Haber: Rasim Yılmaz
Ankara

18 Kasım 2018 Pazar günü Artvin başta olmak üzere yurdun  değişik illerinden  Ankara’da bir araya gelen Türkiye Artvin Çevre Platformu temsilcileri; Artvin çevre sorunlarını tartıştılar.

Yapılan görüşmede başta Cerattepe Maden İşletmeciliği olmak üzere maden, Yusufeli Barajı, HES’ler ve Taş ocakları işletmeciliği gibi Artvin’in başlıca  çevre sorunları tartışıldı.

Dört saat süren toplantının ardından alınan kararlar yayınlanan bir bildiriyle kamuoyunun bilgisine sunuldu.

Bildirinin tam metni aşağıda yayınlanmıştır.

KAMUOYUNA

Güzel ülkemizin cennet köşesi Artvin son yıllarda acımasızca uygulanan çevre kıyımları ile karşı karşıya bırakılmaktadır. Bu insanlık dışı kıyımın karşısında direnenlere öncülük eden Yeşil Artvin Derneğimizin çağrısıyla ülke çapında örgütlenmiş Artvin Çevre Platformları, 18 Kasım 2018 günü Ankara’da toplanarak şimdiye kadar verilen mücadele değerlendirmişler ve bundan sonra bu mücadelenin aynı kararlılıkla sürdürülmesi konusunda aşağıdaki değerlendirmeler konusunda mutabık kalmışlardır.

-Artvin, başta Cerattepe Maden İşletmesi olmak üzere tüm ilçelerdeki HES’ler, taş ocakları, yeni verilen maden ruhsatları ve yaylalarımızı rant uğruna delik deşik eden Yeşil Yol gibi bilim dışı uygulamalarla karşı karşıyadır.

-Siyasi iktidarın yarattığı baskı, korku ve hukuk dışı uygulamalara karşı, bizler çevre dostu Artvinliler ve bize destek veren dostlarımız, hukuki ve fiili mücadelemizi sürdürmekte kararlıyız. Bu mücadelenin insanlık için ve doğa için olduğunu kimse unutmasın.

-Yirmi beş yıldır süren bu onurlu mücadelede, bizi engellemeye çalışanlara ve saflarımızı bozan davranışlara yol açanlara hatırlatırız ki; sizleri hiç unutmayacağız ve hiçbir şey olmamış gibi süreci yeniden başlatmanıza izin vermeyeceğiz.

-İnsanlık için, doğa yararına ve Artvin halkı adına sürdürdüğümüz bu mücadeleyi, ülkemizde yine bu uğurda mücadele eden çevre dostu örgütlerle bütünleştirmek amacıyla, bu alanda ülke çapında örgütlenen ve mücadele eden EKOLOJİ BİRLİĞİ ile birlikte yürüteceğiz.

-31 Mart2019 günü yapılacak yerel seçimler bu mücadelemiz için çok önemli durak noktası olacaktır. Artvin Çevre Platformu olarak tüm bileşenlerimizi, çevre dostu politikaları uygulamayı taahhüt eden, bu konuda bizleri karar alma organlarında değerlendirecek adayları desteklemeye çağırıyoruz. Belediyeler, İl Genel Meclisi ve muhtarlıklar bu mücadelenin önemli mevzileri olmalıdır. Siyasal Partiler, Artvin’i koruyan ve onu daha güzelleştirerek yaşanabilir ortamlar olarak gelecek kuşaklara bırakacak politikalara ve adaylara öncelik vermelidir.

-Kâr hırsıyla halkın tüm yaşam alanlarını sermaye çevrelerine açan, yeni liberal politikalarıyla dünyayı yaşanmaz hale getiren iktidarlara karşı bizler, şimdiye kadar olduğu gibi bundan sonrada halkla beraber, her alanda ve tüm imkânları kullanarak mücadele edeceğimizi bir daha vurguluyoruz.

-Artvin Çevre Platformu bileşenleri, demokratik, katılımcı, açık ve sürdürülebilir örgütlenme ve mücadele anlayışını benimsemekte ve çevre mücadelesinin halkın özgürlük hakkının bir parçası saymaktadır. Yeşil Artvin Derneğimizin tüm Artvinlileri bir araya getiren kapsayıcı mücadele anlayışını ve değerlerini esas almaktadır. Artvin’in tüm ilçelerinde süregiden çevre kıyımlarına karşı etkili ve sonuç alıcı mücadeleyi amaçlamaktadır. Son yıllarda tüm ülkede yaşanan çevre kıyımlarına karşı mücadele eden yapılarla dayanışma vazgeçilmez önceliklerimizdendir.

Biz kazanacağız çünkü haklıyız. Biz kazanacağız çünkü insanlık adına mücadele ediyoruz.

Saygılarımızla.