ÖZGÜR ÖZEL: “AKP BU ÖNERİYİ DERHAL GERİ ÇEKMELİ”

CHP Grup Başkanvekili Özgür Özel’in dün gece verilen önerge ve TBMM’de yaşananlara ilişkin açıklaması şöyle:

AKP GECE YARISI ÖNERGESİ İLE TECAVÜZCÜLERİ AKLAYACAKTI

“Bu hafta TBMM’de görüşülen 50 maddelik Ceza Muhakemeleri Kanununa 6-7 maddelik itirazımız vardı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ bu itirazların göz önüne alınacağını ve bu konudaki önergelerimizin kabul edeceğini söyledi, yani bir uzlaşma söz konusu idi. Kanun tam yasalaşmak üzereyken Bekir Bozdağ bir son dakika önergesi, AKP’nin klasikleşmiş gece yarısı önergelerinden birini, ilk kez gördüğümüz bu önergeyi akşam vakti Meclis’e dayadı. Önergenin içeriğini görünce gözlerimize inanamadık. Çünkü önerge geçmişte Türkiye’de büyük bir sorun olan, bundan 4 yıl önce hep birlikte kaldırdığımız tecavüzcünün kurtulması maddesini, geri getiren bir önergeydi. Dün akşam gelen önerge; mağdur ile failin evlenmesi durumunda fail hakkında hükmün açıklanmasının geri bırakılması ve cezanın infazının ertelenmesini öngörüyordu. Bu şu demek; eğer bir kişi küçük bir çocuğa cinsel istismarda bulunduysa onunla evlendiyse suçu düşer, eğer cinsel istimarada bulunduysa ve cezaevine girmişse, bundan sonra evlendiğinde ise hapisten çıkması demek.

Bunu AKP, cezaevlerindeki 3 bin ile 4 bin arasında, eşiyle geçmişte böyle bir durum yaşayan ve evlenmiş kişilerin aile bütünlüğü açısından savunuyor. Oysa son 1 yılda 17 bin cinsel istismar davası var. Eğer bu cinsel istismarcılara bu yolu açarsak hepsi cinsel istismarda bulundukları çocuklarla evlenme yolunu zorlayarak özgürlüklerine kavuşmak isteyecekler. Bu da çocukların ailelerine para teklif edilmesi baskı yapılması gibi yeni bir açmazı ortaya çıkartacak.

CİNSEL SUÇLARDA RIZA ARANMAZ

Hükümet tarafından şöyle bir savunma var: biz burada mağdurun rızası olup olmadığına bakıyoruz diyor. Oysa şöyle bir kural var, evrensel bir kural, cinsel suçlarda rıza aranmaz.  Rıza olduğu sonradan beyan da edilse bu hafifletici olamaz. Kaldı ki adı üstünde cinsel istismar. Yaşı tutmayan birisinin rızasından da bahsedilemez. Bu son derece tehlikeli bir bakış açısı.

ÖZGÜR ÖZEL İÇTÜZÜK TAKTİĞİ İLE ÖNERGEYİ DURDURDU

Bu düzenleme gelince AKP milletvekilleri önergeye evet oyu vererek  geçirdiler maddeyi. Sonra kanunun tümünün oylaması vardı. Aslında kanunda istediğimiz değişiklikler yapıldığı için kanun normal yollardan yapılacak ve geçecekti. Biz CHP olarak salonda bulunan milletvekillerimizin tek tek imzalarını aldık, MHP’den de yardım aldık. Orda da MHP’nin Grup Başkanvekilleri Erkan Akçay ve Erhan Usta’da yardımcı oldular. Ve yapılacak oylamanın işari yani el kaldırarak yapılması yerine açık oylama, elektronik olarak yapılmasını sağladık. Böylece salonda oy kullanan kişi sayısı, karar yeter sayısı ve toplantı yeter sayısının tutmasını sağladık. Yapılan ince bir İçtüzük taktiği ve CHP ve MHP’lilerde sisteme girmemek suretiyle, AKP 165 milletvekilinde kaldı ve biz AKP’nin bu sayıyı tutturamamasını sağladık.  2 kez üst üste sayı tutmayınca da oturum kapandı.

ÇOCUKLARA, MAĞDURLARA 4 GÜN KAZANDIRDIK

AKP BU ÖNERİYİ DERHAL GERİ ÇEKMELİ

Şimdi Salı gününe kadar süre var. Biz CHP olarak eğer görüşülmesi gereken bir sorun varsa bunun ilgili Komisyonda, bilim insanları ile, STK’lar ile enine boyuna tüm tarafları ile tartışılmasını savunuyoruz. Bugün de görünüyor ki şu anda TV’lerde, radyolarda, internette, her yerde bu tartışılıyor.  Bu da gösteriyor ki yaptığımız iş çok doğru. Şimdi çocuklara mağdurlara 4 gün kazandırdık. Aslında iktidara da 4 gün kazandırdık. Onlar da yaptıkları hatadan dönme,  doğrusunu hep beraber aramak için maddeyi çekebilirler. Salı günü maddenin kanundan. çıkması için mücadelemizi vereceğiz.

Ama karşı karşıya olduğumuz durum şu; bugün 18 Kasım Avrupa Çocuğun Cinsel Sömürüsü ve İstismarına Son Verme Günü olarak kabul ediliyor. Tam böyle bir günde Türkiye’nin geçmişte attığı büyük adımı tamamen geri alması ve çok sayıda bu suçu işlemiş kişinin hem cezadan kurtulması hem de bu konuda ceza almışların da kurtulmak için ailelere baskı yapmasının önünü açacak bu düzenlemeden geri adım atmak olmalı.

BU TÜRKİYE’Yİ UTANDIRIR, ÇOCUKLARI KORUMASIZ BIRAKIR

Bu konuda geçmişte yaşanmış bazı olaylarda bazı ailelerin mağduriyetini dile getiriyor hükümet. Bu konuyu ortaya koyar, gerçekten mağdur olacaklar varsa buna hep birlikte çözüm bulunur. Ama çare dün gece yapılan son dakika değişikliği değildir. Dün geceki önerge Türkiye’yi utandırır, çocukları korumasız bırakır ve çocuk istismarındaki mücadelede bir geri adıma neden olur.

HESABINI VEREMEZLER!

AKP’nin düzenlemesi yıllardır kadın hakları çocuk hakları alanında elde edilen kazanımları geriye götürür. Ayrıca; Avrupa konseyine üye hiçbir ülkede bu gibi düzenlemeler yoktur.  Kaldı ki biz erken evliliklere hayır derken hukuk eliyle cinsel istismarcısıyla evlendirmek hastalıklı bir düşüncenin ürünüdür. Tecavüzü meşrulaştıran, tecavüzcüye, tacizciye ceza vermeyelim diyen bu düzenleme ne vicdana, ne akla, ne insanlığa ne de hukuka sığar! Bunun hesabını veremezler!”dedi.