“Suriye’den Zeytinyağı İthalatını Hemen Durdurmalı”

Suriye’nin Afrin bölgesinden ihraç kaydıyla getirilip iç piyasaya sürülen ve fiyatların düşmesine neden olan zeytinyağı ithalatının peşini bırakmayan CHP Manisa Milletvekili Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU; Suriye’den ne kadar zeytinyağı ithal edildiğinin herkesten gizlendiğini belirtti.

BAKIRLIOĞLU; Bakanlıklardan ve Tarım kredi Kooperatifleri Merkez Birliğinden aldığı bilgilerin birbirini tutmadığını kamuoyunun ve zeytin üreticilerinin gerçekleri öğrenmek istediğini söyledi.

CHP Milletvekili Bakırlıoğlu’nun Suriye’den ne kadar zeytinyağı ithal edildiği sorusuna;

Tarım ve Orman Bakanı Bütçe görüşmelerinde 600 ton,

Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği 1.550 ton

Tarım Kredi Kooperatifleri Genel Müdürü 4.300 ton

Serbest Bölgeler Genel Müdürlüğü ise, 20 milyon dolar değerinde, yani 10.000 ton zeytinyağı ithal edildiği bilgisini vermişlerdir.

Daha da vahimi ise, ihraç edilen ülkelerden talep geldikçe ithalata devam edileceğinin söylenmesidir, yani herhangi bir kısıtlama bulunmamaktadır.

Sadece serbest bölgelere girmesi ve üç ay içinde ihraç edilme zorunluluğu olduğunu belirtiyorlar, fakat biliyoruz ki kamyon kamyon tenekelerle Suriye zeytinyağı iç piyasada dolaşmaktadır.

Ahmet Vehbi BAKIRLIOĞLU yaptığı basın açıklamasında; Tarım Kredi Kooperatifleri Merkez Birliği aracılığı ile Suriye’den getirilen Zeytinyağlarının Serbest bölgelere gelmesi gerekirken İzmir bölgesindeki bazı fabrikalara getirildiği konusunda da yoğun şikayetler gelmektedir.

Yanlış bu tarım politikası maalesef zeytin ve zeytinyağı fiyatlarının düşmesine neden olmuştur.

Benim çiftçim karar kara düşünürken sadece Suriye’den gelen zeytinyağını ihraç edeceğim diye bir anlayış, en fazla zeytin ağacının bulunduğu Manisa başta olmak üzere, tüm zeytin bölgelerini olumsuz etkileyecektir.

Hükümet Türk çiftçisinin ürettiği zeytinyağını değerlendirmek ve ihraç etmek yerine, Suriye’li çiftçilerin zeytinyağını satarak birilerinin cebini doldurma derdinde olması esefle kınanacak bir durumdur.

Hükümet bu skandala son vermeli ve Suriye’den zeytinyağı ithalatını hemen durdurmalıdır.