CHP İstanbul Milletvekili Eren Erdem’in, 2017 yılı bütçe görüşmeleri kapsamında TBMM Genel Kurulu’nda yaptığı konuşma AKP sıralarında gerginliğe neden oldu.

Sataşmaların yoğun olduğu konuşmada CHP’li Erdem, AKP milletvekilleri ve bakanlara ekonomiden dış politikaya,  MİT’ten yargıya birçok konuda çok sert sözler söyledi.

“ASGARİ ÜCRETLİ ÇALIŞANLARIN MEHMET CENGİZ KADAR DEĞERİ YOK MU!”

Toplumsal kesimlerin bütçede yer almadığını ifade eden Erdem, “Bir bütçe hazırladınız el çokluğuyla kaldırarak, indirerek geçiriyorsunuz. Bütçenizde bolca rakam var ama bu bütçede mazlumlar yok, emekliler yok, taşeron işçi yok, öğrenciler yok, yurt yok, burs yok, asgari ücrete zam yok, kadınlar yok, çevre yok, kültür, sanat yok; gerçi sayenizde artık, bütçe yapacak para da yok. Para yok ama olsun, hayatta paradan çok daha değerli şeyler var. Mesela, davası zorla kapatılmış Mavi Marmara mağdurları var, KHK’yla işinden atılmış, hiçbir suçu olmaksızın işinden atılmış mağdur öğretmenler var, öğretmensiz bırakılmış öğrenciler var, bu bütçeye vergileriyle katkı sunup ibadethanesine hizmet almak şöyle dursun her fırsatta horlanan, itilip kakılan Aleviler var, tutuklu gazeteciler var, açlığa terk edilmiş asgari ücretliler var. Bakana soruyorum, asgari ücretli çalışanların Mehmet Cengiz kadar değeri yok mu? Peygamber Efendimizin bir sözü var: ‘Komşusu açken tok yatan bizden değildir.’ Şimdi, bu söze kulak vermediğimiz takdirde ne kadar bu sözü taşıdığımızı iddia edebiliriz? Açlık sınırının altında asgari ücretliler inim inim inlerken nasıl yatağa girip de başımızı yastığa koyabiliriz? Cengiz’in vergi borcunu sıfırlarken gösterdiğimiz hassasiyetin yarısını asgari ücretlilere ne zaman göstereceğiz, bunu sormak lazım.” dedi.

“DEVLET FETÖ’YE, ORDU NATO’YA, DIŞ POLİTİKA DA PUTİN’E TESLİM EDİLDİ!”

Açlıktan hayatını kaybeden bebekleri örnek gösteren Erdem, “ ‘Adana Otogarı’nda annesinin kucağında açlıktan ölen 1,5 yaşındaki Garam bebek.’ dediğimiz zaman ‘Köprü yaptık.’ diyorsunuz. ‘Samsun’da açlıktan ölen Kübra bebek.’ diyoruz ‘Köprü yaptık.’ diyorsunuz. Akşama kadar mültecilerden bahsediyorsunuz. Evet, mültecilerin bir şekilde korunması erdemli bir davranıştır. Biz de ‘İzmir’de 3 yaşında Nouf bebek açlıktan hayatını kaybetti.’ diyoruz; ‘E, köprü yaptık.’ diyorsunuz. Hükûmetsiniz, köprü de yapacaksınız, yol da yapacaksınız ama köprüyü yaparken köprüden geçişlerdeki tahsilatı da dolarla yapmayacaksınız. Bu köprüleri yaparken başka köprüleri de yıkmayacaksınız. Gazze dediniz. Mavi Marmara’yı, işte gördük, İsrail’e teslim ettiniz. ‘Emevî Camisi’nde namaz kılacağız.’ dediniz, Halep bugün kan gölüne dönmüş durumda. Suriye parası Türk lirası karşısında yüzde 10 değer kazandı. ‘Dünya liderimiz’ dediniz, Esad’la aynı klasmana sıkışıp kaldınız. Devlet FETÖ’ye, ordu NATO’ya, dış politika da Putin’e teslim edildi. Biz bunlardan bahsedince ‘Uzaya uydu fırlattık.’ dediniz. Evet, güzel, uydu fırlattınız ama oradan sadece yandaşların yayın yapacağı bir zemin yarattınız. Halkın vergisiyle halka sövdürdünüz, uysa da uydurdunuz, uymasa da uydurdunuz.” dedi.

 “LİDERLER TRT’DE ANAYASAYI TARTIŞSIN, HODRİ MEYDAN!”

“Ben size hodri meydan diyorum bir konuda, Sayın Grup Başkanınız İlknur Hanım’a de buradan çağrı yapıyorum: Gelin, bu Meclise getirdiğiniz Anayasa paketini, bugüne kadar yaptığınız gibi yapmayın, hep beraber TRT’yi organize edelim, bütün siyasi parti liderleri çıksın, halkın önünde şeffaf biçimde bu Anayasa paketini tartışsın. Var mısınız? Varsanız buyurun, bunu yapalım. Televizyonları ele geçirdiniz, gazeteleri ele geçiriniz, sizin gibi düşünmeyen herkesi cezaevine tıktınız. Buyurun, benim söylediğim öneriyi yapalım, halk ak koyun kara koyun, neyin nasıl olduğunu görsün.”

