????????????????????????????????????

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce 2005 yılında başlatılan “Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırılması” projesi kapsamında 24 Haziran 2015 tarihinde Yusufeli’ye bağlı Altıparmak Köyü’ndeki Barhal Deresi’ne bin adet Kırmızı Benekli Markalanmış Alabalıklar bırakılmıştı.

Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğü ile Karadeniz Teknik Üniversitesi Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi arasında imzalanan işbirliği protokolü çerçevesinde yürütülmekte olan, “Doğal Alabalık Üretimi ve Orman içi Suların Balıklandırılması” projesi kapsamında bırakılan alabalıkları izleme ve kontrol çalışmaları devam ediyor. Yapılan takipler ve çalışmalar sonrasında markalı alabalıklar 488 gün sonra üremeye hazır olduğu belirtildi. Bu sonuç kırmızı benekli alabalıkların nesilleri anlamında oldukça öneli bir veri olarak belirtildi.

????????????????????????????????????
????????????????????????????????????

Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Doğa Koruma ve Milli Parklar Genel Müdürlüğünce yürütülen “Doğal Alabalık Üretilmesi ve Orman İçi Suların Balıklandırması Projesi” kapsamında Markalama – İzleme çalışmaları 2014 yılında başlatılmıştır. Artvin İli Yusufeli İlçesi Altıparmak Dağlarında belirlenen akarsu pilot bölgelerden birisini oluşturmakta. Akarsudan yakalanan damızlık alabalıklardan üretilen yavrular Trabzon – Maçka Altındere’deki istasyonda markalanacak büyüklüğe ulaşıncaya kadar büyütülmüş ve doğaya salımları 24 Haziran 2015 tarihinde Yusufeli Kaymakamı Ömer Dereci, Artvin şube müdürü Yunus Aydemir ve kamu kurum amirlerinin katılımı ile yapılmıştı.

DKMP XII. Bölge Trabzon Şubesi ile Karadeniz Teknik Üniversitesi, Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi işbirliğiyle markalı alabalıklar belirli aralıklarla yeniden yakalanarak doğal ortama adaptasyonları izlenmektedir. Bu örneklemelerden birisi olan markalı alabalıklar 488 gün sonra yakalanarak gerekli bilgiler toplanmıştır. Bu bilgilerin en önemlisi, markalı dişi alabalıkların yumurta gelişimlerinin başarı ile sağlamış olmaları ve yumurtlamaya hazır olmalarıdır. Daha önceki izleme çalışmalarında erkek bireylerin sperm ürettiklerinin tespitinden sonra, yumurtlamaya hazır dişilerin varlığı, projenin başarılı bir şekilde sürdüğünü ve orman içi suların alabalık yavruları ile balıklandırılmasının biyolojik zenginliğe katkı yaptığını göstermektedir.
HABER: SAMİ ÖZÇELİK