Sami Özçelik / Artvin

15207906_10154921695704411_468243951_nMurgul Bakır İşletmeleri, yıllarca Murgulluların yaşam alanlarını mahvetti. Toprağı zehirlendi. İnsanı hastalandı. Murgul’da ölümün adı ya kalp ya kanser erken yaşlarda… Buna rağmen “ekmek paramız geleceğimiz, başka çaremiz yok” diyerek çocuklarının geleceği için ölümüne buna ses çıkarmadılar. 2008 yılında Murgul Bakır İşletmeleri özelleştirme kapsamına alındı ve 37 Milyon gibi cüzi bir fiyatla Cengiz İnşaat’a satıldı. Devlette sürekli zarar ediyor gösterilen ve maden rezervi bitmiştir raporu hazırlayarak özelleştirmeye hazır gale getirdiler. Tuhaf olan madeni bitmiş alanın özelleştirilerek satılmasıydı.

ÖZELLEŞTİRMENİN ARDINDAN İŞÇİLER SANDİKASIZLATIRILDI, 4/C KAPSAMINA ALINIP BAŞKA KURUMLARA GÖNDERİLDİ. ASGARİ ÜCRETLE İŞÇİ ÇALIŞTIRILMAYA BAŞLANDI

15211781_10154921695969411_279115873_n-1Özeleştirmenin ardından maden işçileri ya emekli edildi, ya 4/C kapsamında başka kurumlara dağıtıldı. Asgari ücretten, sendikasız işçi çalıştırılmaya başlandı. Sendikasızlaştırıldı. Maksimum iş asgari ücret tarifesi uygulandı. Bugün dünya standardında maden işçileri en ağır işi kapsamında olduğu için ortalama maaşları 5- 6 bin TL civarındayken, burada en yüksek maaş alan 2 bin 700- 2 bin 900 TL. Üstelik çalıştırdığı işçilerin hepsi bu düzeyde maaş almıyor. Çok daha düşük ücretle 1.800- 2 bin banında maaş alanlar da var.

MURGULLU GENÇLER BOŞ GEZERKEN, BU YÜZDEN GÖÇ EDERKEN, MURGUL’DA KİMLER ÇALIŞIYOR?

Murgul’da çalışan işçilerin kaçta kaçı Murgullu? Bir de madalyonun bu yüzü var. Murgullu gençler boş gezerken, bu yüzden göç ederken, Murgul’da kimler çalışıyor? İşte bu soruyu Murgul Gençleri maden Şirketine soruyor. Murgul’da kimin işçi alınıp alınmayacağına siyasetin karar verdiğini, aynı görüşten olanlara bile eğer onların verdiği isimler arasında yer almıyorsa işe giremediğini, kendilerine sürekli söz verildiği halde ötelendiklerini ve her defasında kandırıldıklarını savunan Murgullu gençler, maden şirketi ve işe alımlarda başrol oynayan yerel siyasi mensuplarına yönelik bir açıklama yaptı. Gençler adına konuşan Nurdoğan Cineviz şu ifadelere yer verdi;

BU MEMLEKETİN DIŞINDAN TORPİLLE İŞE GÖNDERİLENLER, ŞİRKETLERİN MERKEZLERİNDEN DÜNYAYI YÖNETTİĞİNİ ZANNEDENLER, BİZİM SUSACAĞIMIZI ZANNETMESİNLER. BURADA BİR YAŞAM, EKMEK KAVGASI VERİLİYOR.

“Yıllardır Murgul’da bulunun bakır işletmesinin tozunu toprağını, gürültüsünü, çamurunu, zehrini, heyelanını biz Murgullular çekiyoruz buna rağmen istihdam konusunda çok ciddi eksikler var ve biz Murgullu gençler maden yani kendi zenginliğimiz içinde yokluklarla ve işsizlikle karşı karşıya kalıp göçe zorlanmaktayız.

