ALİ YOLCU
Özyurt Gazetesi
Hatay

Başta İngiltere olmak üzere diğer Avrupa ülkeleri Termik Santral teknolojisinden vazgeçerken, biz de sanki yeni bir şey bulunmuş gibi rağbet görüyor. Doğa katili olarak bilinen Termik Santraller bu kez gözünü ilimiz Hatay’a dikti. Yılın neredeyse tamamında güneş enerjisinden faydalanmanın mümkün olduğu ilimiz Hatay Termik Santrali cennetine dönüştürülüyor. Proje adım adım yaşam bulurken, Hataylılar ise narenciye bahçeleri başta olmak üzere, hayvancılığını, bitki örtüsünü ve oksijenini adım adım yitiriyor.

İskenderun Körfezinde hâlihazırda çalışan 4 adet Termik santral dışında 16 adet daha kurulması ön görülüyor. Eğer proje durdurulmaz ve 16 adet Termik Santral daha kurulursa, İskenderun körfezi başta olmak üzere Adana Yumurtalık yakasında en geç 15 yıl içinde artık tarım yapılamayacak. Narenciye bahçeleri meyve vermeyecek. Balıkçılık bitecek. En önemlisi doğa bitki örtüsü katledilecek.

ASİT YAĞMURLARIYLA TANIŞACAĞIZ

Bu santrallerin yaşama geçmesiyle birlikte her gün 22 milyon ton deniz suyu ‘Soğutma Suyu’ olarak kullanılacak, aynı miktarda su, sıcak su olarak yeniden denize deşarj edilecek. Bu işlemin denizdeki sıcaklığı değiştirmesiyle birlikte bölgedeki balık türleri değişecek. Bazı deniz türleri kısa zamanda yok olacak. Santral bacasından çıkan kirletici gazların (azot ve kükürt oksit) havadaki nem ve yağmur suyu ile birleşmesinden oluşan asit yağmurları yeraltı ve yerüstü sularını asitleştirecek. Termik santraller 100 kilometre yarıçapında bir alanda asit yağmurlarına neden olacak. Bu durum, Adana ve Hatay’ın tamamının asit yağmurlarından etkilenmesi, ormanların yok olması, toprağın ve deniz suyunun asitleştirmesi ve verimsiz hale gelmesi anlamına geliyor.

ÇOK SAYIDA HASTALIĞI TETİKLİYOR!

İskenderun körfezinin, Dilovası ve Aliağa’dan sonra Türkiye’nin 3. kirli noktası olduğunu hatırlatalım. Yeni santrallerle kurulduğunda İskenderun körfezi dolayısıyla Hatay ili kirlilik konusunda birinciliğe koşacak! Uzmanlar, Bölgede kurulacak termik santrallerin bölgedeki solunum hastalıklarını, kalp hastalıklarını felçlere akciğer kanseri gelişimine ve de alt solunum yolu hastalıkları gelişiminin ileri derecede artacağını söylüyor. Kömürlü Termik Santraller insanlara ucuz elektrik olarak lanse ediliyor. Ancak bir sağlık faturası var. Türkiye’de termik santraller her yıl 3,6 milyar Euro yani 10 trilyon Türk lirasının üzerinde bir sağlık maliyetine neden oluyor. Türkiye’de enerji politikalarına karar verilirken sadece yatırım ve işletme maliyetleri değil halka gerçekten bu işin neye mal olduğunu çevresel ve sağlık etkileri ile birlikte hesaplanmasının gerektiğinin altını çiziyoruz.