerin yanında olduk, olmaya devam edeceğiz. Emekçinin işçinin , ezilenlerin, mağdurların yanında olmaya devam edeceğiz.”

-Tahtakurularını uzakta aramaya gerek yok, tahtakurusu, kan emici AKP’nin ta kendisidir.

-AKP sadece 3. Havalimanında değil tüm Türkiye’deki emekçilerin kanını emiyor.

-3. Havalimanının 29 Ekim’e yetişmeyeceğini anlayan firma işçilerin taleplerini karşılamayarak suçu işçilere atmaya çalışıyor.

-Ülkenin Çalışma Bakanı nerede?

-Yandaşlarının kirli çamaşırları ile AKP’nin kirli çamaşırları aynı sepetin içinde.