Rasim Yılmaz
23 Aralık 2016

“Artvin’i görmeden cennetin tarifini yapamazsınız
Dr. Emin özgün

e01

Ankara Artvin Kültür ve Yardımlaşma Derneği (AKYD) ile Artvin Kalkınma ve Eğitim Vakfı (AKEV) birlikte Artvin Belediyesi eski efsane başkanı Emin Özgün’e anlamlı bir anma etkinliği düzenledi.

e03

Geçtiğimiz günlerde AKYD Lokalinde gerçekleşen anmaya ailesi arkadaşları, dostları, siyaset insanları ve çok sayıda Artvinli katıldı.

Anmada yoğun duygusal anlar yaşandı

Anma, O’nun 6 Nisan mitinginde on binlerce kişi önünde yaptığı maden karşıtı konuşmasının yayınıyla başladı. İnsanlar bu konuşmayı nefeslerini tutarak büyük bir dikkatle izlediler.

Dernek Başkanı Sayın. Sabriye Tuncay‘ın kardeşimiz, can dostumuz diye başladığı oldukça duygusal kısa bir açılış konuşmasının arkasından katılımcılar Özgün hakkındaki düşünce ve anılarını aktardılar.

e94a

İzleyiciler, konuşmaları hüzün dolu suskunlukla ve dönem dönem yoğun duygusal ortamda ve bazen gözyaşlarına hâkim olunamayan bir ortamda gerçekleştirildi.

e10

Konuşmacıların konuşma metinlerini vermeden önce sevgili Emin özgün’ün geçmişinden kısaca söz etmek istiyorum.

Artvin’de üç dönem art arda Belediye Başkanlığı yapmış olan efsane başkan Dr. Emin Özgün’ün 1 Ağustos 2016 tarihinde Ankara’da geçirmiş olduğu trafik kazası sonucu vefat etmiş olması, ailesini olduğu kadar tüm Artvinlileri de derinden üzmüştür.

1954 yılında Artvin’de doğan Dr. Emin Özgün ilk, orta ve lise eğitimini Artvin’de tamamladı. 1980 yılında Gazi Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesini bitirdi.. Özgün, önce Adapazarı (Sakarya) Devlet Hastanesi’nde, ardından Koşuyolu Kalp ve Damar Hastalıkları Hastanesi’nde diş hekimi olarak görev yaptı. Yüreği Artvin sevdasıyla yüklü olan Özgün, memuriyetten ayrılarak Artvin’de diş hekimi olarak serbest çalıştı. Emin Özgün, bir dönem CHP Merkez İlçe Başkanlığı yaptı. 1999’da Artvin Belediye Başkanı seçilerek üç dönem üst üste görevini başarıyla yürüterek Artvin’de efsane bir Belediye Başkanı olma unvanını hak etti.

O, sadece Artvin’in değil, Türkiye’nin de yakından tanıdığı renkli kişiliği, sözünü sakınmayan, doğru bildiği çizgisinden sapmayan, 62 yıllık hayatının 50 yılını Artvin’de geçirmiş, benim tabirimle; “Artvin’i yaşayan, Artvin’i yaşatan”  özü ile sözü ile Artvin ile özdeşmiş bir Artvinliydi.

O, Artvin için Cerattepe mücadelesinde bir kale idi. ölüm mesajında da söylediğim gibi “Artvin sadece bir oğlunu değil Cerattepe mücadelesinde birde kalesini kaybetti.

Özgün evli ve 2 çocuk babasıydı.

Anma sırasında arkadaşları ve dostlarının gözyaşları eşliğinde söylediklerinin özeti:

EFSANE BAŞKAN EMİN ÖZGÜN İÇİN NE DEDİLER

Tolga Özgün
Oğlu

e05

Aile adına oğlu Tolga Özgün yaptığı konuşmasında; bu anmayı gerçekleştiren Dernek ve Vakıf yöneticilerine teşekkür ederek özetle şunları söyledi:

-Biz aile olarak babamızdan karşımızdakine saygılı ve sevgiyle yaklaşmayı öğrendik.

