Hacıbektasli2CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in, hukuk süreci tamamlanmadan Manisa’nın Hacıbektaşlı Köyü’nde inşa çalışmalarına başlayan jeotermal santrala ilişkin yaptığı girişimlerin ardından santral, faaliyetlerini süreç tamamlanana kadar durdurdu. Jandarma’nın gece saatlerinde el koyduğu köylülerin direniş çadırı da yine CHP’li Özel ve Manisa milletvekillerinin girişimleriyle geri alındı.

KÖYLÜLERİN ÇADIRINA EL KONDU

Salihli ilçesinin Hacıbektaşlı köyünde 30 yıllığına bir şirket tarafından jeotermal enerjinin satın alınmasıyla kurulacak olan santralın bir kulesinin inşa faaliyetleri, hukuk süreci tamamlanmadan başlamış, Hacıbektaşlı’daki vatandaşlar da, temin ettikleri direniş çadırıyla, santralın faaliyetlerini protesto etmeye başlamıştı. Vatandaşların kullandığı çadır önceki gece geç saatlerde 300 kadar jandarma erine verilen talimatla sökülmüş, çadırdaki kadınların telefonları toplanarak ve sözlü şiddete maruz kalarak çadıra el konulmuştu. Bunun üzerine dün CHP’li Özel, beraberinde Manisa milletvekilleri Vehbi Bakırlıoğlu ve Bekir Başevirgen ile Salihli İlçe Başkanı İsmet Kocabıyık ile birlikte dün, Salihli ilçesinin Hacıbektaşlı köyündeki jeotermal elektrik santrala karşı yürütülen mücadele çerçevesinde köylülerle bir araya geldi. İlk olarak Salihli Çevre Derneği yetkililerinden bilgi alan CHP heyeti, daha sonra benzer bir mücadelenin yürütüldüğü Kabazlı Köyü ile Hacıbektaşlı Köyü’nde vatandaşlarla bir araya geldi. CHP’li Özel, şunları kaydetti:

HUKUKİ OLMADIĞINI İTİRAF ETTİLER

“Vatandaşlarla yaptığımız konuşma ve sürece ilişkin aldığımız bilgilerden sonra Jandarma Komutanı ve Vali ile görüştük. Kendileri de çalışan şirketin hukuki olmadığını itiraf etmek zorunda kaldılar. Manisa Valisi’nin devreye girmesiyle şirketin çalışmalarını durdurduğu ve geri çekileceği belirtildi. Bunun üzerine Jandarma Komutanı ile görüşerek, köylülerimizin haberleşme hakkına getirilen engel ile birlikte köylülerimize yapılan fiili gözaltı uygulamasından duyduğumuz rahatsızlığı dile getirdik. Köylülerin jandarma tarafından sökülen ve bu sırada zarar gören 40 bin TL’lik çadırını da mücadelemiz sonunda geri aldık. Telefonlarımıza çıkmayan Salihli Kaymakamı’na da gerekli mesajı ilettik.”

Hacibektasli3TEMİZ HAVANIZI, SUYUNUZU ALMAYA ÇALIŞIYORLAR

CHP’li Özel, Hacıbektaşlı Köyü’ndeki vatandaşlara da, “Önemli bir mücadeleye başladınız. Sonuna kadar yanınızda olacağız. Yırca’da da her yaştan kadın vardı. Burada da kadınların varlığı çok kıymetli. Birliktelik çok önemli. Köyünüzün tüzel kişiliğini aldılar, şimdi temiz havanızı, suyunuzu almaya çalışıyorlar. Bir öğrenilmiş çaresizlik vardı ama Hacıbektaşlı ve Kabazlı köylüleri buna karşı çıktı. Bu nedenle çok önemli bir mücadele. Çadırınızın da geri alınması, sembolik de olsa annelerimizin akan gözyaşlarının geri alınmasıdır” diye seslendi.