dsc_4451a1

Bartın’ın turistik ilçesi Amasra’ya termik santral kurulması için 7 yılda 3 kez reddedilen başvuruların ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, santral kurulması için gereken ÇED raporunu onayladı. Bu onayla bölgede toplam 14 termik santralın faaliyette olacağını söyleyen CHP Bartın milletvekili Rıza Yalçınkaya, öngörüsüz politikalar nedeniyle bölgenin “termik cehennem”e dönüşeceği uyarısında bulundu.

Yalçınkaya konuyu Meclis gündemine taşıdı. Meclis’e sunduğu Araştırma önergesinde Ereğli’den Amasra’ya kadar uzanan 78 kilometrelik sahil bandında 4 termik santralın işletildiğini söyleyen Yalçınkaya, 10 yeni projenin de devreye alınmasıyla birlikte bölgede toplam 14 termik santralın faaliyette olacağına dikkat çekti. Öngörüsüz bu politikalar nedeniyle bölgenin uzmanların ifadesiyle “termik cehennem”e dönüşeceğini belirten Yalçınkaya, bölgenin florasının değişeceğini, havanın kirleneceğini, halkın geçim kaynağı olan turizm, balıkçılık ve tarım ürünlerinin üretim faaliyetlerinin de büyük ölçüde azalacağını kaydetti.

42 bin imza ve 3 ret

Yalçınkaya yaptığı açıklamada ise Amasra’da vatandaşların 42 bin santral karşıtı imzasına ve Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Zonguldak-Bartın- Karabük Bölgesel Çevre Düzeni Planı’na aykırı olduğu gerekçesiyle defalarca iade edilmesine karşın ÇED’in onaylandığını belirtti. Yalçınkaya, “ÇED Olumlu kararı” verilmesinin hukuksuz ve usulsüz olduğunu dile getirdi.