TBMM’de Anayasa değişikliği için 24 saat esasına göre çalışıyor. AKP ve MHP’nin bazı vekilleri maalesef bindikleri dalı da değil, ağacı kökten kesiyorlar!. Çünkü bu anayasa parlamenter sisteme göre yapılmış, kuvvetler ayrılığı olan, beğenmeseniz de içinde az da olsa demokrasi tadı olan Anayasa’dır. İlk 4 maddesi hariç diğer tüm maddeleri onlarca kez değiştirilmiştir.

Şimdi yapılan ise %100 “Başkanlık Anayasası’dır.” Bütün kuvvetlerin bir ağızda toplandığı, olağanüstü yetkilerle donatılmış “Tek Adam” Anayasasıdır!. 21 Madde ile başlandı. 3 maddesi tırpan yedi. Yedi ama bu yasa geçtiğinde onlar yine geçerli olur!. AKP MHP’yi daha doğrusu Bahçeli’yi ilk 4 maddeye dokunulmayacağını söyleyerek ikna etti. Muhtemelen de bir süreliğine Devlet Başkan Yardımcılığı da söz verildi!..

TAKKE DÜŞTÜ KEL GÖRÜNDÜ!

Ancak, Anayasa paketi konusunda AKP ile MHP arasında varılan mutabakat aniden gölge düştü ve kriz çıktı. AKP Bursa Milletvekili ve TBMM Anayasa Komisyonu üyesi İsmail Aydın, MHP’nin ”KIRMIZI ÇİZGİSİ OLAN” anayasanın ilk dört maddesinin de değiştirilebileceğini savunması MHP’nin büyük tepkisine neden oldu. AKP grubu adına konuşan Aydın, ”Bir hukukçu olarak anayasanın değişmez maddesi olmasını kabul edemiyorum” dedi. Bu durum, takke düştü kel göründü olarak değerlendirildi!.

Aydın’ın TBMM’deki bu sözlerini üzerine MHP milletvekilleri ayağa kalkarak protesto etti ve büyük tepki gösterdi. MHP’liler hep bir ağızdan AKP milletvekili Aydın’ı yuhaladı. MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta bu açıklamanın kabul edilemez olduğunu belirterek, “Başbakan Binali Yıldırımdan derhal bu konuda açıklama bekliyoruz” dedi. Gerginlik üzerine çalışmalara bir süre ara verildi.

AKP Grup Başkanvekili Naci Bostancı ise havayı yumuşatmaya çalıştı ve Aydın’ın kendi görüşünü ifade ettiğini söyledi. Ancak grup adına konuşmasına rağmen bu konuya değinmemesi dikkat çekti. CHP Grup Başkanvekili Engin Altay ise Aydın’a, “AKP’nin gerçek fikrini açıkladığı için teşekkür ederim” diye seslendi.

MHP Grup Başkanvekili Erhan Usta, AKP milletvekilinin konuşmasını değerlendirirken, bunun çok tehlikeli bir görüş olduğunu ve MHP’nin bu konuda hassas olduğunu söyledi. Usta, “Öyle bir görüşünüz varsa bunu bu aşamada öğrenelim” dedi.

Tartışmalar üzerine verilen arada AKP’li Burhan Kuzu ve Hayati Yazıcı’nın da olduğu bir grup AKP’li milletvekilin Aydın’ı köşeye çekerek konuştuğu ve uyardığı görüldü.

CHP’li Gök, AKP’nin ilk dört maddenin ileride değiştirilmesinin önünün açıldığının itiraf edildiğini söyleyerek, “Burada kurulan bir tuzak var. AKP’li Aydın ‘Gerekirse anayasanın başlangıç maddeleri değişebilir’ diyor. Laik Türkiye Cumhuriyetini ortadan kaldırmaya yönelik. Atatürk’ün Cumhuriyetini yıkmaya yönelik. Rejimi değiştirip, laik cumhuriyeti yıkmaya çalışıyorlar. AKP’nin gizli planı deşifre oldu, yalan ortaya çıktı” dedi.

