Uzun süredir özel bir hastanede tedavi gören 74 yaşındaki Ayşen Gruda, öğle saatlerinde hayatını kaybetti.

Usta sanatçı Ayşen Gruda tedavi gördüğü hastanede hayata gözlerini yumdu. Ayşen Gruda, 25 Ocak Cuma günü Zincirlikuyu Mezarlığı’ndan uğurlanacak.

BENİ DİNLE YEĞENİM

74 yaşında hayata veda eden Türk tiyatro ve sinema oyuncusu Ayşen Gruda sadece sanatçılığı ile değil siyasi söylemleriyle de unutulmayacaklar arasına da adını yazdırmayı başardı.

AKP Genel Başkanı Erdoğan’a beni dinle yeğenim diye seslenen Ayşen Gruda’nın işte o unutulmaz söylemi ve diğerleri:

17 Haziran 2013: (Halk Tv’ye bağlanarak Dönemin Başbakanı Recep Tayyip Erdoğan’a hitaben) “Oğlum demeye de yaşımız tutmuyor. Yeğenim diyeceğim ona. Bu ülkeyi bölmek çok kolay, bir arada tutmak çok zor. İstersen hiç kimseye haber vermeden seninle görüşürüm. Seni yanıltan birileri var. İnsanları birbirine kırdırma. Biz birlikte yaşamak zorundayız. Bizim gidecek başka ülkemiz yok. Öteki beriki olmaz. Empati yap. Benim torunlarım var, senin de torunların var. Yeğenim.. sakin ol. Seni yanıltıyorlar, yapma kanma.. Benim gidebileceğim bir başka ülkem yok. Senin var mı? Öteki, beriki yapma. Empati yap. Ben sana empati yapmayı öğretirim yeğenim.Yeğenim nolursun, seni yanıltıyorlar. Ben 56 senelik oyuncuyum, bir tane evim var.. Senin nelerin var, insan mezara çoraplarını bile götüremiyor. Bir sakin ol.. Sen bu ülkenin başbakanısın. Senden rica ediyorum Sevgili Recep Erdoğan. Bugün konuşmanı dinledim. Yapma, seni yanıltıyorlar.. Bu insanları kızdırma, bunun sonu felaket. Rica ediyorum yeğenim beni duy, biz bu ülkede hep beraber yaşamak istiyoruz. Bölme, yapma.Recep Tayyip Erdoğan, yeğenim sevgi, empati her şeyin ilacı. İstiyorsan sana bunları öğretirim.Yapma yeğenim yapma yapma.. Sana kızmak istemiyorum, seni anlamaya çalışıyorum. Nolursun yeğenim elele verelim bu ülkeyi düzeltelim. Bu ülke zaten düzgün bir ülkeydi. Allah seni iyilikle islah etsin.”

HÜLYA HANIM (KOÇYİĞİT) BU HÜLYALARDAN UYANSIN

24 Şubat 2018: (Bir gazeteye verdiği söyleşide Hülya Koçyiğit’in, ‘Ülkede baskı yok, aksine herkes fazla özgür’ sözleri üzerine): Sevgili Hülya, daha ne yapsınlar pardon, kamçıyla mı dövsünler bizi?

Hülya Hanım bu hülyalardan bir an evvel uyansın. Kendisine teşekkür ederiz bu pek engin düşüncelerini bizimle paylaştığı için. Ama bunları lütfen kendine saklasın. Çok seveni var, eski bir sanatçı. Bu laflar hiç hoş değil. Benim çok tuhafıma gitti.

(‘Artık ülkede siyasi hiciv yapılamıyor deniyor. Sizce de öyle mi?’ sorusu üzerine:) Yapan yapıyor ama ne şartlarda? Ya da yapınca nelerle karşılaşıyor? Bunlara bakmak lazım. Ben bu ülkenin başbakanı, cumhurbaşkanı olsam ve benim tiplemem yapılsa, “Demek ki beni ne kadar seviyorlar” derim. Yapmadıkları zaman üzülürüm.

‘TELEVİZYON SAHİPLERİ HİÇ UTANMIYORLAR MI?’

31 Mart 2017 (Oyuncu Halit Akçatepe’nin yaşamını yitirmesinin ardından bağlandığı NTV canlı yayınında): Bu televizyon sahipleri yapımcılar utanmıyorlar mı? Reyting rekorları kıran filmlerin oynayan oyuncularına bir kuruş telif hakkı vermiyorlar. Utanmıyorlar mı yüzleri kızarmıyor mu? Sonradan arkasından ah vah etmek için yine reyting rekorları kırıyorlar çok acımasız bir sektör!

BÜLENT ARINÇ’A BİR ERKEK OLARAK SEN SUS

6 Eylül 2015: (Sözcü Gazetesi’ne verdiği söyleşide: ‘Bugün hangi siyasi liderin sizi aramasını istersiniz?’ sorusu üzerine) Kimse aramasın beni. Önce şu ülkeyi düzeltsinler. Vakit kaybetmemeleri lazım. Kim kanı durdurursa oyumu ona vereceğim. “Bir kadın olarak sus’ diyen Bülent Arınç’a aynı şeyi söylüyorum. Arınç’a: ‘Bir erkek olarak sen sus! Ağlamaya devam et. Tam ağlanacak zaman zaten. Devam et ağlamana, otur oturduğun yerde’ diyorum. Politikacı dediğimiz insan önce kendini sevmeli ama sevme işini fazla abartmadan… Ülkesini de, halkını da sevmeli. Ayrım yapmadan ırk ayrımı gözetmeksizin. Atatürk bunu yaptı. En çok istediğim şey ne biliyor musunuz? Cumhurbaşkanı Tayyip Erdoğan’ın bir kahkaha atması. Ben ona kahkaha attırırım. Bir kahkaha atsın bütün vücudu, sinir uçları rahatlayacak. Bir kahkaha atsın veya bir kedi alsın. Yine Bülent Arınç’a ithafen de diyorum ki kadınlar hep gülmeli. Cehaleti ortadan kaldıracak olan budur.