#HAYIR MI? BOYKOT MU?

Bugünlerde bazı sol, sosyalist kimlikli insanlar; referandum da “Boykot tavrının doğru” olacağından söz etmekte.
Öncelikle şunu hemen söylemek gerek.
Dün “Yetmez ama evet” neyse, bugün Boykot aynı şeydir. Dün “Yetmez ama evet” ne kadar yanlış bir tavırsa, bugünde “Boykot” o kadar yanlıştır.
“Boykot ” un sonuçlarının ” Yetmez ama evet ” ten daha ağır, daha vahim olacağı da kesindir.
Bu ülkenin solcuları, sosyalistleri, komunistleri, ilerici aydinları; bu kadar kısa bir zamanda aynı konuda iki kez yanlış yapamazlar.
Hiç bir pehlivan ikinci kez aynı oyunla yenilmez. Anadoluda ki ifadesiyle “Aynı çamura ikinci kez saplanılmaz.”
Boykot; niyetiniz o olmasa bile AKP nin tek adam diktatörlüğüne, İslami Fasizme kan taşımak Zımmende olsa onay vermektir. “Evet” demektir.
Hiç bir sosyalist, hiç bir komünist, hiç bir aydın, hiçbir demokrat hatta hiç bir liberal; AKP ve RTE nin ülkeyi sürüklemek istediği orta çağ karanlığını göremeyecek kadar öngörüden yoksun olamaz.

Bu referandumda #HAYIR demek; sandıktan #Hayır çıkması AKP ve RTE nin bütün oyunlarını bozacaktır. (Devrim filan olacak değil.)
Doları olanları bile “terörist” ilan eden RTE için ekonomide de Çanlar çalmaya başladı.
Dış politikada neyi öngördülerse tersi oldu.
Ülkenin dışı gibi içide bir ateş çemberi; ne zaman Nerede bomba patlayacak, yarın kimler, kaç kişi terör saldırılarıyla hayattan kopartılacak belli değil.
Ülkenin tamamını bir güvenlik endişesi, bir terör korkusu sardı.
İçeride ve dışarıda bu kadar çok çuvallamış bir siyasi iktidar ve onun başındaki tek adam; anayasa değişikliği ile tek adam diktatörlüğünü pekiştirip kendine dikensiz bir gül bahçesi yaratmaya çalışırken ülkeyi de bir karanlığa sürüklemektedir.
Kendisi için yaratacağı bu “dikensiz gül bahçesi” hiç kuşkusuz toplum için cehennem olacaktır.
Bu referandum bu ülkenin son 15 yılda döndüğü virajların en keskini en tehlikelisidir.
Bu referandumda AKP ve RTE istedikleri sonucu elde ederlerse; istedikleri anayasa değişikliğini onaylatırlarsa; ülke ucu orta çağa çıkan, karanlık bir tünele girecektir. Ülke, bu tünelden ne zaman çıkar, nasıl çıkar kestirmek zor.
Tünelden ne zaman çıkacağını kestirmek; ne kadar zorsa; bu karanlık tünelde kaldığı süre içinde; ülkede, hiç de iyi şeylerin olmayacağını bilmek, tahmin etmek için müneccim olmaya, çok zeki olmaya gerek yok. Aptal olmamak yeterlidir.
Özetle
Böylesi ciddi bir dönemde “Boykot” RTE nin işine yarayacaktır. Bir anlamda her “Boykot ” un sandıktaki yansıması “Evet” olacaktır.

Hasan Kaplan