AKP Grup Başkanvekili Mehmet Muş ise, “Mal bulmuş mağribi bilirsiniz. Ana muhalefet partisi etkisiz elaman oldu. Cumhuriyet yıkılacakmış…Şekli bellidir başkenti bayrağı milli marşı bellidir, ilk dört  maddesi de bellidir arkasındayız. Altına imza attığımız metin bellidir, Başbakanımız ve Cumhurbaşkanımızın beyanatları ortadadır” diye konuştu. Ancak AKP de morallerin bozulduğu gözlerden kaçmadı.

İŞTE AYDIN’IN O SÖZLERİ

AKP’li Aydın’ın kriz yaratan sözleri tutanaklara şöyle yansıdı: ”Anayasalar kutsal metinler değillerdir, toplumun ihtiyaçlarına göre kendilerini yenileyebilmelidirler. Aksi hâlde, toplumun gerisinde kalarak toplumun ihtiyaçlarına cevap veremez duruma gelirler. Tali kurucu Meclis, asli kurucu Meclis ayrımını da kabul etmek mümkün değildir. Ben de 1982 Anayasası’nın ilk 4 maddesinin Anayasa’mızda olmasının taraftarıyım ancak bir hukukçu olarak Anayasa’nın değiştirilemez maddesini kabul etmek mümkün değildir. Gerekli nisapla Anayasa’nın tüm maddeleri değiştirilebilir, hatta Meclis yeni bir anayasa yapabilir; aksini düşünmek aziz milletimizin vekaletini küçümsemek anlamına gelir.”

Zat-ı muhteremin derdi 1924 Kurucu Anayasası’nda yer alan ilk 4 madde. Tabii bu sadece onun derdi değil. Bugün anayasa değişikliği yapan partinin derdi. İşin aslı bu 4 madde dışında anayasamızda değişmeyen tek bir madde yok!. Hatta bir madde onlarca kez isteklerine, kendilerine göre her hükümet oynamış, tabiri caizse kitabına uydurmuşlardır. Ama bütün bunların tek neden ilk 4 maddeye dokunup, Türkiye Cumhur,yeti’nin kimliğini, şeklini, aklınıza gelebilecek her şeyini değiştirmek. Eğer bugün bunu söylemeyeceksek, yazamayacaksak, ne zaman konuşacağız. Gazeteciler, aydınlar,siyasiler, STK’lar, toplumun her kesimi Ya şimdi konuşun yada sonsuza kadar susun!..

ANAYASAMIZIN İLK 4 MADDESİ TÜRKİYE CUMHURİYETİ ANAYASASI-

Madde 1.

Türkiye Devleti bir cumhuriyettir.

Madde 2.

Yürkiye Cumhuriyeti, toplumun huzuru, Millî dayanışma ve adalet anlayışı içinde, insan haklarına saygılı, Atatürk milliyetçiliğine bağlı, başlangıçta belirtilen temel ilkelere dayanan, demokratik, lâik ve sosyal bir hukuk devletidir.

Madde 3.

Türkiye devleti, ülkesi ve milletiyle bölünmez bir bütündür. dili Türkçedir. bayrağı, şekli kanununda belirtilen, beyaz ay yıldızlı al bayraktır. Millî marşı istiklal marşı’dır. başkenti Ankara’dır.

Madde 4.

Anayasanın 1 inci maddesindeki devletin şeklinin cumhuriyet olduğu hakkındaki hüküm ile, 2 nci maddesindeki cumhuriyetin nitelikleri ve 3 üncü maddesi hükümleri değiştirilemez ve değiştirilmesi teklif edilemez.

işte beyleri de bu madde rahatsız ediyor. hafızaları iyi olanlar hatırlar. Bülent Arınç 3 maddeye dokunmayalım. sadece 4. maddeyi değiştirelim diyerek 80 milyonun aklıyla alay etmişti!.

ESEN KALIN