Cumhuriyetin 75.Yılında Rize Valiliği Tarafından Yaptırılmıştı

Haber Merkezi

Rize Cumhuriyet Alanından kaldırılan Atatürk Anıtının götürüldüğü Rize Valiliği önündeki tören alanında bulunan bir başka Atatürk Anıtı’nın yerinden yıllar önce sökülmesine karşın hala kaidesine konulmayışı bir kez daha gündeme geldi.

Yaklaşık 5 yıl önce gazetemiz Yeni Viçe’nin kamuoyuna duyurduğu Rize Valiliği önündeki Atatürk Anıtı’nın, otopark inşaatı için söküldüğü ve nerde olduğu hala bilinmiyor.

Rize Valiliği’nin, Vali Erdal Ata döneminde, Cumhuriyet’in 75. yılı anısına heykeltıraş Metin Yurdanur’a yaptırılan, ’75.Yıl Atatürk ve Gençlik Anıtı’nın 2005 yılında söküldüğü ve kayıp olduğu öğrenildi.

Rize Valiliği önündeki Atatürk Anıtının akıbeti, tartışmalara yeni bir boyut kazandırırken; Rize Valiliği’nin talebi üzerine tören alanına 1998’de heykeltıraş Metin Yurdanur tarafından yapılan ‘Cumhuriyet’in 75. Yılı Atatürk ve Gençlik Anıtı’nın nerede olduğu tartışılıyor.
Aynı dönemde Cumhuriyet’in 75. Yılı Kutlamaları kapsamında açılışı yapılan Anıtta, Atatürk ve ellerinde bayrak ve meşale taşıyan iki genç yer alıyordu.

Edinilen bilgilere göre, 2004-2005 arasında dönemin Rize Valisi Enver Salihoğlu’nun talimatları doğrultusunda, tören alanı altında otopark yapımı nedeniyle hasar görmemesi gerekçesiyle sökülen anıtın nerede olduğu ise bilinmiyor.


Valilik Bilmiyor!
Bugüne kadar yapılan başvuru ve çağrılara karşı herhangi bir devlet görevlisi,ilgili ve yetkilinin yanıt vermemesine karşılık ise Rize Valiliği, ‘Anıtı kim tarafından ve ne zaman kaldırıldığı’ konusunda bilgi sahibi olmadığı kaydedildi.

Rize Valisi Erdoğan Bektaş’ın ise konu hakkında bilgisi olmadığı, söz konusu anıtın depoya kaldırılmış olabileceğinin yanında deforme olmuş olabileceği, hurdaya çıkarılmış olduğu veya başka bir yere gönderilmesi olasılıklarının da araştırıldığı bildirildi.

Yasal Süreç Başlıyor
Öte yandan Mimarlar Odası Rize Temsilcisi Mustafa Mahmutoğlu ise konuyla ilgili Rize Valiliği, belediye ve ilgili kurumlarda araştırma yaptıklarını ancak kimsenin anıttan haberi olmadığını söyledi.

Mimar Mahmutoğlu, “Anıtı kimin kaldırdığını bilmiyoruz” derken; anıtla ilgili telif haklarına sahip olduğu öğrenilen heykeltıraş Yurdanur’un ise resmi yazıyla Rize Valiliği’ne başvurarak anıtın akıbetini soracağı kaydedildi.

Rize Valiliği önündeki Atatürk ve Gençlik Anıtının akıbeti konusunda aylardır açıklamalar yapan CHP Rize İl Örgütü ile ADD Rize Şubesine ise bugüne kadar herhangi bir bilgi verilmezken; CHP’lilerin TBMM’de bu konuda önerge vermeye hazırlandığı ve Cumhuriyet Savcılıklarına suç duyurusunda bulunulacağı öğrenildi.