CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş basına yönelik baskıları TBMM’de örnekleriyle anlattı. Meclis kürsüsünden Evrensel ve Birgün gazetesini gösteren Yarkadaş, “Birgün ve Evrensel gazeteleri dava yağmurlarıyla karşı karşıya” dedi.

CHP Medyaya Yönelik Baskıları İzleme Komisyonu Üyesi CHP İstanbul Milletvekili Barış Yarkadaş, TBMM Genel Kurulu’nda söz alarak, basın özgürlüğüne ilişkin gelişmeleri anlattı.

Gerçek Gündem’de yer alan habere göre, konuşmasında bu gelişmelerin başta Avrupa olmak üzere tüm dünyada yakından izlendiğini belirten Yarkadaş sözlerini şöyle sürdürdü: “15 Temmuz alçak darbe girişimini bahane ederek basının üzerindeki baskılarını artıran AKP iktidarı, kıyım hükmündeki kararnamelerle 118 televizyon, radyo ve gazeteyi, onlarca internet sitesini, 3 haber ajansını kapattı. 184 gazeteci bu süreçte gözaltına alındı. 15 Temmuzdan bu yana 3 binin üzerinde gazeteci işsiz kaldı, 750 gazetecinin sarı basın kartı, 46 gazetecinin pasaportu gerekçesiz bir biçimde iptal edildi.”

‘HALK TV MUHABİRLERİ BAŞBAKANLIK BİNASINA ALINMIYOR’
Yarkadaş, konuşmasında Halk TV’ye yönelik sansürü de gündeme getirerek meclis sıralarında oturan Adalet Bakanı Bekir Bozdağ’a şöyle seslendi: “Türkiye’nin en çok izlenen haber kanalı Halk TV’nin muhabirleri Başbakanlık binasına alınmıyor. Yine, Halk TV Adalet Bakanlığı tarafından cezaevlerinde izletilmiyor. Sayın Bakana buradan bir kez daha çağrı yapıyorum: Bu sorun daha önce de yaşanmıştı, Sayın Bakan Halk TV’ye yönelik sansürü ortadan kaldırtmıştı ancak ne yazık ki, Sayın Bakan, 15 Temmuzdan sonra birçok mektup geldi… Bu mektuplarla birlikte, Halk TV’nin cezaevlerinde yeniden yasaklandığını öğrenmiş bulunuyoruz. Sayın Adalet Bakanına da buradan bir çağrıda bulunuyorum: Lütfen cezaevlerindeki bu anlamsız sansüre bir an önce son verin…”

EVRENSEL VE BİRGÜN GAZETELERİNİ GÖSTERDİ
Meslis kürsüsündeki konuşmasına Evrensel ve BirGün gazetelerini göstererek devam eden Yarkadaş şöyle konuştu: “Keza bir diğer gazete, muhalif ve sol kimliğiyle bilinen BirGün ile Evrensel gazeteleri. Birgün ve Evrensel gazeteleri dava yağmurlarıyla karşı karşıya. Evrensel Kültür Dergisi gerekçe bile gösterilmeden kapatıldı. Keza Özgür Gündem’in Yayın Kurulu’nda olan ve Türk Ceza Kanunu’na göre hiçbir cezai sorumluluğu olmayan Necmiye Alpay ile Aslı Erdoğan da hâlâ gerekçesiz bir şekilde cezaevinde tutulmaya devam ediyor. Emin olun ki Kenan Evren bugün yaşasa sizin yaptıklarınızı görse gerçekten kıskanırdı.”

‘CUMHURİYET YİNE İKTİDARIN HEDEFİ’
Yarkadaş, TBMM Genel Kurulu’nda Cumhuriyet Gazetesi’ne yönelik operasyonu da gündeme getirdi. Operasyonun gerekçelerinin “tel tel döküldüğü”nü belirten Yarkadaş, “Demokrasi için şehitler vermiş, darbeler karşısında bedel ödemiş, yazarları, çalışanları katledilmiş, her darbe döneminde kapısına kilit vurulmuş Cumhuriyet gazetesi yine bir darbe sürecinde iktidarın hedefi hâline geliyor’” dedi.
Yarkadaş, konuşmasına şöyle devam etti: “Siz FETÖ’yü okşayıp severken Türkiye’ye FETÖ gerçeğini kırk yıldır anlatan Hikmet Çetinkaya’yı FETÖ torbasına doldurmaya çalışıyorsunuz. Hrant’ımızın en yakın arkadaşı Aydın Engin’i Hrant Dink’i katletmekle suçlanan FETÖ örgütünün bir üyesi olarak gözaltına alıyorsunuz ve köşesini boş bırakıyorsunuz. Ama, şunu unutmayın. Hiçbir zaman bu köşeler boş kalmaz.”