Siyasi rakiplerine bile, nefretle konuştuğuna tanık olmadık. Yokluğu, bizler için kabullenmesi çok olan bir sonuçtur. Eminim ki Emin Özgün’ü bizler kadar sizlerde tanıyorsunuzdur.

Son dönemde Artvin de yaşanan insanların birbirine karşı  olan sevgisizlik ve saygısız davranışlarına çok üzgündü. Artvin’deki Cerattepe gelişmelerine çok üzülüyordu. Babam derdi ki; “makamlar insanları onurlandırmaz, insanlar makamları onurlandırır.”  Biz babamızdan böyle öğrendik. “Siyasetin güç için değil hizmet için” bir araç olması gerektiğini söylerdi. Babamın en büyük özelliği ise sevgi ve saygı karakteriydi.

Tüm katılımcılara teşekkür ederim.

Metin Arifağaoğlu
Artvin eski Milletvekili

e06

Artvin CHP eski Milletvekili Metin Arifağaoğlu’da bu etkinliği düzenleyen Dernek ve Vakıf yöneticilerine teşekkür ederek özetle şöyle konuştu:

“Değerli hemşerilerim, Artvin coğrafyasına hizmet götürmek zordur. Biz bu coğrafya da doğup büyüyerek bu günlere geldik. Şimdi sizleri biraz geriye götürerek istiyorum.

18 Nisan 1999 seçimlerine hazırlanıyoruz. Yerel ve genel seçimler bir arada yapılacak. Emin Bey aday adayımızdı. O zaman ben hem milletvekiliyim, hem de partim CHP’den den aday adayıyım. Ön seçime girdik, Emin Bey ön seçimi aldı, bende liste başı olmuştum.

Bu seçimlerde Emin beyle seçimleri aldık. Aldık ama belediyenin Artvin çarşısında kredi limit esi yok! 10 çuval çimento alacak kredisi yok. Gelen paralar o günkü haliyle SSK primlerini ödemeye ancak yetiyor. Emin Bey hiçbir zaman ümitsizliğe kapılmadı. Beraber SSK’ya gittik, SSK Müdürü bir gayrimenkulünüzü bize verin takas edelim dedi.  Emin Beyle kalkıp Ankara’ya geldik. SSK yetkilileriyle görüştük. Anaparanın bir buçuk katı faiz birikmiş. Ne yapabileceğimizi anlamak için teknik kadroyla görüşüp yardım istedik. Orda da çalışan birçok Artvinli var. Neticede Teknik kadro dedik i siz Artvin’e gidin fazlaca belediyenin işine yaramayan bir gayrimenkulün bedelini çıkarıp bize bildirin. Sonuçta Belediyenin arkasında kullanılmayan eski bir bina vardı, o bina SSK’ya borca karşılık verildi. Ondan sonra “içten artmaz, dıştan artar misali”  Emin Bey iktisat yaparak parayı çok iyi kullandı. Ve belediyenin parası kendi parasından daha önemli olduğuna inandığını gösterdi. İktisat yaparak para biriktirip borçlu belediyeyi iyi duruma getirdi. Göreve geldiğinde belediyenin bir makam aracı ve kum taşıyacak bir aracı bile yoktu.

2004’te tekrar seçildi, en kaliteli iş makinelerini aldı. Artvin’de bir cadde açmak çok ciddi bir iştir, kolay değildir. O 3. Caddeyi açıtı.

Üç dönem dolu dolu Belediye Başkanlığı yaptı. Milletvekilliği dönemimde Türkiye’de birçok belediyeyi gezdim, Emin başkan en başarılı bir belediye başkanıydı.

Vakitsiz gitti. Erken gitti. “Her ölüm erken ölümdür” derler. Benim iyi arkadaşım, can dostumdu. Bir çok sırlarını bana söylerdi, katiyen kin duymazdı.
Çok erken kaybettik. Ani ölümle insanı perişan eder, kabullenilmesi zordur ama bu da bir gerçektir ki hiçbirimizin yarına garantisi de yoktur.

O Sosyal Demokrat Belediyeciliği Artvin de uygulayan başarılı bir belediye başkanıydı. O’nu her zaman sevgiyle anacağız.
Makamı Cennet olsun.”

