CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem, Adana Aladağ’da özel öğrenci yurdundan çıkan ve 12 kişinin hayatını kaybettiği yangından yaralı çıkan öğrencilere ifadeleri için baskı yapıldığı iddialarını gündeme getirdi.

Başbakan Binali Yıldırım’a yazılı soru önergesi veren Erdem, mağdur öğrencileri “yangın kapısı açıktı” diye ifade vermeye zorlayan kişiler için hukuki sürecin başlatılıp başlatılmayacağını sordu.

ERDEM: “YANGIN MERDİVENİNİN KAPISI AÇIKTI” DİYE İFADE VERMEYE ZORLAYANLAR HAKKINDA CEZAİ İŞLEM BAŞLATILACAK MI?

Cumhuriyet’te yer alan haberde, yangından kurtulan Y.K’nin babası M.K’nın Aladağ Cumhuriyet Savcısı’na 1 Aralık’ta verdiği ifadede, kızının taburcu olmasından sonra ifadesinin alınması için savcılığa geldiklerini ifade ederek, “Savcılık kaleminin önünde kaymakamlık görevlisi Y.D. ile avukatı benim yanıma gelerek kızım Y’ye ‘Yangın merdiveninin kapısı açıktı’ demesini söyledi. Ben de avukata kızarak ‘Olan neyse kızım onu söyleyecek’ dedim. Bu avukat benim kızımı yönlendirerek beyanını değiştirmeye çalıştı” dediği belirtildi.

Önergede M.K’nin şikâyetçi olmasına rağmen kızı Y.K. ile birlikte aynı gün ifade veren 6 çocuk ise şikâyetçi olmadığı belirten Erdem, “Şikâyetçi olmayan 6 çocuğa ve ailesine şikâyeti geri alma noktasında adı geçen mercilerce herhangi bir telkinde bulunulmuş mudur?” diye sordu.

ERDEM: ŞİKÂYETİNİ GERİ ÇEKENLERE DERNEK LEHİNE İFADE VERMELERİ İÇİN BASKI YAPILDI MI?

CHP’li Erdem’in önergesinde şu sorular yer aldı:

  1. Mağdur çocuklar ve ailelere şikâyetini geri çekme ve ifade baskısı yaptıkları gerekçesiyle ilgili dernek yetkililerine ve sanık avukatlarına yönelik herhangi bir cezai işlem başlatılacak mıdır?
  2. Kızlarını adı geçen yurda vermek istemeyen 23 ailenin “kaymakamlık iknası” nedeniyle kızını bahsi geçen yurda yolladıkları iddiası doğru mudur? Aileleri ikna ettiği öne sürülen Y.D. görevden alınacak mıdır?
  3. İfadesinde ‘yangın merdiveninin kapısının açık olduğunu’ öne süren mağdur çocuk veya aileler bulunmakta mıdır?
  4. Şikâyetçi olmayan 6 çocuğa ve ailesine şikâyeti geri alma noktasında adı geçen mercilerce herhangi bir telkinde bulunulmuş mudur?
  5. Yangın faciasından sağ kurtulan öğrencilerin sorunsuz şekilde eğitim hayatına devam etmeleri adına ne tür girişimlerde bulunulmuştur?
  6. Mağdur çocuk ve ailelere devlet tarafından verilen hukuki desteğin boyutu nedir? Şikâyetini geri çeken aile var mıdır?