Haber: Sami Özçelik

Maramara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Öğretim Üyesi  Prof. Dr. İbrahim Kaboğlu KHK kararı ile memuriyetten ihraç edildi.

Son yayımlanan KHK ile görevden ihraç edilen 330 akademisyen arasında Marmara Üniversitesi’nde görevli Profesör İbrahim Kaboğlu’nun da yer aldığı belirtildi. Kaboğlu, eleştiri yazıları yazıyordu. Bir konuşmasında;; “Padişahın bile partisi yoktu. Padişahlık ötesi bir durum söz konusu. Biri ‘Erdoğan büyük bir lider, bütün yetkileri ona verelim’ diyebilir. Ama ‘Gelecek kuşaklara anayasa yapıyorum’ demek dürüst değil” ifadelerini kulllanmıştı.

Yeni çıkartılan KHK ile 4 bin 464 kişi devlet memurluğundan atıldı Olağanüstü hal (OHAL) kapsamında 686 numaralı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile Marmara Üniversitesi’nde görevli Profesör İbrahim Kaboğlu da ihraç edildi. Prof. Kaboğlu, Marmara Üniversitesi Anayasa Hukuku Anabilim Dalı Başkanlığı görevini yürütüyordu. Yeni çıkan Kanun Hükmünde Kararname ile binlerce memur memuriyetten atıldı. BirGün gazetesi yazarı ve anayasa profesörlerinden İbrahim Kaboğlu da yer aldı. Kaboğlu BirGün gazetesindeki yazarlık görevinin yanı sıra Marmara Üniversitesi’nde verdiği hukuk dersleriyle biliniyordu.

İbrahim Kaboğlu’nun ihracıyla Marmara Üniversitesi Kamu Hukuku  ve Anayasa dalında iki profesör kaldı. O isimlerden biri de 2010 referandumunda “Yetmez ama evet” demesiyle tanınan Osman Can olurken diğeri ise Prof. Dr. Sibel İnceoğlu oldu.

Kaboğlu’nun yanı sıra Türk Tabipler Birliği eski Merkez Konseyi Başkanı Prof. Dr. Özdemir Aktan da ihraç edildi. Ayrıca Diken yazarı akademisyen Murat Sevinç ile psikiyatri alanında tanınan Prof. Dr. Cem Kaptanoğlu da kamudan atılanlar arasında yer aldı. Marmara Üniversitesi Siyasi Tarih Anabilim Dalı Başkanı Prof.Dr. Yüksel Taşkın da ihraç edilen 330 akademisyen arasında bulunuyor.

Türkiye’nin önemli bilim insanları ve sanatçıları da kamudan ihraç edilen 4 bin 464 memurun arasında yer aldı. Fazıl Say ve Genco Erkal ile birlikte Nazım Oratoryosu’nu gerçekleştiren Orkestra Şefi İbrahim Yazıcı ile aynı ekipte yer alan Bursa Bölge Devlet Senfoni Orkestrası Keman Sanatçısı Filiz Özsoy da son Kanun Hükmünde Kararname ile kamudan ihraç edildi.

Toplamda 4 bin 464 memur kamudan çıkarılırken, Emniyet Genel Müdürlüğü’nden 417 personel, İçişleri Bakanlığı’ndan 49, Dışişleri Bakanlığı’ndan 48, TRT’den 80 kişi atıldı.

Çeşitli üniversitelerden 330 akademisyen de ihraç edildi. Bir öncek KHK’da Ankara Üniversitesi İletişim Fakültesi’nden (İLEF) 4 akademisyenin atılması tepki çekmişti. Bu KHK’da da ihraçlar devam etti. İLEF’ten 13 akademisyen atıldı. Atılan akademisyenler arasında okulun önde gelen isimleri, Prof. Dr.Nur Betül Çelik, Prof. Dr. Mine Gencel Bek, Funda Başaran Özdemir, Funda Şenol Cantek, Prof. Dr. Ülkü Doğanay, Aylin Aydoğan bulunuyor. Ankara Üniversitesi’ndeki ihraçlar İletişim Fakültesi’yle de kalmadı. Siyasal Bilgiler Fakültesi’nden (Mekteb-i Mülkiye) aralarında profesörlerin de olduğu 21 akademisyen atıldı. Atılan akademisyenlerin çoğunun “Barış İçin Akademisyenler”in hazırladığı bildiriye imza atanlar olduğu görüldü. Atılan akademisyenlerin arasında Eğitim-Sen’li olanlar da çoğunlukta.

Dil-Tarih ve Coğrafya Fakültesi’nin Tiyatro bölümü Bölüm Başkanı, Tiyatro Tarihi ve Teorisi Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Tülin Sağlam ihraç edildi. Tülin Sağlam’ın yanı sıra, Ana Sanat Dalı Başkanı Prof. Dr. Banu Belkiz Altan ile Prof. Dr. Neziha Selda Öndül de ihraç edilen isimler arasında yer aldı. Araştırma Görevlisi Şamil Kürşat Yılmaz ve Misket Elif Çongur da ihraç edildi. Bu ihraçlar sonucunda DTCF’de Tiyatro bölümünde yalnızca birkaç akademisyen kaldı. Sadece Tiyatro Tarihi ve Teorisi Anabilim Dalı’nda 4 akademisyenden 3’ü ihraç edildi.