Bir cumhuriyet kadını olarak, Mustafa Kemal Atatürk’ü saygıyla, özlemle ve minnetle anıyorum.. “Ey kahraman Türk kadını! Sen yerde sürünmeye değil, omuzlar üzerinde göklere yükselmeye layıksın.” Diye seslenen Mustafa Kemal Atatürk 5 Aralık Günü Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını kazandırmıştır.

Bugün 5 Aralık Kadın Hakları Günü… Bugün, Atatürk Devrimleri’nin en önemlilerinden birisinin, kadınlara seçme ve seçilme hakkı tanınmasının yıl dönümü. 5 Aralık 1934’de Anayasa ve Seçim Kanunu’nda yapılan yasa değişikliği ile kadınların ilk kez oy kullanmasının ve aday olabilmesinin önü açıldı. Türkiye, Fransa ve İtalya’dan 11yıl , Romanya’dan 12, Bulgaristan’dan 13, Belçika’dan 14, İsviçre’den ise 36 yıl önce kadınlara seçme ve seçilme hakkını tanımıştır.

Her konuda fikir beyan edebiliyor, söz söyleme hakkını kendimizde bulabiliyor ve hayatın her alanında var olabiliyorsak bunu Cumhuriyet’e, Atatürk’e borçluyuz. Son yılların Türkiye’sinde kadının durumu ise ana başlıklarla aynen şöyle:

* Ülkemizde her 10 kadından en az 3’ü 18 yaşının altında evlendiriliyor. * Ülkemizde kadınların işgücüne katılımı OECD ülkelerinin yarısı kadar.

* Kadın emekçilerin yarısı kayıt dışı çalıştırılıyor.

* 3 Milyona yakın kadın işsiz.

* Son 5 yılda 722 kadın işçi hayatını kaybetti.

* Son yıllarda kadına şiddet çoğaldı.

Bu saydıklarımın içinde tecavüz, istismar, namus cinayetleri yoktur. Çünkü bu konular cidden sosyolojik bir problemdir ve acilen işin bilimsel tarafında olan kişilerce ele alınıp , incelenip topluma gerekli mesajlar verilmeli, hatta kanunlar çıkarılarak kadınlar korunmalıdır.

Günümüzde Prof.ve bilim insanı olduğunu iddia eden bir şahıs der ki: “Kızlar adet olur, adet olmak bir hastalıktır. Mutlaka tedavi olması gerekiyor. 15 yaşındaki kızlar evlenebilir. Laiklik en büyük tehlikedir” Bir ülkenin eğitimcisi bunları söyleyecek kadar bilimden yoksunsa o ülkede “kadın olmak’’ nasıl bir dramdır buyurun birlikte düşünelim.

Ve diyorum ki:
Ben Atatürk cumhuriyetinin bir kadınıyım.
Başarı alanlarımız farklı olabilir ama erkeklerle eşitim.
Hayatın her alanında varım.
Seçerim seçilirim.
Kendimi her tehlikeden koruyabilirim.
Yeter ki devlet ve adalet beni adil biçimde yargılasın.
Ülkeme güzel evlatlar kazandırırım.
Gerekirse ülkem için savaşırım.
“’HANGİ ÇILGIN BANA ZİNCİR VURACAKMIŞ ŞAŞARIM…!’’

Asuman ŞAHİN