DİSK Gıda-İş’ten Çaykur İşçisi İçin Bir Hamle Daha…
Haber Merkezi

Çaykur’da örgütlenme çalışmalarını sürdüren Devrimci İşçi Sendikaları Konfederasyonu DİSK’e bağlı Türkiye Gıda Sanayi İşçileri Sendikası Gıda-İş Genel Merkezi, “Çaykur’da mevsimlik işçiye kadro” talebiyle imza kampanyası başlattı.

Gıda-İş’ten yapılan yazılı açıklamada, Çaykur’da mevsimlik olarak çalışan işçilerin kadroya alınması için imza kampanyasının Rize’den başlatıldığı ve kampanyanın daha da yaygınlaştırılacağı kaydedildi.

Çayın Tarihi
“Anadolu topraklarında çay içme alışkanlığı 1600’lü yıllarda başlar. 1963 yılına kadar Türkiye’de talebin kısmen ithalatla karşılandığı çay, günümüzde dünyanın tek doğal çayı olarak Amerika’dan Japonya’ya, dev çay üreticileri olan Hindistan, Kenya, Seylan ve Endonezya pazarlarına kadar dünyaya ihraç edilmektedir” denilen açıklamada, “Peki ülkemiz için bu kadar değerli olan bir bitkiyi fabrikalarda işleyen mevsimlik işçilerimizin hali ne durumda” sorusuyla mevsimlik işçilerin durumuna dikkat çekildi.

Başka İşte Çalışamıyorlar!
Rize, Artvin, Trabzon ve Giresun yöresinde Çaykur’da çalışan 11 bin 500 işçinin 9 bininin mevsimlik işçi olarak çalıştığına vurgu yapılan açıklamada, “Çaykur’da en temel sorun mevsimlik işçinin kadrolu ve güvenceli çalışma hakkının olmamasıdır. İş ilişkileri son bulan ve sözleşmeleri askıya alınan mevsimlik işçilerin sigorta ödemeleri de kesilmektedir. Mevsimlik işçiler yılın kalan 7-8 aylık süre zarfında sigortalı olarak herhangi bir işte de çalışamamaktadırlar” ifadelerine yer verildi.
“Ülkemizde 12 ay çalışan işçilerin geçim sıkıntısı çektiği, kıt kanat geçindikleri ortadayken, bir işçinin yılda 4-5 ay çalışıp geçinmesi mümkün değildir” vurgusuna yer verilen açıklamada, “Bir işçinin emekli olabilmesi için 7 bin gün çalışması ve prim ödemesi gerekiyor. Mevsimlik işçiler yılda ortalama 150 gün çalışıyor. Yılda 150 gün çalışma ile bir insanın 80 yaşında bile emekli olma şansı yoktur” denildi.

Bu Dava Hepimizin!
Gıda-İş açıklamasında şöyle denildi: “Mevsimlik işçisi olan kardeşlerimizin sıkıntısı ortada iken bir de üstüne Çaykur yeterince daraltılmış, kadro sayısı yetersiz hale getirilmiştir. Bir işçi bir kaç işçinin işini yapar hale gelmiştir. Çaykur’da fazlasıyla kadro ihtiyacı bulunmaktadır. Mevsimlik işçilerin kadroya alımı acilen yapılmalıdır. Mevsimlik olarak çalışan işçilerin sesini duyurabilmek adına sendikamız, ‘Çaykur’da Mevsimlik İşçiye Kadro’ talebiyle birçok ilçede imza standı kampanyası başlatmaktadır.”

Kampanyanın ilk standı dün Rize kent merkezi Atatürk Caddesi Belediye Parkında açılırken; sendika ayrımı yapmadan, kadrolu-mevsimlik bütün işçiler, yaş çay üreticileri ile tüm Rize halkı, ‘Bu dava hepimizin’ sloganıyla açılan standa güç ve destek vermeye çağrıldı.