Son günlerde tüm yerel ve ulusal medyada Bozcaada’ki koyların ihalesiyle ilgili olarak yapılan haberlerin ardından Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bir açıklama yayınladı. Bakanlıkça yapılan açıklamaya Bozcaada Forum’un cevabı gecikmedi.

Tüm ulusal medyada Bozcaada koylarının ihale edilecek olmasının haberleri yer almaya devam ederken Çevre ve Şehircilik Bakanlığı bugün (Salı) bir basın açıklaması yayınladı. Açıklamada kısaca, “Bazı basın yayın organlarında Bozcaada kıyıları ile ilgili çıkan haberler gerçeği yansıtmamaktadır. Söz konusu alan 1. ve 3.Derece Doğal Sit alanı içerisinde yer almaktadır. Bakanlığımız (Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü) tarafından kiralama ihalesi yapılacak söz konusu alanda hiçbir şekilde yapılaşmaya izin verilmeyecektir. Bahsi geçen alan kıyı alanı olup, tüm halkın kullanımına açıktır.” denildi.

Bakanlığın bu açıklamasına Bozcaada Forum da cevaben bir açıklama yayınladı. Bozcaada Forum’un açıklaması şöyle:

Bugün Bakanlığın yaptığı açıklamada herhangi bir yapılaşma olmayacağı garanti verilmesi her ne kadar olumlu gibi görülse de Bozcaadalılar bu koyların şezlonglara, şemsiyelere, işletmelere verilmesini istemiyorlar. Bugüne dek bakir kalan koylarının bu haliyle kalmasını istiyorlar. Bozcaadalılar kimseyi hırpalamadan bu isteklerini sunarken, bakir kumsalları hoyratça talan edecek bu ihalelere tüm kesimden insanlarıyla karşı çıkıyorlar.

Biz, bu ihaleye karşı çıkarken ki argümanlarımızı da tane tane basın açıklamasında ve imza kampanyasında belirttik. Ada halkının giderilmesi gereken birçok sıkıntısı varken, ada halkı yok sayılarak bakir koyların işletilmek üzere ihaleye çıkarılması ada gerçeklerinden ve beklentilerden çok uzak kalmaktadır.

Bozcaada bugünlere şezlonglarla, tesislerle değil; bağları, bakirliği, kendine has kimliği, ziyarete gelen turistlerin bagajlarında taşıdığı şemsiyesi, sepeti ile geldi. Bu özellikleriyle Avrupa’nın en iyileri arasında oldu. Bu farkıyla tüm turizm yerleri farklı arayışlara girerken Bozcaada kendi özelliğini, duruşunu bozmadı. Tarihini, kültürünü, yapısını ve en önemlisi bakirliğini korudu.

Bozcaada’nın şartları, kapasitesi, ekmeği, suyu, çöpü, sandalye sayısı ve kısaca her şeyi sınırlı. Çünkü unutulmamalı, burası bir “ada”. Bozcaada ana karadaki herhangi bir yerden farklı olarak değerlendirilmeli. Şartlar ona göre belirlenmeli. Bakanlık bunu göz ardı etmemeli ve ihaleyi iptal etmelidir.