hik2

Nilüfer Belediyesi, Nâzım Hikmet’in yaşamı, yapıtları ve siyasi mücadelesi hakkında kitaplar kaleme alan, eserlerinde “Nâzım” izini günümüze taşıyan isimleri, düzenlenecek sergi ve kitapta ilk kez bir araya getiriyor. Serginin açılışı ve kitap tanıtımı 17 Ocak Salı günü birçok ünlü ismin katılımı ile Nâzım Hikmet Kültürevi’nde yapılacak.

hik1

Nilüfer Belediyesi, Türkiye’de daha önce hiç düzenlenmemiş önemli bir projeyi sanat severlerle buluşturmaya hazırlanıyor.

Türk edebiyat ve kültür tarihinin tartışmasız en önemli isimlerinden biri olan Nâzım Hikmet’in doğumunun 115. yılında, Nilüfer Belediyesi’nin gerçekleştireceği “Nazım’ı Yazanlar” sergisi ve kitabı ile şiirin usta kalemi bir kez daha saygıyla anılacak.

hşk2

Bugüne kadar Nâzım Hikmet adına düzenlenmiş en kapsamlı çalışmalardan biri olacak

proje, Boğaziçi Üniversitesi Nâzım Hikmet Kültür ve Sanat Araştırmaları Merkezi ve İş Bankası Kültür Yayınları işbirliği ile hayata geçirilecek.

Nâzım’ı Yazanlar projesi, Nâzım Hikmet’in yaşamı, yapıtları ve siyasi mücadelesi hakkında kitaplar kaleme almış, şiirden müziğe, resimden sinemaya eserlerinde “Nâzım” izini günümüze kadar taşımış isimleri portre fotoğraflarından oluşan bir sergi ve kitapta ilk kez bir araya getiriyor. Sanat yönetmenliğini fotoğraf sanatçısı Attila Durak’ın üstlendiği serginin fotoğraf çekimleri Kemal Arslan ve Ersin İleri tarafından gerçekleştirildi.

Ekibin birlikte ürettikleri fotoğraflar, Nâzım’ı bugüne taşıyan yazarları, araştırmacıları, bestecileri, ressamları, şairleri, yönetmenleri görünür kılmanın yanı sıra, bu isimlerin fotoğraflar üzerine yazdıkları el yazıları ile Nâzım’ın yaşam öyküsünün ve yapıtlarının inceliklerini izleyiciye hatırlatıyor. Projenin editöryel konseptini  Boğaziçi Üniversitesi’nden Zeynep Uysal ve  Murat Gülsoy üstleniyor.

hik3

SERGİ 17 OCAK’TA AÇILIYOR

Nilüfer Belediyesi’nin, geçmişten günümüze, “Nâzım” etkisini ele almayı ve bu etkileri gelecek kuşaklara aktarmayı hedeflediği “Nâzım’ı Yazanlar” projesinin ilk sergisi için geri sayım başladı. Sergi 17 Ocak Salı günü,  birçok ünlü ismin katılımı ile saat 18.00’de Nilüfer  Belediyesi Nâzım Hikmet Kültürevi’nde açılacak.

 NÂZIM İLE İLGİLİ ÇALIŞMALAR BİR ARADA 

Nilüfer Belediyesi önderliğinde gerçekleştirilecek Nâzım’ı Yazanlar Projesi bir bellek proje görevini üstleniyor ve bu proje ile birlikte Nâzım hakkında yapılmış çalışmaların büyük bir bölümü ilk kez bir arada sunulacak.  Proje ile Nâzım ile tanışmış ve dostluk kurmuş isimler belgelenmiş olacak.  Proje, geçtiğimiz günlerde hayatını kaybeden  Refik Erduran, duayen Hıfzı Topuz ve Moskova’da Nâzım Hikmet ile görüşmüş son Türk gazeteci Orhan Karaveli gibi birçok yazar ve sanatçıyı kapsıyor.

Proje kapsamında eserlerinde Nâzım’ın etkisini günümüze dek taşımış olan Orhan Pamuk, Fazıl Say, Zülfü Livaneli, Genco Erkal, Ayşe Kulin, Biket İlhan, Mehmet Aksoy, Ara Güler gibi farklı sanat disiplinlerinde eser üreten isimler ile pek çok araştırmacı, akademisyen,

edebiyatçının fotoğrafları Nâzım’ın yaşam öyküsünün kronolojisini esas alarak, bir zaman tüneli üzerinde izleyiciye sunuluyor.

Projenin ikinci ayağında serginin ölümsüzleştirilmesi hedefleniyor. Sergide yer alan 121 ismin eserlerinden yapılan alıntılar, Nâzım Hikmet ile ilişkileri üzerinden yazılan, özgün biyografileri ve fotoğraflarının yer aldığı “Nâzım’ı Yazanlar” adlı kitap, İş Bankası Kültür Yayınları etiketiyle raflarda yerini alıyor.

BOZBEY’DEN SANAT SEVERLERE DAVET

Nilüfer Belediye Başkanı Mustafa Bozbey, böylesine değerli bir projeyi sanat severlerle buluşturmanın heyecanını yaşadıklarını belirtti. Bozbey, “Nâzım Hikmet’i yaşatmak adına gerçekleştirdiğimiz bu proje gelecek kuşaklara verebileceğim en büyük armağan. Etkisi, sevdası ve sözü daim olsun” ifadelerini kullandı.

Başkan Bozbey, Nilüfer Belediyesi Nâzım Hikmet Kültürevi’nde 17 Ocak- 17 Mart 2017  tarihleri arasında açık olacak sergiye tüm sanatseverleri davet etti.