69f0ddb43eb785722c5309252e4f7f2d
Nüfus cüzdanlarının yerine geçecek çipli kimlik kartlarının dağıtımına Artvin’de başlandı.
İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülen ve ilk olarak pilot il seçilen Kırıkkale’de uygulamaya konulan “Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi” ile yeni kimlik kartlarının dağıtımına Trabzon, Rize ve Artvin’de de başlandı.
Artvin Valisi Ömer Doğanay, Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğünü ziyaret ederek, yeni kimlik kartı için başvuru yaptı.
Görevli memurlar tarafından 15 lira ücret karşılığında başvurusu alınan Vali Doğanay, yeni sistem hakkında Nüfus Vatandaşlık Müdür Vekili Feramuz Çelik’ten bilgi aldı.
PTT KANALIYLA ADRESLERE TESLİM EDİLİYOR
Yeni düzenlenen kimlik kartlarının PTT kanalıyla vatandaşlara adreslerinde teslim edileceğini belirten Çelik, “Adreste teslim edilemeyen kartlar, İl Nüfus ve Vatandaşlık Müdürlüğümüze iade edilecek. Güvenli kimlik doğrulamasını sağlayacak kartlar vatandaşımıza 15 liraya mal olacak. Kolay taşınabilir ve dayanıklı özelliğe sahip olan yeni kartlar, taklit, tahrif ve kimlik sahteciliğini önleyecek. E-devlet hizmetlerine erişimini kolaylaştıracak ve mali kayıpları azaltılmış olacak. Seyahat belgesi ve e-imza yerine de kullanılabilecek. Kimlik kartı alabilmek için Nüfus Cüzdanı, Uluslar arası Aile Cüzdanı, Pasaport, Sürücü Belgesi, Memur Cüzdanı, Avukatlık Kimlik Kartı, Askeri Kimlik Kartı, Basın kartı, Muhtarlıkça düzenlenmiş talep belgesi gibi belgelerden her hangi biri yeterli.İbraz edilen belgedeki fotoğrafın soğuk damgası veya mührü kesinlikle olmalıdır Bunun için 1 adet biyometrik fotoğraf gerekiyor. Kimlik kartlarının ücreti 15 TL’dir.” dedi.
Çelik, vatandaşların yeni kimlik kartına sahip olmak için nüfus ve vatandaşlık müdürlüklerinin yanı sıra randevu sistemi ile ekimlikrandevu.nvi.gov.tr adresi üzerinden veya “Alo 199” numaralı çağrı merkezini arayarak başvuru yapabileceklerini de kaydetti.
Artvin Valisi Ömer Doğanay gazetecilere yaptığı açıklamada, “İçişleri Bakanlığı Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünce yürütülen “Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı Projesi” kapsamında ilimizde yeni kimlik kartlarının başvuruları bugün itibarıyla alınmaya başlandı. Yeni kimlik kartlarının vatandaşlarımıza hayırlı ve uğurlu olmasını diliyorum.” dedi.
Kırıkkale’den sonra Doğu Karadeniz’in üç yan yana komşu il olan Trabzon, Rize ve Artvin’de kimlik kartı dağıtımının başlamasını değerlendiren vatandaşlar, “Biz bunu Artvin açısından sınır il olmamız, Gürcistan’da bu şekildeki çipli kimlik kartların kullanılması dolayısıyla sistemin hazır olmasından, Rize ve Trabzon’dan ülkeye çok sayıda vatandaşlarımızın bu ülkeye girişi nedeniyle verildiğini düşünüyoruz. Tabii bunun yanında Cumhurbaşkanı Rize’den, içişleri Bakanı Trabzon’dan olunca, Artvin’in özel konumundan direk Gürcistan ile sınırı nedeniyle bu ayrıcalığın verildiğine inanıyoruz. Tabi şimdilik 4 ilde olması, diğer illerde bu kimlik üzerinden sorgulama yapılamayacağı için eski nüfus cüzdanımızı da taşıyacağız. Bize bu şekilde söylendi ifadelerine yer verdi.
HABER: SAMİ ÖZÇELİK