6. sınıf Sosyal Bilgiler ders kitabında Hz. Ali döneminin, ‘‘iç çatışmaların çıktığı dönem’’ olarak anlatılması tepkilere neden oldu.
Kitapta, Hz. Ali dönemi için “Devletin merkezi Medine’den Kufe’ye taşınmıştır. İslam toplumunda iç çatışmaların çıktığı dönem olmuştur” ifadelerine yer veriliyor. Skandalı belgesiyle birlikte sosyal medya hesabında yayınlayan CHP 26. Dönem İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, “Kitap Hz. Ali dışındaki üç halifeden övgüyle söz ediyor. AKP’nin korkusu Alevilik inancının ve öğretisinin yayılmasıdır” dedi.
Yarkadaş, konuya ilişkin şöyle konuştu:
“Ders kitaplarındaki ayrımcılık ve öğrencileri tek bir anlayışa yönlendirme geleneği sürüyor. AKP iktidarı, öğrencileri kendi anlayışı doğrultusunda biçimlendirmeye çalışıyor.
Sosyal Bilgiler kitabında dört Halife’ye ilişkin yer alan bu ifadeler de aynı politikanın somut bir örneği. Kitap Hz. Ali dışındaki üç halifeden övgüyle söz ediyor. Hz. Ali ise tek bir paragrafla geçiştiriliyor. Üstelik Hz. Ali’den söz edilirken, devleti yönetme anlayışı ve diğer halifelerden onu ayıran özelliklerden hiç söz edilmiyor. Hz. Ali döneminde iç çatışmaların başladığına vurgu yapılıyor ve dönemi olumsuz bir örnekle anlatılıyor.
Oysa ki islam tarihi Hz. Ali olmadan eksik kalır. Hz. Ali, Hz. Muhammed’in İslam’a davetini kabul eden ilk erkektir. Bedir savaşında sancaktardır. Uhud’da savaşın ön safındadır. Kılıcı Zülfikar bile islamın sembollerinden biri haline gelmiştir.
Hz. Ali döneminde yaşanan iç karışıklıklarda kendisinin payı yoktur. Zira Hz.  Ali ilk üç halife döneminde devletin üst yönetiminde görev almamıştır. Hz Ali hiç puta tapmamıştır.
Bu ve buna benzer tarihi gerçekleri gizleyerek kitap yazmak, öğrencilere gerçeği değil kendi zihinlerindekini öğretmeyi amaçlıyor.
Ders kitapları ayrımcı ve nefreti körükleyen değil bilimsel gerçeği öğreten eserler olmalıdır. AKP Hz. Ali’nin öğretilerinin yayılmasını ve bilinmesini istemediği için kitaplarda ya yok sayıyor ya da yanlış bir içerikle sunuyor.
Kitaplar bu tür içeriklerden kurtarılmalıdır. AKP’nin korkusu Alevilik inancının ve öğretisinin yayılmasıdır. Alevilik korkusu ders kitaplarına da yansımıştır. Korkulması gereken Alevilik değil yalan ve yanlış bilgi yaymaktır.
Ders kitapları nefreti değil sevgiyi öne çıkarmalıdır.
Zira kitaplardan yayılan ayrımcı ögeler, toplumsal kutuplaşmayı da artırmakta ve çocuklarımızın genç beyinlerini zehirlemektedir.”