FETÖ Çatı Davası’nda Mehmet Özhaseki ayrıntısı

‘FETÖ’ye ilişkin Ankara’da sonuçlanan Çatı Davası’nın gerekçeli kararından Cumhur İttifakı’nın Ankara adayı Mehmet Özhaseki’nin başkan olduğu dönemde Kayseri Büyükşehir Belediyesi’nin FETÖ’ye verdiği destek çıktı.

Cumhuriyet’ten Alican Uludağ’ın haberine göre; Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi, 7’si tutuklu 75 sanık hakkında görülen FETÖ Çatı Davası’nın 15 Ocak 2019’da açıklanan gerekçeli kararında Mehmet Özhaseki’nin Kayseri Belediye Başkanlığı dönemi de girdi.

 “FETÖ’nün hukuka aykırı diğer gelirleri” başlığı altında “cebren arsa toplamak”ın sayıldığı kararda, buna örnek olarak Kayseri Belediye Meclisi’nin FETÖ tarafından kurulan Melikşah Üniversitesi arazisi için 2005-2010-2011 ve 2012 yıllarında imar değişiklikleri yaptığı vurguladı. Kararda, örgütün de bu sayede vatandaşlardan arsalarını tehdit ve zorbalıkla düşük fiyattan topladığı belirtildi.

İMAR PLANLARI DEĞİŞTİRİLDİ

Karara göre, FETÖ’ye ait Burç Eğitim Kültür ve Sağlık Vakfı, Kayseri Talas Haramidere mevkiinde, ticaret ve konut alanı olarak belirlenen yerden 2003’te 3 bin m2 arsa aldı. Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi, 10 Ocak 2005’te imar planı değişikliği yaparak arsanın eğitim tesisi alanı olarak planlanmasına karar verdi. Melikşah Üniversitesi olarak kurulmaya başlanan üniversite çevresindeki arsalar da 7 Mart 2005’te eğitim alanı ilan edildi. 2008 yılında da burada Melikşah Üniversitesi kuruldu.

Daha sonra, belediye meclisi 17 Aralık 2010’da imar planında bir değişiklik daha yaparak, burayı özel (vakıf) üniversite alanı ilan etti. 13 Haziran 2011’de üniversite alanının kuzeyinde ticaret alanı olarak planlanan yerin de üniversite alanı olarak planlanmasına karar veren belediye meclisi, 14 Kasım 2011’de bir değişiklik daha yaparak, “eğitim tesisi” diye işaretlenen yeri doğrudan “Melikşah Üniversitesi” olarak ilan etti. Belediye meclisinin bu kararlarından sonra bir de Melikşah Üniversitesi Rektörlüğü’nün başvurusu üzerine, 5 Haziran 2012’de üniversite alanının etrafındaki konut alanlarının da, üniversite alanı olarak planlanmasına karar verildi.

BELEDİYEYE SUÇLAMA

Gerekçeli kararda, suç duyuruları üzerine Kayseri’de başlatılan soruşturma kapsamında, üniversite vakfı mütevelli heyetinin gözaltına alındığı belirtilerek, “İmar planında önceden ticaret ve konut alanı olarak ilan edilip değeri yüksek olan arsaların imar planı değişikliği ile sonradan eğitim alanına çevrilip değerinin düşürülmesi ile ilgili sanıkların Kayseri Büyükşehir Belediyesi’ni suçladıkları” ifade edildi.