Atatürk Anıtından Sonra Sıra Eski Orta Cami’de… Taşınması için İmzalar Atıldı…

Haber Merkezi

Rize Cumhuriyet Alanındaki Atatürk Anıtı’nın, meydan düzenlemesi çalışmaları kapsamında Valilik önündeki alana taşınmasına gelen tepkilerden sonra Rize’de bir başka tarihi taşınma daha gündeme geldi.

Kent merkezi Çarşı Mahallesi sınırları içinde bulunan ve 1737 yılında yapıldığı ifade edilen eski Orta Camii’nin, Yeniköy Mahallesinde yapılan Kentsel Dönüşüm alanına taşınması için çalışmaların başladığı bildirildi.

Rize Belediyesi ile ihaleyi alan ilgili firma arasında imzaların atıldığı ve 5 Aralık itibari ile ihale işleminin sonuçlandığı kaydedilirken, nakli üstlenen ve ihaleyi, Emre İnşaat Sanayi ve Tic.Ltd.Şti.’nin önümüzdeki yıl içerisinde çalışmalara başlayacağı belirtildi.

Karayolları ağı kapsamına alınan, Menderes Bulvarı ve Güney Çevre Yolu ile Dosma kavşağını birbirine bağlayacak olan Bulvar projesinin gerçekleştirilmesi için proje içinde kalan eski Orta Cami’nin taşınması, restorasyon ve rekonstrüktisyon işleminin 11 ay gibi bir süre içinde gerçekleştirilmesi planlanıyor.

Aynı zamanda Cumhuriyet ve özellikle de İnönü döneminde yeniden restore edilerek onarıldığı ifade edilen Cami, yapımı süren Timya Vadisi Kentsel Dönüşüm alanındaki 1987 ada 1 nolu parseldeki 1.842 metre karelik alanda Şeyh Hüseyin Ağa Vakfına ait olduğu belirtilen arazi üzerinde yeniden inşa edilecek.

Konuya ilişkin konuşan Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap, “İlimizde kültür varlığı olarak da tescillenmiş eski Orta Cami’nin taşınması, restorasyon ve rekonstrüktisyon projesi caminin aslına uygun bir şekilde Kentsel Dönüşüm alanımız olan Timya Vadisinde yapılacak. Bu işlemin gerçekleştirilebilmesi için yaklaşık olarak bir maliyet belirlendi. Belirlenen bu maliyet çerçevesinde ihaleye çıktı ve ihaleye giren firmalardan Emre İnşaat isimli firma ihaleyi alarak taşıma işlemini üstlendi. İhalenin ardından yer teslimi için firmayla imzaları attık. Yapılacak olan bu çalışmanın ilimize hayırlı olmasını temenni ediyorum” dedi.