rlzeata

Göreve Geldiğinden Beri Çeşitli Tartışmalarla Gündeme Gelen ve Atatürk Anıtı Tepkilerinin Hedefindeki Rize Belediye Başkanı: “Bizi Atatürk Kurtarmadı…”

Rize Cumhuriyet Meydanındaki Atatürk Anıtının geçici olarak valilik önüne taşınmasıyla ilgili tartışmalar devam ederken, Rize Belediye Başkanı Reşat Kasap’tan bir başka ilginç bir çıkış geldi.

Tartışma ve tepkilerin odağındaki Kasap bu kez de sosyal medya hesabı twitter üzerinden yaptığı paylaşımda, “Bizi Atatürk kurtarmadı” vurgusu yaptı.

OdaTV’de yer alan habere göre kendisine Atatürk’ün Rize ile ilgili bir sözünü hatırlatan takipçisine yanıt veren Kasap, “2 Mart 1918 Rize’nin kurtuluşu. Atatürk henüz Samsuna çıkmamıştı. Önce öğrenin” diye yazdı.

Rize Belediyesi tarafından 15 Temmuz darbe girişimi kapsamında yapılacak yenileme bahane gösterilerek Mustafa Kemal Atatürk’ün heykeli Rize’deki meydandan sökülerek valilik önündeki tören alanına taşınmıştı. Ardından sosyal medyada heykelin söküldüğü alanda bir belediye çalışanının verdiği zafer pozları ortaya çıkmıştı.

Rize Nasıl Kurtuldu?
1.Dünya Savaşında Osmanlı İmparatorluğunun paylaşılması amacıyla İngiltere ve Fransa, yaptıkları Petrograt Protokolü ile Erzurum, Van ve Bitlis dışında Trabzon’a kadar Doğu Karadeniz kıyılarının Rusya’ya bırakılması konusunda anlaşmaya varmışlardı. Bu antlaşma doğrultusunda Ruslar ordularıyla hem karadan hem de denizden Karadeniz kıyılarına doğru yola çıktılar. Fazla zorlukla karşılaşmayan Ruslar, 6 Mart 1916 tarihinde Rize’yi işgal etti.

17 Ekim 1917 tarihinde Lenin ve arkadaşları Rusya’da Çarlık dönemini yıkıp yeni bir düzen kurunca, aldıkları kararlarla işgal ettikleri devletlerden geri çekilmeye başladılar. 1916 yılında işgal ettikleri Doğu Karadeniz Bölgesini 1918 yılında terk ettiler. Ve Doğu Karadeniz Bölgesi işgalden kurtulmuş oldu. Rize’den çekildikleri tarih olan 2 Mart tarihi de kentin kurtuluşu olarak kutlanıyor.

Ancak daha sonra, Rize ve bölgesi, Osmanlı İmparatorluğunun taraf olduğu Serv gibi başka anlaşmalarla da işgal tehdidi yaşadı, bazıları için Rize’de mitingler ve eylemler düzenlendi. Lozan’dan sonra ise Rize kurulan genç Türkiye Cumhuriyeti’nin Misak-ı Milli sınırları içerisinde yer alan bir kenti oldu!