Süleyman Karadeniz
Arkadaşı

skaradeniz

Arkadaşı Süleyman Karadeniz’de yaptığı konuşma da özetle:

“Artvin’deki maden arama ihalesini Özaltın Şirketi alınca, Artvin’de bir anda tepkiler yükselmeye başladı. Yeşil Artvin Derneği avukatı Bedrettin Kalın, ben ve Özgür Kalın, birlikte Özaltın Firmasının sahibi Artvinli Hayrettin Özaltın’a giderek endişelerimizi ve halkın taleplerini anlatmaya çalışıyorduk. Bu arada sekreter içeri girerek Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün’ün geldiğini Hayrettin beyle görüşmek istediğini iletti.  Hayrettin Bey de çağırmasını söyledi.

Ne onun bizden, ne de bizim ondan haberimiz yoktu. İçeri girdi, kısa süreli hoş beşten sonra Emin Bey hemen konuya girdi.

-Bak hemşerim, Ben Artvin Belediye Başkanıyım. Hemşerilerime her bakımdan yardımcı olmak benim görevimdir. Sen Artvin’e gel, ben sana her konuda yardımcı olayım. Yer bulayım otel yap, kayak merkezi yap, ne istersen onu yap ama ben Belediye Başkanı olduğum sürece sana Artvin’in altına dokundurtmam, dedi. Hayrettin beyde Artvinli olduğunu ve asla Artvin’e zarar vermeyi düşünmediğini filan söyledi. Emin Başkan ayağa kalktı ve dedi ki:

-Bana Bak hemşerim, sana Artvin de bu işletmeyi çalıştırtmam. Boşuna yorulma, zahmet etme, sana bu işi yaptırmam. Zaten bu işi senin yapmayacağını, kimin yapacağını da; yani Cengiz İnşaata devredeceğini de biliyorum. Ama şunu aklından çıkarma k;i maden arama amacıyla geldiğin sürece seni Artvin’e sokmayacağım! diyerek yumruğunu masaya vurup arkasını dönüp çıktı. Bunun üzerin söylenecek başka bir şey kalmadığı için, biz de kalkıp Hayrettin Beyin elini sıkmadan çıkıp gittik.” dedi.

Tayfun Varan:
Çocukluk arkadaşı

e07

Yaşamları boyunca çok yakın oldukları bilinen çocukluk arkadaşı  Tayfun Varan’da duygu yoğunluğundan ötürü zorlandığı konuşmasında özetle:

“Çocukluktan itibaren üniversite dönemlerinde bile beraberdik. Aynı yataklarda yattık.

Çok dolu bir arkadaştı. Kırardı, bağırır, çağırırdı ama hiçbir zaman art niyet beslemezdi. Kin tutmazdı. Emin’e inanamayacağınız paralar teklif ettiler ama satın alamadılar. Sen misin satın alınamayan diyerek taşıma oylarla, içerden entrikalarla son seçimi kaybettirdiler. Böyle olmamalıydı. Artvin’de Emin’in sonu böyle olmamalıydı. Çok doluydu. Haftanın 4 günü beraberdik. Bir gün önce yanındaydım. Emin çok iyi bir insandı.

60 yıllık bir arkadaşı olarak çok ama çok üzgünüm.” dedi.

Erdinç Eldemir
Artvin Belediyesi Eski Başkan Yardımcısı

e08

Emin Özgün’ün Belediye Başkanlığı döneminde Başkan yardımcılığı yapan Erdinç Eldemir’de  yaptığı konuşmada özetle:

“Ne yazık ki Emin Özgün’ü vakitsiz ve çok zamansız kaybettik.
Çok cesurdu, girişkendi. Artvin’e çok şey kazandırdı. Borçlu bir belediye alıp paralı, borçsuz bir belediye teslim etti. Büyük yatırımlar yaptı. Artvin Halkına verdiği her sözü fazlasıyla yaparak yerine getirdi.

