TBMM Genel Kurulunda devam eden Anayasa değişiklik teklifi görüşmeleri sırasında HDP adına söz alan Kars Milletvekili ve Parti Sözcüzü Ayhan Bilgen şöyle konuştu: 

Cumhurbaşkanının anormal yetkileri, Kenan Evren’in kendine uygun bir anayasa yapma isteğinden kaynaklıdır. Kenan Evren’in 1982’de yaptıkları nasıl yanlışsa, 2007’deki 367 krizi de yanlıştır, ikinci yanlıştır.

Şimdi, burada üçüncü yanlışı yapıyoruz. Eğer yetkinin tek elde toplanmasını istiyorsanız kulağınızı göstermenin yolu bellidir. Cumhurbaşkanının yetkilerini sembolik düzeye indirirsiniz. Bunu yapmak yerine işi zora sokmanın vesayeti ortadan kaldırmayla hiçbir ilgisi yok. Bu paketle, milli güvenlik siyasetini tek başına belirleyen bir genel başkan sistemi geliyor. Yetmiyor, “Türk Silahlı Kuvvetlerinin kullanımına karar verir Cumhurbaşkanı” deniliyor. 

Parlamento çoğunluğu başka partiye geçerse ne olacak? 

Parlamento çoğunluğu başka bir partiye geçer aynı seçimde, başkan başka bir partiden seçilirse burada yaşanacak kaosun bir supabı, bir mekanizması bu pakette var mı? 

Türkiye, 1923’ten 1946’ya kadar yirmi üç yıl parti devletinin bedelini, sıkıntılarını yaşadı. Siz şimdi bunu yeniden keşfederek, bunu sanki büyük bir marifetmiş gibi savunabiliyorsunuz. Siz şimdi bunu yeniden keşfederek, bunu sanki büyük bir marifetmiş gibi, 1930’lar dünyasında İtalya, Almanya gibi örneklerde karşılığını bildiğiniz şeyi yeniden hayata geçirmeyi nasıl savunabiliyorsunuz; doğrusu, ben anlamakta zorlanıyorum.

Geçiş dönemi yönetimleri ülkelerin kaderlerini belirler 

Bir geçiş dönemi riski yaşıyoruz ve aslında ülkelerin geleceklerini, kaderlerini tayin tam da geçiş dönemlerini yönetmeyle ilgilidir. Balkanlar, geçiş dönemini iyi yönetemedi. Yugoslavya, çoğunluk Sırpların dayatmaları yüzünden iç savaş yaşadı; binlerce kadın tecavüze, katliama uğradı ve parçalandı. Gürcistan’ın, Ukrayna’nın, Kafkasya ve başka ülkelerin ve nihayet Orta Doğu’da Libya’nın, Sudan’ın yaşadıklarını hepiniz, hepimiz biliyoruz.

Erken seçim kararı çıkarsa, biz varız

Bu paketin esası Cumhurbaşkanının partisiyle ilgili kaygılardan, endişelerden kaynaklanmaktadır. Kendi partisiyle ilgili sorunları çözemediği için bir ülkenin rejimini değiştirme, bir ülkenin geleceğini belirleme, yönetim modelini değiştirme riskini siz göze alıyorsanız ve bunun bedelini, bunun faturasını bu ülkeye, bu topluma yaşatmaya niyet etmişseniz söylenecek çok bir şey yok.

Bu şartlar altında burada zaten erken seçim kararı çıkmaz. Bazı milletvekilleri bir daha asla listeye giremeyeceği için seçim kararı çıkartamazsınız. Siz varsanız biz de varız.