TBMM Başkanlığından istifa etmeyerek AKP’den İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanlığına adaylığı koyan Binali Yıldırım tarihin kara sayfalarına geçecek bir tespitte daha bulundu ve seçimin bir siyasi faaliyet olmadığını basına açıkladı.

Parlamento muhabirleri ile kahvaltıda bir araya gelen Yıldırım sorulan bir soru üzerine şu yanıtı veri:

“Anayasa’nın 94’üncü maddesi ve diğer yasaları bir arada düşündüğümüzde, Meclis Başkanı’nın aday olmasında herhangi bir hukuki sorun, sıkıntı yok. 94’üncü maddeye göre ‘siyasi faaliyetler yapılamaz.’ Bizim burada yaptığımız bir siyasi faaliyet yok. Seçim bir siyasi faaliyet değildir. Seçim, aday olduğunuz işle ilgili vatandaşlara ‘ne yapacaksınız, ne edeceksiniz, niye aday oldunuz’ bunları anlatmaktır. Anayasa’nın 94’üncü maddesinin gerekçesine bakıldığında yasama faaliyeti, kürsü faaliyeti ile ilgili olduğunu görüyoruz. Dolayısıyla bu tartışma siyasi bir tartışmadır, hukuki bir alt yapısı yoktur. Bir hukuksuzluk iddiası varsa gideceği mercii YSK’dır. YSK önüne konu geldiğinde kararını verecektir.”

Aldığı emir gereği binali inali görevini çok iyi yapan sayın Yıldırım’ın “Seçim bir siyasi faaliyet değildir.” sözü tarihin kara sayfalarında yerini almıştır.