Eğitim Öğretim Sorunlarının Yanında Öğretmenlerin Sorunları da Çözümlenmeli…

Cumhuriyet Halk Partisi Rize il Başkanlığından yapılan yazılı açıklamada, dün başlayan yeni eğitim ve öğretim yılı için ‘Laiklik ve Bilimsellik’ vurgusu yapıldı.

İl Başkanı Saltuk Deniz imzasıyla yapılan ve “Okul insanlık yolu/ Her yanı şeref dolu/ Sevinçliyiz hepimiz/ Yaşasın okulumuz” başlıklı yazılı açıklamada, “2018-2019 Eğitim-Öğretim yılına da çözülememiş sorunlarla giriyoruz. Ne kadar eğitim, ne kadar öğretim olacak bilemiyoruz. Eğitimde her geçen gün geriye gittiğimiz, diğer ülkelerle aramızdaki farkın her yıl giderek daha da çok açıldığını görüyoruz” denildi.

            Sormayan- Araştırmayan Öğrenci

16 yılda, 16 kez ‘Eğitim Politikasının’ değiştiğine vurgu yapılan açıklamada, “Öğrencilerimiz neye göre nasıl hazırlanacaklarını bilemeden bir belirsizlik için de öğrenimlerini sürdürüyorlar. AKP, ülkeyi nasıl yönetiyorsa eğitimi de aynı şekilde yönetiyor. Bu aynı zamanda nasıl bir insan tipi istediğinizle ilgili. Sormayan, araştırmayan, öğrenmeyen, öğrenmeye ihtiyaç duymayan, yani sunularını kabul eden, sunulduğu kadar sunulduğu şekliyle öğrenen ve buna göre yetişen bir öğrenci ve insan… Sorgulanmayan, hazır olan, sunulan, işitilen bilgi… AKP, ne yaparsa yapsın, öğrencilerimize baktığımızda aksini görüyoruz. Bilgiye ulaşmaya çalışan, araştırmaya çalışan, soran, merak eden bir öğrenci nesli… Eğitimde bu kadar çok yol ve yöntem denenmesinin asıl nedeni de budur. Bir türlü, istedikleri gibi ‘öğrenci’ oluşturamamak” ifadelerine yer verildi.

            Atatürk’ün Eğitim Sistemi

“Ne yapılırsa yapılsın, hangi yöntem uygulanırsa uygulansın, laik, bilimsel, araştırmaya, sorgulamaya ve geleceği inşa etmeye dönük eğitim sistemi, yani Atatürk’ün hedeflemiş olduğu eğitim sistemi, hayatın zorlayıcı gerçekliği olarak kendini dayatıyor” denilen CHP açıklamasında ayrıca şu ifadelere yer verildi:

“Aksini yapmaya çalıştıkça eğitimde geldiğimiz nokta: Başarı olarak parasız verildiği söylenen ders kitapları, sınıf, derslik sayısı ve dersliklerdeki öğrenci sayısı (ki bunlar hangi bölgemizde bilemiyoruz).

Bir bilimsel araştırma yada eğitimin niteliğinde diğer devletlerle olan sıralamadan bahseden yok!.. Eğitim ve Öğretimin kalitesini artırmak yerine uğraşılan ‘Karma Eğitimin’ kaldırılması… Bu kabul edilemez. Kimse kendi gericiliğini ülkeye dayatamaz!”

            Öğretmenlerin Sorunları

Bütün bunların yanında öğretmenlerin sorunları, atamayan öğretmenler, saat ücretli çalışanlar, sözleşmeli öğretmenler gibi sıkıntıların yaşandığı kaydedilen açıklamada, “Sorunların birde ‘Öğretmen’ yanı var, artık anlatmaktan dile getirilmekten de bezilen! Veliler! Öğrenci okutmanın sadece ‘ders kitaplarının bedava’ verilmesi olarak düşünenlere karşı her türlü ekonomik zorluğa rağmen yemeyip, içmeyip çocuklarını okutmaya çalışan velilerimiz. Bir zamanlar çocuklarını okula göndermenin mutluluğunu yaşayan velilerimiz” şeklinde ifadeler yer aldı.

CHP Rize İl Başkanlığının açıklaması şu şekilde tamamlandı:

“Özet olarak 16 yıldır ‘Eğitim ve Öğretimin’ sorunlarını çözemeyen AKP iktidarında, 2018-2019 sezonuna da çözülememiş ve çözülme umudu da vermeyen sorunlarla giriyoruz. İçinde yaşadığımız ve yaşatılan tüm olumsuzluklara rağmen geleceğimizi sürdürecek olan öğrenci kardeşlerimize, Öğretmenlerimize ve Velilerimize de başarılar diliyoruz.”