Düşünün ki 3 bin nüfuslu bir ilçede fabrikada yaklaşık 1000 kişi çalışmasına rağmen bu ilçeden çalışan işçi sayısı ne yazık ki hiç yeterli değil. Biz ilçemizi idare edenlerden gençlik adına pazarlık yapmalarını istiyoruz, bireyler adına değil. Bu memleketin dışından torpille işe gönderilenler, şirketlerin merkezlerinden dünyayı yönettiğini zannedenler, bizim susacağımızı zannetmesinler. Burada bir yaşam, ekmek kavgası veriliyor.

Herhangi bir yapıya mensup gençler. Biz sadece iş, aş ve çocuklarımız için güzel bir gelecek isteyen haklı mücadelesini veren devletine, milletine, bayrağına, dinine, geleneklerine kökten ve gönülden bağlı vatansever gençleriz. Kimse bu isi başka yere çekmesin. Bizler memleketimizde çalışıp yatırımını değerlerini Murgul’a bırakan gençleriz. Birileri bugün olduğu gibi kazancını tümüyle Murgul dışına taşırken Murgullu gençler burada çalışıp burada yat irim yapmak istiyor.

maxresdefault-1-5DIŞARIDAN MURGUL’A GELİP TOK GİDENLERİ AÇ OLARAK İZLEMEYECEĞİZ. HAKKIMIZI MADEN ŞİREKETİ VE SİYASİLERDEN İSTEYECEĞİZ VE HAKKIMIZI ALANA KAADAR DA SUSMAYACAĞIZ!..

Dışarıdan otobüslerle gelip akşamları otobüs dolusu Murgul dışına tok giden çalışanları bizler aç olarak izlemek ve bakmakla yetinmeyeceğiz. Öylede kalmayacağız artık…

Biz bu memleketin öz çocuklarıyız. Bize bu memleketin idarecisi, siyasetçisi ve sivil toplum örgütlerinin adam gibi cesaretle yanımızda durmalarını istiyoruz. .şirketin yalan vaatlerinden bıktık herkese söz verip oyalama politikası bizleri bitirdi artık. Bunca emekli çalışanı var.

MURGUL-DAMAR’DA ÇALIŞANLARIN KAÇTA KAÇI MURGULLU?

Bu problemi yapanlarla değil dürüst bir şekilde sonuca ulaştırmasını istiyoruz bizler hukuk dışına çıkmayan tertemiz gençleriz. Ama bizim de çocuklarımız, ailemiz var. Eve ekmek götüremeyen bir babanın evladının yüzüne bakmadığını hiç düşündünüz mü? Bu maden yüzünden yakınlarımızı erken yaşlarda kaybettik. Murgullular her şeye rağmen madene bağrını açtı.

BURADA ÖNCE MURGULLU ÇALIŞMALI YETMEZSE ONDAN SONRA DIŞARIDAN İŞÇİ ALINMALIDIR

Burada önce Murgullu çalışmalı. Murgullu yetmezse o zaman en yakın ilçeden başlamak suretiyle işçiyi dışarıdan alabilirsiniz. Ama Murgullu aç, Murgullu işsiz olacak, maden yüzünden tarım ve hayvancılık yapamayacak, başkası gelecek burada çalışacak. Bu Murgul’un doğasına, çevresine, insanına, tabiatına aykırı bir durumdur.

MURGUL 2 YIL ÖNCE TÜM TÜRKİYE’YE DÜNYAYA SES OLMUŞTU. YİNE SES OLURUZ

Şayet sesimize ses verilmezse, bu isteklerimiz dikkate alınmazsa, biz ses getirecek eylem ve söylemlerimizle sadece Artvin’de değil, tüm Türkiye’de ses getirecek etkinliklerde bulunacağız. Bunun örneğini 2 yıl önce Murgul halkı tüm Türkiye’ye, dünyaya göstermişti. Biz bunları söylerken şaka yapmıyoruz, gerçekten söylüyoruz. Laf olsun diye söylemediğimizi herkes yakında görecek.” ifadelerine yer verdiler