CHP İstanbul milletvekili Av. Mahmut Tanal, cumhurbaşkanlığı sistemini de içeren anayasa değişikliğine yönelik referandum sürecinde, Cumhurbaşkanı’na ödenek verilmesi ile ilgili çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Tanal “Vatandaşlarımıza başkanlık sistemi adı altında diktatörlük sisteminin güzel bir fikir olduğu empoze edilmek isteniyor. Söz konusu Anayasa değişikliği ile egemenlik Türk Milletine ait olmaktan çıkacaktır. Bu konuda halka, başkanın halkın iradesi doğrultusunda seçildiği, başkanın halkın iradesine aykırı hareket etmeyeceği vurgulanıyor. Cumhurbaşkanı Sayın Recep Tayyip Erdoğan meydanlarda olacağını ifade etti. Bu ne kadar doğrudur? Anayasamızın 101.maddesi cumhurbaşkanının tarafsızlığını düzenlemektedir. Cumhurbaşkanı cumhurun başıdır. Tüm kesimlere eşit davranması gerekirken, meydanlara inip milletten oy istemesi görevini Anayasal sınırları aşarak kullandığını gösterir.” açıklamasında bulundu.

Tanal sözlerine, “16 Nisan 2017 tarihinde yapılacak olan referandumun maliyetine ilişkin soru önergesi verdik. Referandumun maliyetinin ne kadar olduğu, bu maliyetin hangi bütçeden karşılanacağını, hangi partiye ne kadar ödenek ayrılacağını ve özellikle Cumhurbaşkanına ne kadar ödenek ayrılacağını sorduk. Cumhurun başı olan, tüm vatandaşa eşit durması gereken birinin meydanlarda oy istemesi ve hatta bunu daha rahat yapabilmesi için devlet bütçesinden ödenek ayrılması kabul edilemez.” şeklinde devam etti.