“Paketleme Fabrikasındaki İş Cinayetinin Sorumluluğu Bakanlık ile Çaykur’undur…”

DİSK’e bağlı Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası, Çaykur’un İyidere’de yapımı sürmekte olan ‘modern’ paketleme çay fabrikasında elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden işçi ile bir işçinin yaralanmasına neden olan olayla ilgili Çaykur’u suçladı.

DİSK Gıda-İş’ten Genel Başkan Seyit Aslan imzasıyla yapılan açıklamada, elektrik akımına kapılarak hayatını kaybeden Mehmet Çordan’ın ailesine taziyede bulunularak, yaralanan Yüksel Kolcu’ya ise acil şifalar dilendi.

Meydana gelen iş kazasında Çaykur’un sorumluluğunun bulunulduğu kaydedilen Açıklamada, “Yapımı devam eden inşaatta yaşanan bu iş cinayetinde gerekli işçi sağlığı ve iş güvenliği önlemlerini almayan yüklenici firma kadar gerekli denetimleri yapmayan Çalışma Bakanlığı ve Çaykur Genel Müdürlüğünün de sorumluluğu bulunmaktadır” denildi.

            İş Cinayetleri

Ülkemizde her yıl 2 bine yakın işçinin gerekli tedbir alınmadığı için iş cinayetlerinde hayatını kaybettiği, binlercesinin sakat kaldığı ve yine binlerce işçinin meslek hastalıklarına bağlı olarak hayata erken veda ettiğine dikkat çekilen açıklamada, “Ağır çalışma şartları altında düşük ücretlerle sefalet içinde yaşamaya mahkum edilen işçilerimizin hayatı maalesef patronların insafına terk edilmiş durumdadır. Daha çok kar etme hırsıyla hareket eden işverenler,  gerekli İşçi sağlığı iş güvenliği önlemleri almıyor, gerekli eğitimleri yapmıyor ve işçilerin can güvenliğini hiç umursamıyorlar. İşçilerin can güvenliği ve sağlığı onlar için insani bir mesele değil sadece bir maliyet hesabından ibarettir. Bakanlığın ve Hükümetin yapması gereken denetimler maaşları işverenler tarafından ödenen özel firmalara terk edilmiştir. Bu nedenle bu yaşananlar basit bir iş kazası olarak geçiştirilemez. Bunlar tam anlamıyla iş cinayetidir. Bazen tek-tek, bazen toplu halde adeta bir katliam şeklinde yaşanmaktadır. Ve bugüne kadar bu iş cinayetlerinden dolayı yargılanmış ve büyük cezalara çarptırılmış tek bir patron bile yoktur. Küçük para cezaları ile mesele geçiştirilmektedir. Taşerona verildikten sonra 301 madencinin katledildiği Soma davasında bile neredeyse işçiler suçlu gösterilmekte, gerçek sorumlular gizlenmektedir. Sıkılmadan bu cinayetleri fıtrat olarak kabul etmemiz gerektiğini ve boynumuzu büküp sessiz kalmamızı istiyorlar” ifadelerine yer verildi.

            Yetkili Sendika Sessiz!

Bir kamu kuruluşu olan Çaykur’da da sürekli iş kazalarının gündeme geldiği, birçok işçinin yaralanıp sakat kaldığı ileri sürülen açıklamada şöyle denildi: “Birçok iş hizmet alımı adı altında taşerona devredilmekte ve üç işçinin yapacağı iş bir işçiye yaptırılmaktadır. Çaykur’da yetkili sendika da işçi sağlığı ve iş güvenliği konusunda bu güne kadar tek bir adım atmayarak bu sorumsuzluğa ortak olmuştur. Gıda-İş Sendikası olarak bu meseleyi her şeyin önünde tutuyor ve bu konuda üyelerimizle yaptığımız eğitimleri ve mücadelemizi sürdürüyoruz. Çaykur çalışanları kendi başlarına gelmeden ve daha büyük kazalar yaşanmadan can güvenliği ve sağlığı için mücadeleye katılmalıdır.”