Rize ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki Çay Tarımının Temellerini Atmış Olan Türkiye Cumhuriyetinin 2. Cumhurbaşkanı için İlk Çelenk CHP’den…

Haber Merkezi

5-kalkandere-chpÜlkemizin ulusal kurtuluş mücadelesini vererek birçok zafere imza atan ve Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu ebedi Başkomutan Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün önemli kurmaylarından ve komutanlarından, Türkiye Cumhuriyeti’nin ilk Başbakanı ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü, ölümünün 43.yıldönümünde Rize’de de anıldı.

Yurt genelinde düzenlenen çeşitli anma törenlerinin yanında CHP Genel Başkanlığı tarafından da Anıtkabir’deki anıt mezarı başında düzenlenen törenle anılan merhum İsmet İnönü, Rize’de de, bir süre önce taşınması tartışmalara neden olan Atatürk Anıtı’na çelenk konularak anıldı.

Yeniden düzenlenmesi için bir süre önce çalışmaların başlatıldığı 15 Temmuz Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanından Rize Valiliği önüne taşınması, kamuoyunda büyük tepki çekerek tartışmalara neden olan Atatürk Anıtı’nın yeni yerindeki ilk etkinliği CHP gerçekleştirdi.

Anıt Önünde İlk Etkinlik

Rize Valiliği önüne taşınan ve henüz montajı ve çevre düzenlemesi tamamlanmayan anıt, her gün onlarca genç, çocuk, kadın ve erkek yurttaşların ziyaretiyle ilgi odağı olurken, anıt önündeki ilk tören CHP Rize İl Örgütünün, İnönü’yü anma etkinliği oldu.

Bilindiği gibi bir süredir tartışmalara neden olan Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtı ve yerine yapılması planlanan ‘çay bardağı’ veya ’15 Temmuz Şehitler Anıtı’ tartışmaları sonrası yerinden kaldırılarak, geçici yeri olan Rize Valiliği önüne getirilmiş; anıtın taşınması ise yurt genelinde yoğun ve çeşitli eleştirilerle tepkiler doğmuştu.

Türkiye Cumhuriyetinin ilk Başbakanı ve 2. Cumhurbaşkanı İsmet İnönü’nün 43.ölüm yıldönümü nedeniyle, İl Başkanlığında toplanarak Atatürk Anıtının bulunduğu Valilik önüne kadar yürüyen CHP İl Başkanı ve Yönetim Kurulu ile İl Kadın Kolları üyeleri, Atatürk’ün yakın silah arkadaşı İnönü’yü anarak, anıta çelenk koydu.

Kurtuluşun Komutanları

Törende konuşan İl Başkanı Mesut Rakıcı, ülke sınırları içerisinde yaşanan terör olaylarını lanetleyerek, “Emperyalist güçlerin, ülkemizi yöneten padişahla birlikte ülkemizi emperyalistlerin müstemlekesine sokmasının ardından başlatılan Kurtuluş Mücadelesine başlayan Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk, bütün Türk milletini bütünleştirerek birbirine kenetledi. Silah arkadaşları ile birlikte Kuvayi Milliye ruhunu ortaya çıkaran ve ülkemize üşüşen emperyalist güçlerin, Serv Anlaşmasıyla ülkemizin paylaşılmasına ‘dur’ diyerek; Türkiye Cumhuriyetini kuran Gazi Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşlarına minnetlerimizi bir kez daha sunuyoruz. Atatürk’le beraber Kurtuluş Savaşımızda 1. ve 2. İnönü Savaşlarının komutanı, ilk başbakanımız ve 2.Cumhurbaşkanımız, CHP’nin Genel Başkanı İsmet İnönü’yü, 43.üncü ölüm yıl dönümünde de saygı, özlem ve minnetle anıyoruz” dedi.

Rize Çayı Vurgusu

İsmet İnönü’nün Türk ve Rize Çayı için verdiği mücadele ve hizmetleri de unutturmayacaklarını ifade ederek; iç ve dıştaki hain girişimlere izin vermeyeceklerini vurgulayarak, “Cumhuriyeti kuran, Türk kadınına seçme ve seçilme hakkını veren, çok partili parlamenter sistemi getiren partimizin Genel Başkanının bizlere öğütlediği gibi Kuvayi Milliye ruhu ile bu düşmanlara karşı mücadele edeceğiz. Bu her Cumhuriyetçinin görevidir” diye konuştu.

İsmet İnönü Rize’de ayrıca, Kalkandere, Çayeli, Pazar, Ardeşen ve Fındıklı ile birlikte diğer ilçe örgütleri tarafından da Atatürk Anıtlarına çelenk konularak anıldı.