Muhalefetteyken halkına iktidar belediyesinden daha üstün hizmet yapılacağını gösterdi. Yerel iktidar örneği sunan, asla pes etmeyen, dürüstlükten ödün vermeyen, dosta akrabaya ihale kıyağı çekmeyen, çalıp çırptırmayan, belediyeyi koruyan bir kişiliğe sahipti.” Diyerek sözlerini şu dörtlükle tamamladı…

“Cenneti Artvin’le tarif ederdin
Artvin insanıyla aynı bedendin
Vatan hizmetinde önde gidendin
Işıklar şehrinden göçtün Emin’im”

Yüksel Çorbacıoğlu
Artvin Eski Milletvekili

e09

Artvin eski Milletvekili Yüksel Çorbacıoğlu’da yaptığı konuşmada özetle:

“(Duygu yoğunluğunu kastederek) Aslında bir şey söyleyeyim mi; bu yaptığımıza Emin Özgün kızardı.

O, ne olursa olsun üzülmez, o mücadele eder mutlu olurdu. Hem kendini, hem insanları mutlu ederdi.

Emin Özgün’ün hangi yanını konuşalım? En önemli özelliği Emin Özgün çocuk ruhluydu. (Emin özgün’ün eşi Hamide Hanım’a dönerek) Ben Yüksel Çorbacıoğlu ve bir Artvinli olarak size teşekkür ediyorum Emin Özgün’e uzun yıllar eşlik ettiğiniz için (alkış). Emin Özgün çok keyifli bir insandı. Emin’in en önemli özelliği: vurur, kırar ama asla art niyet beslemezdi, kin tutmazdı. Ben hayatımda bu kadar içi temiz bir insan görmedim. Belediyenin tek kuruşunu gereksiz yere harcamazdı. Müthiş bir mücadele azmi vardı. Müthiş bir heyecanı vardı.

Ölüm haktır derler. Ölenle helalleşmek önemli bir kavramdır. Ben kendi adıma Emin Özgünle helalleştim. Siyasette ve Artvin siyasetinde belki Emin Özgün’le çok yan yana olamadık, çoğu kez karşı karşıyaydık ama ben onunla kayıtsız ve şartsız helalleştik, benim gönlüm rahat.

Yattığı yerde huzur içinde uyusun.” dedi.

Ömer Faruk Eminağaoğlu
Hukukçu

eeee

YARSAV eski başkanı Ömer Faruk Eminağaoğlu’da yaptığı konuşmasında özetle:

“Her Artvinli Artvinli olamıyor. Emin Özgün ne çok Artvinli olduğunu yaptıklarıyla, yaşadıklarıyla ve Artvin’e kattıklarıyla gösterdi.

Emin Özgün’ü Emin Özgün yapan Artvin’i yaşamasıydı. Artvin’in yarınlarda da yaşanabilir olması için verdiği mücadelesiydi. Bunun için bütün Artvinliler kendisine şükran borçludur. Anısı önünde saygı ile eğiliyor,  vermiş olduğu mücadelede büyük bir şükran duyuyorum.” Diyerek sözlerini tamamladı.

Uğur Bayraktutan
CHP Artvin Milletvekili

e11

CHP Artvin Milletvekili Uğur Bayraktutan’da yaptığı konuşmasında özetle şunları söyledi:

“Öncelikle şunu söyleyeyim ki; Cerattepe mücadelesi çok önemli bir mücadeledir. Cerattepe mücadelesi Üç sacayağı üzerine kurulmuştur. Bunlardan birincisi Parlamento boyutudur, ikincisi yerelde halk direnişidir, üçüncüsü ise yerel yönetimdir. Emin Özgünün olmadığı yerde sacayağının bir ayağı kırılmıştır. Emin Özgün’ü böyle anlatacağız. Bakın bu mücadele de yerel yönetim ayağı yoktur.

Özellikle 2012 yılında yapılan ihale sonucu gelişen mücadelede Belediye başkanı kale gibi durmuştur. Eğer bugün bir kazma çakılamamışsa, bunun en önemli kilometre taşlarından bir tanesi Emin Özgün’dür.

