NATO’daki baskın değerlendirme çok açık: Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan kendisine karşı bu darbeyi gerçekleştirdi. Ancak NATO’da bu iddialarla ilgili yazılı bir belge yok. Çünkü konu çok hassas. Çünkü bütün ülkeler, toplanan tüm istihbarat bilgilerine erişme hakkına sahiptirler.
Üst düzey subaylar, üç ve dört yıldızlı generaller ve Türkiye ile 30-40 yıl boyunca çalışan ve dört ya da beş yıldır Türk subaylarına danışmanlık yapan kişiler, bunun bir darbe olduğuna inanmadıklarını söylüyorlar. Eğer TSK bir darbeye girişseydi kesinlikle başarılı olurdu. Çünkü bu daha önce böyle oldu yani bu bir gelenek. Ertesi gün gidecek 1600 kişilik isim listesi ellerindeydi.

Tanklar ve savaş uçakları

15 Temmuz günü tanklar Boğaziçi Köprüsü kapatıyor, savaş uçakları parlamento binasını vuruyor ve Cumhurbaşkanı Erdoğan Marmaris’te tatil yapıyor o sırada. Ama gece oradan özel jetiyle İstanbul’a gidiyor.
Ertesi sabah Türkiye’den gelen haberlerde darbenin engellendiği bildiriliyor ve asker, yargı. ve diğer görevlilerin de olduğu sistematik ve kapsamlı bir tasfiye başlatılıyor.

 Bir yıllık hazırlık

NATO’da görev yapan Türk subayların yüzde 80-90’ı görevlerinden alındı. NATO kaynaklarına göre, evlerine dönmeye cesaret edenlerin çoğu hapse atıldı ve önemli bir kısmı öldürüldü. “NATO ile halen temas halinde olan Türk subayları, Erdoğan’ın bir yıldır bu darbeyi planladığını ve atmak istediği insanların bir listesinin kendisinde hazır olduğunu” söylediler. NATO’daki aynı kaynak yine darbeyle ilgili “Ben şimdiye kadar gerçek bir darbe girişimi olduğuna inanan kimseyle tanışmadım” dedi.

 Narsist olarak tanımlandı

Aldrimer.no ‘da yer alan habere göre,  NATO’nun düzenli olarak kullandığı bir düşünce kuruluşu, Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın narsis olarak sınıflandırıldığı bir değerlendirme yayınladı. Ticari istihbarat raporu, NATO yetkilileri ve NATO üyesi ülkelere NATO İstihbarat Füzyon Merkezinde (NIFCA) mevcuttur. Erdoğan’ın sözde darbeden sonra yaptığı ilk şeylerden biri de ordu ve paramiliter jandarmayı bölmekti. Bu iki birim daha önce aynı şemsiye altında örgütlenmiş ve farklı amaçları olan farklı kurumlar olsa da aynı üniformayı giymişlerdi. Özellikle jandarma, Erdoğan’a sadık kaldı ve Temmuz ayı ortasından sonraki tasfiyelere aktif olarak katıldı. Bununla birlikte, birçok Türk Silahlı Kuvvetleri subayı da Cumhurbaşkanına sadakat gösterdikten sonra terfi aldı.

 NATO’nun Belçika Mons’daki Askeri Karargahı

SHAPE’deki bir Türk subayının  birdenbire binbaşılıktan albaylığa terfi ettiğini NATO kaydetmiştir. Genel Sekreter Jens Stoltenberg ilgili siteye yorumda bulunmayı reddetti. Ancak NATO basın bürosu sorulara bir yazılı açıklama yaptı. Açıklamada basın bürosu ‘NATO Genel Sekreteri başarısız darbe ve sonrasında kamuoyuna açıklama yaptı ve bu konuları Türk siyasi liderleriyle görüştü’ dedi. Ayrıca açıklamada ‘Başarısız darbeden sorumlu olanların adalete teslim edilmesi gerektiğini ve bunun hukukun üstünlüğüe tam saygı ile yapılmasının önem taşıdığı’ ifade edildi. Bununla birlikte, NATO basın bürosu, NATO’nun yaptığı değerlendirmeler neticesinde Temmuz 2016’da Türkiye’deki darbe girişiminin arkasında kimin olduğuna yönelik spesifik sorularımızı yanıtlamadı.
Aldrimer.no Türkiye Cumhurbaşkanı’nın ofisiyle de temasa geçti ve konuyla ilgili Cumhurbaşkanı’na yorum yapma şansı sundu. Ancak Cumhurbaşkanlığı ofisi yanıt vermedi.

Kaynak: http://www.durushaber.com.tr/gundem/nato-dan-flas-aciklama-darbe-erdogan-tarafindan-tezgahlandi-h2864.html