FETÖCÜ DAVALAR KUMPASTIR, SAHTEDİR AMA SADECE EREN ERDEM’İN ADININ GEÇTİĞİ YERLER DOĞRUDUR, BU NASIL MANTIK!”

“Sizin Basın İlan Kurulu üzerinden sahte tirajlar alan havuz medyası, akşama kadar muhalefete saldırıyor. 28 Şubat medyanız sizin vekillerinizin de yer aldığı Selam Tevhid dosyasına defalarca ‘kumpas’ dedi. FETÖ’cüler yaptı, birçok insan bu dosyada örgüt üyesi olarak anıldı. Ben de onlardan biriyim. Ama havuz medyanız diyor ki: ‘Bu dosya kumpastır, sahtedir, kurgudur ama sadece Eren Erdem’in adının geçtiği yerler doğrudur.’ Akşama kadar Gülen’in Selam Tevhid dosyasındaki haberlerini şişirip parlatıyor. Açsınlar madem bu Fetullah’ın dosyası bu kadar gerçek, içindeki bütün ifadeleri yayınlasınlar da halk bunu görsün. İftira, yalan, dolan, bu medya hedef gösteriyor, kaç yaşında MS hastası Hüsnü Mahalli tutuklanıyor, cezaevine koyuluyor. Medyanız tetikçi, yargınız paketçi, köprü geçiş ücretiniz dolarlı, reisiniz atarlı, sermayeniz Katar’lı, müsteşarınız byLock’çu, kabineniz biatçı, sarayınız kaçak, piyasa tahminleriniz uçuk, Anayasa’nız kaçık, madenleriniz göçük, sağlık sisteminiz bitik, kaşlarınız çatık, istihbaratınız batık. Olmaz, böyle bir düzen yok, böyle bir dünya yok. Bu hâl, OHAL değil.”

“DÜN BİZE ‘RUS AJANI’ DİYORDUNUZ, ŞİMDİ MOSKOVA’DAN ÇIKMIYORSUNUZ

“AKP’li İsmet Uçma’nın Türkiye’ye çok güzel bir hizmeti var. İsmet Uçma İşaret Yayınlarından Ali Şeritai’nin kitaplarını yayınladı, kendisini tebrik ediyorum. Ali Şeriati diyor ki: ‘Sadece devletin konuştuğu bir yerde söylenen her söz yalandır.’ AB’ye rest çekiyorsunuz, ondan sonra ‘Şanghay’ diyorsunuz. ‘Esad’ı devirmek için Suriye’ye girdik.’ diyorsunuz; Tüm ipleri teslim ettiğimiz Putin bir telefon açıyor, bir anda ‘Öyle demedik.’ diyorsunuz. Bir de gidip bölgede tam zıddı istikamette konumlandığınız Rusya’yla Türk Akımı, nükleer santral gibi anlaşmalar imzalıyor, ülkeyi enerji açısından bağımlı hâle getiriyorsunuz. Dün bize “Rus ajanı” diyordunuz, şimdi Moskova’dan çıkmıyorsunuz; ‘Komünist!’ diye sövüyordunuz, şimdi Çin’den medet umuyorsunuz. Türkiye’yi idare edemiyorsunuz. Kolayı bulmuşsunuz nasılsa; ‘Bizim karaladığımız kişi kendisini savunamaz, savunacak bir ekran bulamaz.’ deyip her türlü operasyonu yapıyorsunuz. Gazeteciler tutuklu. Yahu, Atilla Taş bile tutuklu. Ham Çökelek adlı parçasıyla ülkemizin demokrasisine vurulmuş büyük bir darbe bile olsa bir tutuklanma gerekçesi değildir arkadaşlar. Kendisi Atatürkçü bir yurtseverdi.”

“SİZİN FİKİRLERİNİZE KARŞI OLANLAR VATAN HAİNİYSE, BEN VATAN HAİNİYİM!”

“Sizin fikirlerinize karşı olanlar ajan, sizin fikirlerinize karşı olanlar vatan haini, sizin gibi düşünmeyenler bu ülkenin düşmanı. Arkadaşlar, bakın, buradan söylüyorum; halkımız için, 81 milyonun hak ettiği demokrasiyi yaşatmak, onu anayasal ve gerçekten demokratik bir ülkenin zemini içerisinde yeşertmek için hiçbir şekilde mücadeleden geri adım atmayacağız. Medya da hedef gösterse, talimatlı savcılar, paketçi yargıçlar da hedef gösterse geri adım atmayacağız.”

CHP’li Erdem, sözlerini Nazım Hikmet’in “Vatan Haini” şiirini okuyarak tamamladı. Konuşma boyunca AKP sıralarından yoğun sataşma yapıldığı görüldü.