Önemli mücadele adamıydı. Ölüm ona hiç yakışmadı. Bizimde siyasette karşı karşıya geldiğimiz anlar olmuştur. Ama hiçbir zaman en ufak bir incitici söz etmemişizdir. Emin özgün 2004’ten sonraki seçimde zirve yapmıştır.  2014 yılında da atama olabilirdi ama Emin Abi Genel Merkeze gelerek ön seçime girmek istediğini belirtti.

Biz Emin ağabeyi güzellikleriyle, dostluğuyla, sevecenliğiyle, insanlara olan içten duygularıyla hep hatırlayacağız. Işıklar içinde uyusun.
Ailesinin ve dostlarının acılarını paylaşıyorum.”

Zeki Genç
Öğretmeni

e12

Emekli öğretmen Zeki Genç’te öğrencisi Emin Özgün için yazdığı bir şiirini

“Artvin ilinden bir yıldız kaydı
Kayarken çok parlak izler bıraktı
O yıldız sönerken Ankara’daydı
Ardından yas tutan bizler bıraktı”
Ardından yaş döken sizler bıraktı”

Okuduktan sonra 12 Ağustos 2016 günlü 08 Haber Gazetesinde yayımlanan yazım içeriğinde yayımladığım Emin özgün’e yazdığı mektubunu okudu ve konuşmasını aşağıdaki kendi yazdığı dörtlükleri okuyarak tamamladı.

“Geliyor
İnsan her nereye saklansa
Geliyor şu kara haber geliyor
Her kişinin adresini evvelden
Biliyor şu kara haber biliyor

Hem kazması vardır hem de küreği
Ne yakını belli ne de ırağı
Senelerce delinmeyen yüreği
Deliyor şu kara haber deliyor

Her şey biter gözümüzü yumanda
Bizim elimizde değil kumanda
Kapıları umulmadık zamanda
Çalıyor şu kara haber çalıyor”

EMİN ÖZGÜN CERATTEPE KONUSUNDA NE DEMİŞTİ?
7 Şubat 2012 tarihinde Ankara’ya Helen heyet içerisinde o dönemki Artvin Belediye Başkanı Emin Özgün’de vardı.
Heyet üyeleriyle yaptığım röportajlar 10 Şubat 2012 günlü 08 Haber gazetesinde yayımlanmıştı.

e16

İşte o gün Sayın Özgün’le de yaptığım söyleşiden kısa bir bölüm…

Emin Özgün
Artvin Belediye Başkanı

e15

R.Y. Sayın Emin Özgün, ilin belediye başkanı olmanın da ötesinde, bu süreci başından itibaren yakinen takip eden biri olarak 17 Şubatta yapılacak olan ihale ile ilgili neler söylemek istersiniz?

-Ülkeler, yer altı ve yerüstü kaynaklarını değerlendirerek kalkınmalarına katkı sağlarlar.

Bizim yerüstü değerlerimiz yeraltındaki bakır altın ve diğer madenlerden daha değerlidir. Yani Artvinli ikisinden birisini tercih etmek durumundadır. Ve biz Artvinliler olarak doğamıza zarar vermeyen yerüstü değerlerimizi ön plana çıkararak Artvin’in kalkınmasını sağlamak istiyoruz. Bu nasıl olacak derseniz, Artvin Eğitim ve turizm kenti olacak diyoruz. Turizm deyince de ilk akla gelen “eko turizmdir” yani yaylalarımız, kayak merkezimiz, baraj göllerimiz, yani doğa ile ilgili bütün değerler Artvin’de mevcuttur.

İşte bizim bu yerüstü kaynaklarımız milyonlarca, milyarlarca yıl, dünya var olduğu sürece devam edecek bir fabrikadır.

Biz bunları feda ederek 10 yıl sürecek olan bir işletmeyi, bir fabrikayı kuramayız. Biz maden çıkmasın diye bir kastımız yok. Artvin’de maden çıkarılacak alan şehre çok yakın, bu değerlerimize zarar verecek. Anlayışımız salt maden aramaya karşı olmak değildir.

Kaygımız bu çalışmanın Artvin’e çok büyük zarar verecek olmasıdır.