Sami Özçelik / Artvin

15665748_1059551047507027_8425709496580407435_nRize Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’nın yerinden kaldırılarak Valiliğin önüne taşınması sonrası açıklamalar da sürüyor. Cumhuriyet meydanı düzenlemesi kapsamında Atatürk’ün bu meydandan kaldırılmasının mantığını soran kamuoyu henüz sorularına net cevap alabilmiş değil.

CHP Kadın Kolları Artvin İl Başkanı Gülşen Kurul da bunun cevabını aradığını söyledi. Demokrasi ve Cumhuriyet Meydanı’nda sözleriyle, heykeli ile olması gereken ilk kişi ülkemize getiren Gazi Mustafa Kemal Atatürk’tür. Siz onun kazandırdığı değerleri korumaktan aciz kalıyorsunuz diyen Kurul; “ Atatürk Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu, Muasır medeniyetlere giden yolların mimarı, dünyanın saygı duyduğu ve birçok ülkede ders olarak okutulan büyük bir lider, devlet adamıdır. Onun yeri kalbimizin en müstesna yeridir. O’nun yeri şehirlerimizin en güzel yeridir. O’nun yeri başköşedir.

DÜNYA HARİTASINA BAKIN ATATÜRK’Ü ANLARSINIZ

Atatürk’ü anlatmaya gerek yok. Dünya haritasına bakın. Bu haritada Türkiye Cumhuriyeti diye bir devlet öngörülmemişken, Avrupa Sevr’i dayatırken, İstanbul’u dönemin en gelişmiş çelik zırhlı donanmalarıyla işgal etmişken, O, “ Geldikleri gibi Giderler” diyerek başlattığı çaktığı Milli Mücadele kıvılcımı ile işgal devletlerini Türk Halkıyla birlikte yakarak, Anadolu’dan kovmuştur.

11329866_872150962852764_5109296210616279198_n-2BATI, DÜŞMANIM DÜŞMANI DOSTUMDUR!

Batı, bunu hiç hazmedemedi. Atatürk’ün yurt içindeki düşmanlarıyla işbirliği yaptı. Tipik yöntemle, “Düşmanımın Düşmanı dostumdur” anlayışı ile radikal dinci grupları kışkırttı, destekledi. Maalesef bu yöntemle o günkü kuyruk acılarının öcünü almayı ve Sevr’i uygulamayı hayal etmeye devam ediyorlar.

Maalesef bu grupların güzel dinimizle de bir alakaları yoktur. Dinimize ve insanımıza en büyük zararı bunlar veriyor. Hem ülkemize, hem dinimize hem de kendilerine zarar verirken, onlara hizmet etmeye devam ediyorlar. İlericiliği değil, gericiliği, aydınlığı değil, karanlığı, çağdaşlığı değil, statükoculuğu tercih ediyor ve sürekli geriye gidebilmenin hayali ve hesabıyla yaşıyorlar. Bunlara göre heykel günah, sinema, tiyatro, resim gereksiz, ilim, fen, pozitif bilimler lazım değil.

ataturk-heykeliATATÜRK’Ü ÖNLERİNDE BÜYÜK ENGEL GÖRÜYORLAR

Ne yazık ki bu kafalar, Atatürk’ü önlerinde en büyük engel olarak görüyor. Çünkü Atatürk, kadınlara seçme ve seçilme hakkı vererek, toplumda söz sahibi olma imkânı verdi. Cumhuriyet rejimini kurdu. Saltanatı ve görevi kalmamış, işlemeyen, sözde kalmış hilafeti kaldırdı. Yeniliğe önem verdi. Bu yüzden Atatürk’e karşı çeşitli algı çalışmalarında bulunuyorlar. Ders kitaplarından çıkarıldı. Stadyumların genellikle adı Atatürk Stadyumu iken şimdi sponsor kurumların isimleri veriliyor ve sürekli reklamları veriliyor. Atatürk ile ilgili algıya yönelik saldırılar yeni değil. Sistematik şekilde onun ölümüyle birlikte başlatılmıştır. Dönem dönem devam etmiş ve bugünlere gelmiştir. Atatürk hafızalardan silinmek isteniyor. Meydanlardaki heykeller gözlerine batmaya başladı. Bunun en son örneğini ne yazık ki Rize’de yaşadık.

BU OLAYI TÜM RİZE HALKINA MAAL ETMEK DOĞRU DEĞİL Olayı tüm Rize Halkı’na mal etmek, faturayı Rize’ye kesmek doğru değil. Keşke Atatürk orada yerinde kalsaydı. Bu tartışmalar yaşanmazdı. Bugün ülkemizde çok büyük sorunlar yaşanıyor. Ama maalesef başka işleri yokmuş gibi bu ülkenin kurucusu büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün heykelini yerinden kaldırarak 15 Temmuz parkı yapacaklarını söylüyorlar. Madem valilik önünde yer vardı oraya yapsalardı. Ama hepimiz iyi biliyoruz ki amaçları bu değildi. Tepki üzerine bunu yaptılar. Atatürk’ün heykelini kaldırarak, kalbimizden sökemezsiniz.. Yaşasın çağdaş, demokratik, sosyal, laik Türkiye Cumhuriyeti…